Home - Články - Den svatého Patrika – za trojlístkem a vaším skřítkem

Den svatého Patrika – za trojlístkem a vaším skřítkem

vloženo 16. 3. 2020
čas čtení: 4 minuty

Den svatého Patrika – za trojlístkem a vaším skřítkem

Den svatého Patrika (17.3.) u nás sice není státem uznávaný svátek, ale i tak zde již poměrně zakořenil. Je spojen se zelenou barvou, trojlístkem, ale hlavně Irskem. Pro ty, co o něm slyší poprvé je určena především první část článku, tu druhou ocení i ti, co si již preventivně pořídili zelenou barvu na vlasy.

sdílet článek na facebooku

Jen zelená to může být

Pokud 17. března potkáte na ulici průvod lidí zelených od hlavy až k patě, řeky se zbarví do zelena a ze všech koutů bude znít tradiční irská hudba, tak to nebude pokus o převrat, ale jen jeden ze způsobů oslav tohoto dne.

Zelená barva je základem všech oslav. Přestože by se mohlo zdát, že se jedná o oslavy počínajícího jara. Zelená je tu má spojitost především se symbolem svatého Patrika. Ten pocházel z římsko-britské rodiny a dožil se podle jisté kroniky sto dvaceti let. Přestože nebyl původem Ir, stal se patronem Irska.

Svatý Patrik přinesl do Irska křesťanskou tradici a Irům uměl poutavě vyprávět o svaté trojici za pomoci dnes již také symbolického zeleného trojlístku. Trojlístek a stejně tak zelená barva se staly symbolem oslav. Nazeleno se lidé nejenom oblékají, ale třeba i do řek se lije zelená barva. O zelené se traduje mnoho pověr, po zimě přijde minimálně vhod, že zelená uzdravuje, dělá dobře očím, bojuje proti jejich únavě a také je balzámem na naši psychiku. Proto není divu, že zelené oblečení na svátek svatého Patrika doplní i zelená barva na vlasy nebo třeba brýle se zelenými sklíčky či velké zelené náušnice a další bižuterie.


Trojlístek je také magický

Sada na pěstování čtyřlístku je oblíbeným dárkem, který má svůj podtext, protože se traduje, že ten kdo ho v přírodě nalezne, si může něco přát. Na rozdíl od trojlístku je totiž velice vzácný. Trojlístků je sice v přírodě hodně, ale záleží na tom, zda právě březen nebude ještě ležet pod sněhovou čepicí.

Ideální pojistkou, jak si opatřit čerstvé trojlístky je tedy si je sami vypěstovat ze sad, které se dají koupit. Takový trojlístek vám pak na den svatého Patrika také umožní plnit si přání a ještě k vám přinese trochu toho vílího kouzla ze starého Irska.

Zkuste trojlístek použít podobně jako Popelka tři oříšky, sice vám trojlístek nenadělí troje krásné šaty, ale máte díky němu možnost, přát si tři krásná přání. A i když vám to možná bude připadat trochu dětinské, vezmete-li si navrch na hlavu tradiční irský zelený klobouk a budete se v duchu zaobírat svými vytouženými přáními, energie se bude násobit.


Objevte svého osobního skřítka

K Irsku patří i skřítci, v souvislosti s oslavami, byste se mohli pokusit nalézt toho vašeho, který vám bude nápomocen nejen v tuto dobu, ale i v budoucnu. Stačí s ním jen navázat kontakt. A jak na to? V klidu si sedněte a zkuste se zaměřit na představu, která se vám vizualizuje před očima, když se řekne slovo skřítek.

Je váš skřítek spíše hubený nebo kulatý? Má klobouk? Je to spíše stařec nebo nezbedný klouček? Vizualizujte a soustřeďte se na co nejvíce detailů. Až budete mí jasnou představu o jeho vzhledu, nechte ho k sobě v duchu promluvit. Jak mluví? Hluboce, tiše, vtipně nebo tajemně? Vstřebávejte dojmy a pak si vezměte papír a barvy a pokuste se ho vyobrazit, co nejvěrněji. Pokud nejste nadšení kreslíři, může vám posloužit i počítač, do nějž si ho totiž také můžete namalovat ve speciálních programech. Až budete mít dílko hotové, znovu si představte jeho hlas. Nechte na sebe opět kouzlo vašeho osobního skřítka působit a pak se zamyslete nad jeho jménem. Není vyloučeno, že v tuto fázi vás napadne jakoby samo od sebe a bude to pravé.

|<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.