Home - Články - Brána do jiných světů

Brána do jiných světů

vloženo 19. 2. 2020
čas čtení: 6 minut

Brána do jiných světů

Moudrost druidů sahala dál, než si myslíme. Silou své mysli spolu s energií stromů a bylin uměli otevřít magický průchod. Získávali tak odpovědi na životně důležité otázky.

sdílet článek na facebooku

Noční obřad

Vkročil do temné noci ozbrojen jen svým věděním a snítkou sporýše. Jeho bílý oděv jakoby zářil. V zákrutu řeky se poklonil do všech světových stran a položil na plochý kámen placku chleba a džbán medu. Pohlédl na koruny tří stromů, které v jasné noci vrhaly stín. Jasan, dub a věkovitý závit hlohu v téměř rovnostranném trojúhelníku. Znal sílu každého z těch stromů, ale jejich společná násobící se energie ho jako vždy překvapila. Bezovou hůlkou narýsoval mezi ně znamení triquetry.

Síla proudící kolem něj a skrze něj jím otřásla, ale brzy získal rovnováhu. „Já, Faolan druid, jsem prosebníkem. Zářivý Lughu, jehož světlo dává život. Matko Don, skrze jejíž klín vstupujeme na svět. Žádám odpovědi, ne pro sebe, ale pro svůj rod. Z jihu Gabrety vystoupilo římské vojsko. Na severu hrozí ostří germánských mečů. Kmeny jakýchsi Slávů přicházejí od východu. Máme bojovat, nebo odejít, dokud je cesta volná? Ať ke mně přijde malý lid!“

Zatajil dech, zda jeho prosba bude vyslyšena. Ve středu triquetry se objevil světlý bod a rostl. Během několka úderů srdce bylo znát, že jde o průhled do jiného světa. Světa světla.


Magický trojúhelník stromů

Dnes už nejspíš každý ví, že Keltové nestavěli svatyně. Menhiry, kromlechy a dolmeny jsou dědictvím megalitických kultur a Keltové ctili stejná energetická místa. Jejich svatyněmi však byla příroda sama. Nač stavět, když nejsilnější zdroje jsou nám dány?

Obrovskou moc druidové připisovali stromům. A trojúhelník je ve všech kulturách symbolem božské trojnosti a věčného života.

Jasan byl jedním z nejposvátnějších. Podle mnoha legend byl právě on tím stromem života, jenž vzpíná svou korunu z větví do výše nebes a tu z kořenů do hlubin země. Obsahuje tak všechno vědění a je sídlem bohů, lidí i bytostí jiných světů. Jeho dřevo otevírá lidskou mysl hlasům odjinud. Právě on je tedy tím pravým zdrojem síly pro komunikaci „jinam“.

Dub je nejtvrdším stromem, jehož dřevo vydrží věky. Byl pro Kelty symbolem nesmrtelnosti. Také on kandidoval na onen strom života, v severských legendách zvaný Ydgrrassil. Nosit s sebou žaludy znamenalo přitahovat štěstí. Pro Kelty byl dub symbolem plodnosti.

Hloh, tak malý, po většinu života vypadající jako obyčejný keřík, vyspívá ve stáří v pozoruhodný strom. Jeho kmen mívá spirálovitou stavbu, takže je znát, že během života vykonává pomalý, ale cílený pohyb. Hloh je sídlem víl a malého lidu a porazit jej znamenalo uvrhnout na sebe jejich nekonečný hněv. Nikdo z Keltů si to netroufl.

Spojená síla magického trojúhleníku těchto sil byla jednou z nejsilnějších bran do jiných světů. Poučený druid mohl získat milost mocných bytostí, ale nepoučený provokatér by se mohl setkat s jejich zničující pomstou.


Záhadná triquetra

Co jen to druid Faolan, mimochodem představujte si ho na území jižních Čech, maloval do hlíny mezi stromy? Pro Kelty znamenala triquetra mnoho. Keltská bohyně Don (Danu, později Brighid) brala na sebe tři podoby: Vzezření panny, matky a stařeny. V nich byla obsažena veškerá plodná síla – čistota, plodnost a moudrost. Zároveň představovala zrození, život a smrt jako přechod do „medových plání“.

A nejen to – také tři živly – zemi, oheň a vodu. A mimo jiné navíc obrazem ženského lůna jako brány do našeho světa. Tři cípy symbolu jsou spojeny v nekonečný oběh, věčnost samu. Jako jediný z keltských symbolů jej převzali křesťané a můžete jej najít v některých kostelech nebo na starých iluminacích. Dodnes je bohatě využíván umělci, jako by cítili jeho magickou sílu. Pokud máte rádi film Constantine s Keanu Reevesem v roli vymítače, dobře víte, že právě v tomto příběhu hraje triquetra roli jako silný ochranný symbol. Pozorné oko ji zachytilo též v seriálu Čarodějky, ve filmu Avengers a leckde jinde.

Zázračná verbena

Pokud chcete být v bezpečí před bolestí a zlými silami, hledejte verbenu! Že ji neznáte? Roste u cest, na rumištích i zříceninách. To největší kouzlo nám příroda doslovně strká až pod nos! Jedná se o nejčastějšího pomocníka druidů.



Čeští botanici jí ublížili názvem sporýš – nikdo si jej nepamatuje. Rostlina její síly si však zaslouží silné jméno, a to tedy verbena je. „Fer faen“ jí nazývali druidové – slyšíte tu podobnost? Ta slova znamenala „rozražeč kamenů“, a to v doslovném či přeneseném smyslu. Jedná se o bylinu ochrannou, která kromě léčení migrény, bolestí všeho druhu a žlučových či ledvinových kamenů (no ano, rozrazila je a vyšly z těla) působila též magicky. Ochraňovala oppida před kameny a střelami nepřátel a chránila též před střelami zlé magie. Po požití a či uložena pod polštář navozuje i věštecké stavy. Právě proto si ji náš druid Faolan vzal sebou, když chtěl získat odpověď od vyšší moudrosti.

Druidský pentagram

Překlad nápisi zní:"Tebe volám při záplavě měsíčního svitu, při stojícím kameni a sukovitém stromu." Nošením amuletu se přihlásíte k magickému odkazu druidů, keltských kněžích. Strom na amuletu má zvláštní moc a ukrývá v sobě trojnásobní životní sílu. Hledejte a naleznete

Zajímalo mne, zda trojúhelník jasanu, dubu a hlohu existuje i současném světě, anebo zda se nachází jen v legendách. A světe drž se, našla jsem jich několik! V horkém létě jsem do jednoho z nich ulehla a pozorovala mraky. Plynuly velmi, velmi zvolna. Probudila jsem se za šera, a co se mi zdálo, má nejspíš význam jen pro mne. Pokud i vy najdete ty své stromy, přestaňte spěchat, usedněte a chvíi mlčte.

Ne, na druidy si nemůžeme hrát. Základní škola pro druidy trvala dvacet let a vysoká celý život. Proto se vyvarujte rituálů, jen nechte působit ten klid, sílu a lásku. Čarovná místa totiž nejsou darem jen pro zasvěcené, ale pro nás všechny.

|<< < 3 | 4 | 5 | 6 | 7 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.