Home - Články - Bájné bytosti moří: Delfíni a velryby

Bájné bytosti moří: Delfíni a velryby

vloženo 23. 1. 2019
čas čtení: 5 minut

Bájné bytosti moří: Delfíni a velryby

Existují teorie, že delfíni a velryby jsou bytostmi z hvězd, nebo snad z bájné Atlantidy. Donedávna lidé neměli o výši jejich inteligence příliš tušení. Digitální technologie nyní částečně rozkódovaly jejich řeč a lidé ustrnuli obavou, zda nejsou tito obyvatelé moří chytřejší než my sami.

sdílet článek na facebooku

Řeč mořských tvorů

Průměrný Čech či Američan ovládá aktivně zhruba 5 tisíc slov. U delfínů a velryb zatím počítačové programy rozpoznaly asi 2 tisíce užívaných slov, ale… je tu velké Ale. Naše programy jsou nastavené na analogii lidské mluvy, takže delfíní či velrybí mluvu neumějí dostatečně rozpoznat. Dá se proto odhadnout, že výsledná slovní zásoba u kytovců bude stejná jako lidská, nebo i dvakrát větší. Jak delfíni a kosatky svá slova artikulují? Nikoli hlasivkami, které nemají, ale hvízdáním, které probíhá v nose, a stahováním různých svalů, které mají vliv na hvízdavý proud vzduchu. To však není zdaleka vše. Význam slov těchto tvorů se liší podle polohy, v které jsou vysloveny. Tentýž zvukový znak znamená něco konkrétního, pokud delfín stojí na nose, ale něco zcela jiného, pokud je hlavou vzhůru kolmo k hladině. Kosatka říká stejným zvukem dvě různé věci podle toho, zda je břichem nahoru nebo dolů. Pokud vezmeme v úvahu artikulaci změnou polohy, pak může počet slov kvadraticky růst.

Jména a příjmení


Delfíni i velryby mají pro každého jednotlivce pojmenování, které je podobné našemu křestnímu jménu a příjmení. Je to nejen důkaz vysoké inteligence, ale také jejich sebeuvědomění. Jejich „já“. Určitý pojem představuje křestní jméno, jímž na ně volají jejich nejbližší. Další znak je příjmením, které je odvozeno od křestního jména matky. Značí tedy rodinnou příslušnost bytosti. Připomíná dávný matriarchát, a není divu, kytovci se rodí z těla matky stejně jako lidé a dítě tráví s matkou zhruba čtyři roky, než se osamostatní. Jejich vztah je tedy velice láskyplný a je základem všech ostatních vztahů.



Hravost a spousta zájmů

Delfíni i velryby si často hrají. Nesledují tím jiný cíl než pobavit se. Výchova, která probíhá několik let, využívá hry a pedagogicky motivované činnosti k učení mláďat. Používají také nástroje, např. při lovu na mořském dně si obalí nos mořskou houbou, aby se nepopíchali o korály. Delfíni prý dost dobře rozumí naší řeči, ale my zatím nerozumíme té jejich. Počítače si s ní nemohou poradit i z toho důvodu, že delfíni používají ultrasonické zvuky v desetkrát vyšší frekvenci než my. My tedy pro ně mluvíme zpomaleně, oni pro nás nesrozumitelně rychle. Když si povídají dva delfíni, jeden vždy naslouchá a druhý hovoří, neskáčou si do řeči a nechávají jeden druhého domluvit. Můžeme to říci o sobě? Přesto, že je delfín možná vzhledem k velikosti mozku inteligentnější než člověk, nechá se díky své dobrosrdečnosti používat lidmi k různým činnostem. Jedná se třeba o pomoc postiženým a nemocným při terapii ve vodě. Asistují také u porodů do vody, při nichž mají vynikající výsledky, matky jsou v klidu a rodí v jejich společnosti zcela spontánně. Přítomnost delfínů působí velmi terapeuticky.

Talent na jazyky


Delfíni k sobě navzájem hovoří i v abstraktních pojmech, což je ověřeno z pozorování cvičitelů během nácviku vodních exhibicí. V poslední době bylo pozorováno několik kosatek na různých místech, které vydávaly zvuky podobné lidské řeči. Jedna z kosatek zvaná Night byla známa mezi potápěči, kteří měli dojem, že slyší hlas svých kolegů, jenž jim říká různé věty, např. „Vypadněte z vody“. Kosatka již bohužel nežije, ale záznamy její řeči jsou na internetu k nalezení dodnes. Ve Francii proběhl pokus naučit kosatku mluvit cíleně. Zázračný tvor se jmenuje Wikie a zdraví svou cvičitelku slovy „Hallo, Amy!“. Lidských slov má v zásobě víc a ví, kdy je použít. Byly pozorováni delfíni a kosatky napodobující zvuky tučňáků a jiných obyvatel moře a pobřeží. Kosatky a plejtváci mají však ještě jednu magickou schopnost. Jejich hluboké tóny rezonují s frekvencí Země 7,83 Hertz. Dá se tedy říci, že hovoří se samotnou planetou.

|<< < 6 | 7 | 8 | 9 | 10 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.