Home - Články - Čtyři živly v nás

Čtyři živly v nás

vloženo 13. 1. 2021
čas čtení: 5 minut

Čtyři živly v nás

Tak jako v přírodě, jsou v každém z nás zastoupeny čtyři základní živly: Oheň, voda, vzduch a země. Jeden z nich ale má vždy navrch. Poznat, jakým živlem je kdo z nás určován, znamená porozumět lépe sobě, přijmout se, porozumět ostatním a zakládat s nimi smysluplné vztahy.

sdílet článek na facebooku

Symbolika

Není nutné si představovat, že v někom šlehá oheň a jinému prýští ze srdce voda. Jde o symboliku, která měla za cíl porozumět lidské povaze a duši. Začal s ní Empedokles roku 444 před Kristem. Na něj navázal Hippokratés a v určité mutaci i Platón a Aristoteles, kteří přidali ke čtyřem živlům pátý nazývaný nebeský éter. Také slavný zakladatel analytické psychologie Carl Gustav Jung postavil na tomto principu svou teorii myšlení, pocitů, intuice a vnímání. Na něj pak navazuje slavná testovací typologie MBTI, která, pokud jí dáte šanci, vám popíše vás samé jako přítel, který vás zná od narození. Typologii živlů užívá i do značné míry náboženství všech světových kultur, hlavně té východní. Místo nebeského éteru používají pojmy duše, duch, akáša nebo božská prázdnota.

Meditace a magie

Všechny živly včetně pátého můžeme používat jako námět pro meditaci a vytvořit určitou vlnu magie pomocí vizualizace. Záleží velmi na tom, jaký živel v nás je nutné povzbudit. Někdy je třeba posílit vlastní přirozenost, jindy je nutné jít do protiúkolu, který je pro nás těžký: Např. vodní znamení mají tendenci každému vyhovět a neumějí říkat ne. Proto je jim třeba dodat bojovnosti ohně, kterážto vizualizace je pro vodní znamení složitá a může trvat dlouho, než jí dosáhneme. Vizualizace znamená, že si představíme, že jsme obklopeni živlem, na který meditujeme. V silné, vitální, ne však ničivé formě. Vždy nám tomusí být příjemné, musíme cítit, jak do nás proniká síla živlu. Oheň nás zahřeje, slyšíme praskání větviček v plamenech, voda kolem nás víří, omývá nás, očišťuje a hladí, země dodává pocit ukotvení, cítíme úrodnost prsti a vidíme rašit semena, vzduch nám plní plíce k osvobozujícímu nádechu, nadlehčuje nás, můžeme být ptákem, který klouže po větru nebo lodí, jejíž plachtu pohání slaný vítr po vodní hladině. Vždy by naše představa měla být konstruktivní a plná života, nikoli destruktivní.


Oheň

Ohnivá znamení jsou Lev, Střelec a Beran. Jejich předností je tah na bránu, akčnost, aktivita, cílevědomost, přirozené vůdcovství, touha po úspěchu, efektivita. Rádi vystupují na veřejnosti a jsou přirozenými leadery. Umějí ostatní lidi přesvědčit, nadchnout, rozdávat radost. V případě dobře harmonizujících jedinců jsou velkorysí a pečují o své blízké. Negativním projevem je panovačnost až egocentrismus, snadno se vrhají do konfliktů, které jim nevadí, naopak je baví. Mohou se rozhodovat unáhleně. Když si vezmou do hlavy, že kdosi je jejich protivníkem, nikdo jim to nevymluví a dokážou jej zlikvidovat. Neberou si servítky. Jejich planetou je slunce, povaha je mužská, symbolizují světlo a expanzivitu. Neuškodí jim zjemnit se vlivem citově založeného vodního jedince. Musejí dát ale pozor, aby mu v užším vztahu neublížili.

