Home - Články - Čarodejnice - od lásky k nenávisti

Čarodejnice - od lásky k nenávisti

vloženo 13. 3. 2023
čas čtení: 4 minuty

Čarodejnice - od lásky k nenávisti

Fenomén čarodějnictví je starý jako lidstvo samo. Pramení z touhy ovlivňovat věci kolem sebe vůlí. Kdo by přece nechtěl dosáhnout všeho, po čem touží? Vždy tu byli lidé, kteří praktikovali magii. Jen pohled na ně se měnil… a stále možná mění!

sdílet článek na facebooku

Původ nenávisti k čarodějnicím

Již od pohanských dob žily ženy, které se vyznaly v léčitelství a zaříkávání. Někdy byly vážené, jindy obávané. Dokázaly svými kouzly pomoc, vyléčit, ale také hodně ublížit. Nebyly však pronásledované státní mocí, i samotná církev nad nimi často jen zavírala oči. Chyběla totiž spojnice mezi nimi a ďáblem. Ta se z ničeho nic zrodila někdy počátkem novověku. Rozpoutala se tak hysterie, která stála život mnoha skutečných i domnělých čarodějnic.

Lidové čarodějnictví

Čar a kouzel se nejčastěji využívalo v milostných záležitostech. Touha po získání nápoje lásky je nezměrná. Magie se rovněž hojně využívala k dosažení bohaté úrody a dojivosti krav. Samozřejmě kvetlo i záškodnictví, jakožto uhranutí osob či dobytka nebo přivolání krupobití. Čarodějnice často používaly kouzelné byliny, ukradené bohoslužebné předměty (např. hostie), či části těla a oděvů oběšenců.


Čarodějnictví a právo

Inkviziční proces vznikl za papeže Inocence III. a přinesl racionalizaci soudního řízení, neboť jako důkazy určil pátrání, vyhledávání a vyslýchání. Zaváděl insquisitio ex officio (vyšetřování z úřední moci). Jednalo se však pouze o disciplinární řízení proti duchovním. Přesto se tento způsob osvědčil při pronásledování kacířů. Do 15. století téměř neexistují případy, kdy by byl někdo popraven pouze za čarodějnictví, vždy k tomu spáchal ještě nějaký jiný hrdelní zločin, třeba travičství. Zatímco pronásledování kacířů bylo pouze záležitostí církve, tak s čarodějnicemi to již tak jednoznačné není. Raně novověké čarodějnické procesy byly téměř všechny záležitostí světských soudů.

Čarodějnické procesy v Českých zemích

U nás bylo těchto procesů poměrně málo. V dobách největší hysterie byl pražským arcibiskupem Arnošt Vojtěch z Harrachu, velký odpůrce víry v čarodějnice. Nejvíce procesů proto bylo na Moravě a ve Slezsku.


Nejznámější je případ z Velkých Losin, kde nedostudovaný právník Jindřich Boblig z Edelstadtu, zneužil svého postavení světského soudce a mučením vynutil přiznání z nevinných lidí. Šumperský děkan Kryštof Alois Lautner vystoupil na jejich obranu, avšak sám skončil na hranici. Tyto procesy zachycuje známý historický román Václava Kaplického Kladivo na čarodějnice, podle něhož byl natočen i stejnojmenný film.

Roku 1622 obvinil umírající pastýř Mikuláš Schmied z Jeseníku svou manželku Barboru, že se spojila s ďáblem, očarovala dobytek, způsobila požáry a jeho i další lidi připravila o život. Biskupský prokurátor Jan Grosser a dva městští soudci se ihned ujali své povinnosti. Barbora se přiznala až při pálení boků na žebříku a udala tři další ženy. Byly nakonec upáleny a purkmistr si vyžádal sádlo jedné z nich, protože věřil v jeho hojivý účinek.

V 17. století žil na Benešovsku myslivec Jan Mráz, který chtěl mít lepší mušku. Věřil, že mu k ní dopomůžou zuby oběšence. Vypravil se proto k šibenici a oběšenci zuby vyrazil. Byl ovšem usvědčen, podmínečně odsouzen k trestu smrti a nuceným pracím.

Proč čarodějnice po staletí vzbuzují tolik emocí? Protože jsou ztělesněním našich nejtajnějších přání i nejhorších obav…

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.