Home - Články - Cyril a Metoděj, Jan Hus

Cyril a Metoděj, Jan Hus

sdílet článek na facebooku
vloženo 1. 7. 2010
Fotolia_zvyky_Cyril_a_Metodej_zne.jpgLetos si můžeme užít opravdu dlouhý první červencový víkend – a to díky svátkům věrozvěstů Cyrila a Metoděje (pondělí 5. července) a upálení Jana Husa (úterý 6. července).

Jak Cyril a Metoděj, tak i Jan Hus byli v Česku významnými postavami – první dvojice se zasloužila o šíření křesťanství, Jan Hus zas o jeho reformu a všichni měli vliv i na politický život v našich zemích. Přestože se Česká republika může pochlubit velkou koncentrací ateistů, těmto významným osobnostem jsme věnovali státní svátky. Napadlo vás někdy zamyslet se nad tím, jestli se k těmto dnům vážou nějaké zajímavé lidové zvyky nebo pověry? Kupodivu prakticky žádné! Svátek Cyrila a Metoděje se totiž původně slavil 11. května, který je podle tradice dnem jejich příchodu na Velkou Moravu. V tento den jej dodnes slaví pravoslavní církev! Římskokatolická církev však, kdoví proč, později přesunula svátek na 5. červenec – toto datum však v lidových tradicích nenajdeme! 6. červenec je výročím upálení Jana Husa – což opravdu není důvod k oslavám! K tomuto dni se však vztahuje třeba pranostika: „Po svatém Janu Husu šelma sedlák, který srpy nebrousí.“ Poukazuje to na skutečnost, že obilí dozrává a přichází období žní.

Další Astročlánky

Litujeme, nebyl nalezen žádný článek.

VYBERTE SI SVÉHO OSOBNÍHO PORADCE a zavolejte na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.