Voda

Vodní znamení jsou Ryby, Rak a Štír. Dominantním rysem vodních jedinců je citovost a vztahovost. Vztahy jsou to, proč žijí. Na nich jim záleží, s hlubokými stálými vztahy cítí štěstí, s konfliktními vztahy se hroutí a propadají depresi. Mohou také často somatizovat potíže ze vztahů a opravdu onemocnět nebo podléhat úrazům. Proto je citové zázemí těchto zrozenců velmi podstatné. Jejich planetou je Luna, povaha je ženská, symbolizují temnotu mateřského lůna. Tito jedinci jsou dobrými rodiči, dětmi, kolegy i partnery. Jsou týmoví hráči, snaží sedruhé potěšit, rádi pomáhají a věnují se charitám. Jsou také hledači tajemství a často obejvují mystické roviny života. Jejich negativním rysem je neschopnost říkat ne a hroucení se z nepovedených vztahů. Potřebujkí získat nadhled a umět dát druhým lidem hranice. Proto jim pomůže uvědomovat si, jaké vztahy jim vyhovují a jaké ne, a vědomě je tvořit. Mohou meditovat na vodu, která do sebe nepouští nečistotu a zachovává si svou průzračnost, nebo také na oheň (ale je to pro ně těžké), který přirozené hranice má sám od sebe – kdo tuto hranici překročí, spálí se, nebo, což je pro ně přirozenější, na živel země, který můžeme seskupit do přirozených hranic, jako např. ochranný val.


Země

Zrozenci země jsou znamení Býk, Panna a Kozoroh, jejich planetou je Saturn. Jejich význačným rysem je stabilita a ukotvenost. Mají jasné názory, které jsou dobře promyšlené a nemění se, starají se o rodinu, domov, vztahy i živobytí. Jsou to milí požitkáři, kteří se o svá potěšení rádi dělí a s někým je sdílejí. Mají rádi pohodlí, dobré jídlo, krásné kraje, umění a zážitky, které působí pohodu v duši. Nejsou přelétaví, jejich vztahy jsou dlouhodobé a hluboké. Předpokládají, že druzí to mají stejně, a hodně je zasáhne, pokud tomu tak není. Jsou dobrými pěstiteli, chovateli a staviteli. Kontakt se zemí, stromy, zvířaty, kameny a krystaly jim dodává až duchovní prožitek. Být v tomto kontaktu je pro ně léčivé a uklidňující. Negativním rysem může být přílišná zahloubanost do materiálních věcí a nedostatek nadhledu. Může být pro ně občerstvující kontakt se vzdušným znamením nebo meditace na téma vzduch a vítr. Také vytavit svou tvář větru a výšce může být pro ně léčebné.

Vzduch

Vzdušná znamení jsou Blíženci, Vodnář a Váhy. Jde o vizionářské povahy, které se velmi rychle a dobře učí, vstřebávají nové informace, také je dávají dál a vynikají v komunikaci. Jejich planetami jsou Merkur a Jupiter. Nápady, které tito jedinci mívají, mohou být tak napřed, že je jejich okolí může pokládat za blázny, až později doba doloží jejich genialitu. Jsou ulítlí v dobrém i špatném slova smyslu. Většinou jsou nekompatibilní s okolím, nekonformní, nemají problém přijmout kohokoli, i nekonvenční lidi, ale okolí mívá problém přijmout je. Ve vztahu potřebují cítit svobodu, ne aby mohli zahýbat, ale je to prostě bytostná potřeba. Kdo jim tento pocit neposkytne, nemůže s nimi mít vztah. Rádi zkoušejí nové věci a ničeho se nebojí, mají ale problém věci, projekty a činnosti dokončovat. S tím souvisí i to, že jsou nekoncepční a mají problém s plánováním. Vůbec řídit se podle plánu nebo řádu může pro tyto lidi znamenat pěkný „opruz“ – a to je právě to, co by měli trénovat. Systematičnost, plán a jeho dodržení. Může je stabilizovat zemské znamení, kterému zase oni dodají trochu svého svěžího nadhledu. Meditace může být na klidný let nebo zemi – klíčení a ukotvení. Také klidná voda jim může dodat stabilnější pocity a citovou jistotu.


Duše – éter

V duši se harmonizují všechny čtyři živly. Ke svému šťastnému a zdravému životu je potřebujeme všechny. Duše se nachází ve středu tohoto pomyslného kříže. Jejím prostřednictvím se mohou živly v člověku setkávat a doplňovat. Meditace na náš střed je vynikající pro všechny jedince. V našem středu se nachází věčnost, stvořitel, zdroj života, pramen bytí, Bůh. Být ve svém středu znamená harmonii života, kterou je pak člověk schopen i rozdávat. Pocitově můžeme prociťovat náš střed na solaru plexu. Můžeme si představovat jemné hřejivé slunce v našem středu a postupně také ostatní živly, vždy v příjemné formě: jemný vánek, omývající svěží pramen, voňavá úrodná zem s květinkami. Síla vizualizace je velká a každý jistě najde to, co mu vyhovuje. V duši můžeme procítit, že všichni jsme spojeni, jsme jedním, jsme zrozeni z jednoho zdroje.

|<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.