Home - Články - Den žen a jeho smysl

Den žen a jeho smysl

vloženo 5. 3. 2020
čas čtení: 2 minuty

Den žen a jeho smysl

Pro někoho pozůstatek socialismu, pro jiné příležitost dát mamince či partnerce pusu a kytku. Předmět sporů mezi jeho vyznavači a ignorovači. Kde se vzal Mezinárodní den žen a proč je dobré ho 8. března slavit?

sdílet článek na facebooku

Zapomeňte na pánské pitky

V tomhle ohledu minulý režim bohužel zprofanoval užitečné datum. Jak si vysvětlíme, mezinárodní připomenutí svátku žen má podstatné jádro, ať už z historického či astrologického hlediska. Smršť piva a tvrdého alkoholu na pracovištích, kde pak šéfové plácali sekretářky vilně po zadku a věnovali jim na odškodněnou olezlý chlebíček a olámané karafiáty nakoupené z fondu ROH, jsou naštěstí opravdu minulostí... :-)

Magie ženy

Březen je první jarní měsíc. V březnu slavili naši keltští i slovanští předkové vítání ženské bohyně, která přináší přírodě nový život a ovcím nová jehňata. Keltové říkali této bohyni Danu, Slované Vesna nebo také Živa. Dívky, které byly ještě pannami, se převlékaly za tyto bohyně a chodily po vsi v průvodu. Jejich šat byl slavnostně bílý, hlavu jim zdobily věnečky sněženek a prvosenek a v rukou měly košíky s jarními větvičkami. Někdy samozřejmě vedla jejich cesta ještě sněhovými závějemi. Na závěr průvodu se tančilo kolem ohně, pilo se teplé pivo a medovina, a tam se všichni společně ohřáli. Začátek března je samozřejmě náhodnou shodou s historicky vzniklým datem svátku žen, jak si ještě povíme. Ale proč nespojit „lidské“ datum s pokloněním se Matce Zemi a její plodné síle? Protože právě tu si ze Země berou ženy, matky, babičky, ochránkyně rodin. Ženský prvek božství pochází ze Země a její hluboké láskyplné city přímo od samotné Luny (stejně jako ten mužský bere původ ze Slunce). Toto období se pro oslavu hodí.


Co na to Luna a Slunce?

Když už byla řeč o Slunci a Luně, podívejme se, jak touto dobou slaví svátek žen právě tyto vesmírné veličiny z hlediska astrologie. Slunce stojí touto dobou ve znamení Ryb, tedy silní jsou zejména zrozenci tohoto znamení a my ostatní se učíme jejich kvalitě. Ryby jsou velmi citové, velmi ženské a hluboké, introvertní znamení. Mají kolem sebe úzký, přímo rodinný okruh lidí, pro které žijí. Nemluví o svých hlubokých citech, ale dávají je najevo činy a gesty. Rády se mazlí a tulí, pro každého mají pochopení a otevřenou náruč. Voda jako živel, v níž ryby žijí, je pozemským živlem, jenž vyjadřuje city a lásku. Láska tedy bude díky vládě Ryb proudit naplno mezi námi všemi. Ryby nesnáší nespravedlnost a v boji za práva utlačených dovedou vyjít ze své introvertnosti a stát se bojovníky. Nic ve vesmíru není náhoda – Slunce v Rybách bude bdít nad svátkem žen.

Luna dojde své plnosti, tedy úplňku, právě den po oslavě MDŽ, tedy 9. 3. Bude stát ve znamení Panny. Luna je obrazem ženské duše (ale pozor nemíníme tím jen u žen, ale i takzvané „animy“, tedy ženské části duše muže). Panna vládne systematickou osobností, je velmi pracovitá, pečlivá, ráda tvoří ve prospěch ostatních. Je také ambiciózní a svou přítomností může pomoci ženám, aby dokázaly skloubit kariéru a rodinu, jak o tom mnohé sní a mnohé také dovedou. Panna pomáhá ženám být silné. Nemusejí se vzdávat své ženskosti, aby byly dobrými členy týmu na pracovišti, nebo i vedoucími. Mužům pomůže Panna v Luně akceptovat ženy jako plnohodnotné partnerky v práci, a přitom jako milenky i matky.


Historické kořeny dne žen

Svátek MDŽ byl určen bojovnicemi za práva žen jako potřebný marketingový nástroj. Jde o datum, kdy je vhodné jednou do roka upozornit na to, co ženy na celém světě chtějí. Zároveň je výrazem určitého sesterství a sounáležitosti žen.

Není svátkem komunistickým, ale o mnoho starším vyjádřením mezinárodního boje žen za svá práva. Vše začalo roku 1907 ve Stuttgartu na prvním světovém sjezdu žen. Padl zde návrh, aby se ženy scházely jednou ročně v určený den a požadovaly po vládách států volební právo a další politická a občanská práva pro ženy. Byla to v té době zcela přirozená a správná věc. Ostatně, pokud máme pocit, že dnes je vše vyřešeno, podívejme se do zemí Blízkého i dalekého Východu, Afriky a dalších. Žijeme na „šťastném ostrově“, ale ženy na tomto světě zdaleka vyhráno nemají. Roku 1908 pak pochodoval slavný průvod žen ulicemi New Yorku a žádal zkrácení pracovní doby, zvýšení mezd, volební právo a rovné šance ve studiu a práci. Roku 1910 v Kodani pak byl zaveden mezinárodní den žen, a ano, tehdy šlo o konferenci socialistických žen pod vedením Kláry Zetkinové, tyto ženy totiž představovaly odvážnou politickou sílu své doby. Po 1. světové válce se datum MDŽ ustavilo na 8. březen. To bylo určeno datem protestních akcí v Petrohradě, které se konaly 23. února 2017 podle Juliánského kalendáře. Převedeno na Gregoriánský kalendář, vyjde nám 8. březen. Podstatné je uvědomit si, že tento mezinárodní den není nástrojem komunistické propagandy, byl jím jen zneužit a vyždímán, jeho ušlechtilý smysl byl „znárodněn“ komunisty a den oslav použit k podnikovým pijatykám za státní peníze. Den žen za to však nemůže.

|<< < 3 | 4 | 5 | 6 | 7 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.