Home - Články - Den svatého Jiří a zvyky s ním spojené

Den svatého Jiří a zvyky s ním spojené

sdílet článek na facebooku
vloženo 20. 4. 2010
Fotolia_drak.jpgJedenadvacátého dubna vstupuje Slunce do znamení Býka a snad ne náhodou spadají do prvních dnů vlády tohoto znamení svátky hned tří významných svatých. Prvním z nich je svatý Vojtěch 23. dubna, následuje nejznámější svatý Jiří 24. dubna, a trojici uzavírá 25. dubna svatý Marek. Kdo byli tito významní muži a jaké zvyky se vztahují k jejich svátkům? Svatý Vojtěch je světcem českého původu – v desátém století byl v Čechách biskupem, známým také pod jménem Adalbert. Horlivě šířil křesťanství, za jeho činy se mu však dostalo nevalné odměny – stal se obětí úkladné vraždy. K jeho svátku se vážou různé pranostiky předpovídající úrodu, třeba "Když na Vojtěcha prší, nebude ovoce." V tento den mladé dívky čarovaly, aby si pojistily lásku. Ještě bohatší na zvyky a pověry je následující den, zasvěcený svatému Jiří. Tento světec bývá zobrazován, jako kopím probodává draka. Podle pověsti totiž zachránil jisté město před tragédii a královskou dceru před jistou smrtí, když zneškodnil nebezpečného draka. Jiří však zabil draka jen pod podmínkou, že obyvatelé přijmou křest – a tak se i stalo! Říká se: "Na svatého Jiří vylézají z děr hadi a štíři." V tento den bylo zapovězeno pít vodu ze studen, protože prý byla otrávená – jed v ní podle pověry zanechali právě hadi. Čtyřlístek nalezený v tento den měl kouzelnou moc a přinášel štěstí. Když předcházela svatému Jiří řada teplých a hezkých dnů, předznamenávalo to prý ochlazení a příchod stejného počtu nehezkých dnů po Jiřím. Tento den tudíž zvěstuje obrat v počasí. Jestli to skutečně platí si můžete vyzkoušet sami! Posledním z naší řady svatých je evangelista Marek. K jeho svátku se vážou podobné pranostiky: "Svatého Marka deštivo - sedm týdnů blátivo." anebo "Jiří a Marek - mrazem nás zalek."

Další Astročlánky

Litujeme, nebyl nalezen žádný článek.

VYBERTE SI SVÉHO OSOBNÍHO PORADCE a zavolejte na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.