Home - Články - Částečné zatmění Měsíce

Částečné zatmění Měsíce

vloženo 15. 7. 2019
čas čtení: 6 minut

Částečné zatmění Měsíce

Bude sice jen částečné, ale zato skvěle viditelné! Užijte si na nějakou dobu poslední měsíční zatmění, které můžeme pozorovat z České republiky již dnes - 16.7.2019!

sdílet článek na facebooku

Krásné divadlo nás čeká hned večer

Letošní rok je poměrně bohatý na zajímavé úkazy na obloze. Není to ani půlrok, co jsme mohli 21. ledna brzy ráno sledovat nádherné úplné zatmění Měsíce, a už je zde další! Tentokrát se Luna ocitne ve stínu Země pouze neúplně, ale stejně půjde o výjimečný úkaz, který se vám rozhodně vyplatí sledovat. Tím spíš, že připadá na večerní hodiny v čase léta a prázdnin, kdy to přímo svádí k romantické procházce spojené s pozorováním oblohy! Měsíc v úplňku vychází ve 21:03 (v Praze) a fáze částečného zatmění se začíná minutu po 22. hodině. Ještě předtím, již od východu Luny, bude probíhat polostínová fáze, ale tu postřehne jen dobře vycvičené oko, protože vypadá pouze jako kdyby byl Měsíc ve své pořád se zvětšující části malinko tmavší. Maximální fáze zatmění se dočkáme ve 23:31, kdy se bude v červenavém stínu planety Země nacházet přesně 65,3% plochy měsíčního disku. Stín ho bude zakrývat jako kdyby v jeho horních dvou třetinách. Pak už se bude zastíněná plocha pomalu zmenšovat. Konec částečného zatmění nastane v jednu hodinu po půlnoci – vhodný čas jít do postele, protože přece jen je to noc z úterý na středu! – a ve 2:17 pak vystoupí Luna i z polostínu.

Rozhodně toto zatmění nepropásněte! Na dlouhou dobu je totiž poslední. V roce 2020 se dočkáme pouze polostínového, tedy volným okem jen nepatrně viditelného zatmění, a v roce 2021 nespatříme dokonce vůbec žádné! Dalšího částečného zatmění viditelného z České republiky se dočkáme až 16. května 2022 (ve skutečnosti bude úplné, ale od nás nebude maximum viditelné), a na viditelné úplné zatmění si budeme muset počkat až do 7. září 2025.



Magická energie měsíčního zatmění


Zatmění Měsíce vždy znamená, že zároveň nastává úplněk, a to je, jak jistě dobře víte, mimořádně silná lunární fáze s přímo magickým působením! Jenom některé úplňky jsou však poctěny zatměním, a tehdy je extrémní působení lunárních energií ještě více vystupňované, až na své maximum! Pokud vám úplněk přináší neklid, pak zatmění Měsíce ho ještě více znásobuje. Zatmění funguje trochu jako urychlovač vaší karmické cesty – to, co se musí stát, se stane, zavře se staré a otevře se nové, a to všechno mnohem rychleji, než za běžných okolností! A je potřeba se na to připravit, abyste tuto mocnou měsíční sílu využili co nejlépe a nenechali se její intenzitou vyvést z rovnováhy!

Úplněk, a zatmění ještě více, přináší mnoha lidem nespavost, podrážděnost a celkový neklid. Proto není vhodné plánovat si na tuto dobu nic příliš náročného, naopak si dopřát relaxaci a dělat něco příjemné a nepříliš komplikované. Není to vhodná doba pro lékařské zákroky a operace, takže pokud to můžete ovlivnit, načasujte si je na jindy! Naopak, o úplňcích je zcela přirozeně více porodů, a mnoho z nás se rozhodlo přijít na svět právě v tuto dobu!

Úplněk v Kozorohu


Tradičně je úplněk časem oslav, společenských událostí, ale také zvýšené sexuality a vášně! Tak si to tedy užijte – je to čas na zábavu jako stvořený! Ale pozor – zejména zatmění přináší i riziko vnitřního neklidu, hádek, zasmušilé nálady, takže se zkuste dívat na věci s nadhledem a nezaplétat do žádných složitých a zásadních debat! Na druhé straně – pokud už se jim nevyhnete, vězte, že i to negativní, co se teď stane, má hluboký smysl a má za úkol vás nasměrovat na životní cestu, která je pro vás nejsprávnější. Všechno to, co se teď stane, se muselo stát – otázkou bylo jen to, jestli dřív nebo později!



Úplněk a tedy i zatmění 16. července nastává ve znamení Kozoroha. Mimořádně důležitý tedy bude tento večer pro všechny lidi narozené právě v tomto znamení! Právě Kozorohům se teď otevřou brány neviditelných světů a vesmírného poznání, a když budete pozorně naslouchat tomu, co se objeví ve vašem nitru, můžete rozluštit leckteré zapeklité otazníky ve vašem životě!

Pozorujte zatmění venku v přírodě!


K pozorování zatmění je nezbytné vyrazit mimo zónu pouličního osvětlení – takže někam do přírody! Čím dál od světel, tím krásnější zážitek, a jak bude úplňkový Měsíc postupně padat do stínu, ukáží se na obloze stovky hvězd, které jinak svojí jasností příliš převyšuje. Tak si tedy sbalte batoh a vyrazte na výlet! Ale pozor i na světla, které si přinesete s sebou! Pro maximální zážitek nezapomeňte vypnout všechna světla na svém autě a baterku si nastavte, pokud možno na červené osvětlení, které umožňuje očím zachovat si lepší schopnost nočního vidění!

Všechny okolnosti nám k pozorování přejí skvěle – teplé letní noci zaručují, že neumrznete někde na louce, ani když si budete nebeské divadlo užívat dlouhé hodiny. Zatmění proběhne ještě večer, takže žádné únavné noční vstávání nebo nutnost ponocování, a děti mají prázdniny, takže je můžete vzít s sebou! Jediná škoda, že to není víkend, ale to už bychom snad chtěli až příliš! Takže teď už jen doufat, že počasí nám bude přát a nezkazí to!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.