Home - Články - Astroturistika: Kam na hvězdné nebe a co si s sebou zabalit?

Astroturistika: Kam na hvězdné nebe a co si s sebou zabalit?

vloženo 24. 4. 2019
čas čtení: 4 minuty

Astroturistika: Kam na hvězdné nebe a co si s sebou zabalit?

Astroturistika je u nás známá prozatím jen krátce, ovšem v zahraničí se jedná o běžný druh turistiky nasměrovanou na místa, která se pyšní největší tmou. Díky tmě v prostředí s minimálním světelným smogem si můžete vychutnat pohled na hvězdnou oblohu v celé kráse.

sdílet článek na facebooku

Možná jste již v zahraničí narazili na cedule, které vás informují o oblastech s tmavou oblohou. V těchto místech lze pozorovat pouhým okem tisíce hvězd a pro nadšence i profíky s dalekohledy je to ideální místo, kde zkoumat daleké hvězdokupy a souhvězdí.

Tuzemští astronomové již aktivně pracují na vyhlášení oblastí s tmavou oblohou, která je u nás poměrně velkým luxusem, přesto se na pár takových míst již můžete vydat.

První zastávka je hlavně pro ty, kteří bydlí na východě. Mohou se vydat například do nadmořské výšky 880 m n. m. na hřeben Gruň poblíž Starých Hamer. Díky čistému ovzduší a minimální míře světelného smogu je to pro astronomy oblíbená destinace. Beskydy obecně se pak pyšní tmavou oblohou, kde můžete zkoumat díky dalekohledu i taje mlhovin a dalekých galaxií. Beskydská oblast tmavé oblohy zaujímá 308 km2.

Dalším takovým místem je vyhlášená Jizerská oblast tmavé oblohy, jež je od roku 2009 zaregistrovaná astronomy a ochránci přírody jako oblast s tmavou oblohou. Na svých 75 km2, které zasahují částečně i do Polska, si můžete vychutnat pouhým okem tisíce hvězd. Že je to málo? V oblastech se světelným smogem jsou to pouhé stovky hvězd, jež můžete vidět bez dalekohledu, ve velkoměstech pouhé desítky.

Jednoznačně největší z oblastí je Manětínská oblast na pomezí Plzeňského a Karlovarského kraje. Oblast se rozhodlo chránit 38 obcí z okolí Bystřicka, protože zaujímá 346 km2. Další nejtmavší oblohy hledejte například na Šumavě nebo v Novohradských horách.

Tip: Co si s sebou zabalit do batohu na pozorování hvězd?

Pokud už jste se rozhodli, kam se vydáte, pak mimo dalekohledu nezapomeňte i na další vybavení. Pravděpodobně se vydáváte na vyvýšené místo a cesta zpět by bez čelovky nebo baterky mohla být dost nebezpečná. Nezapomeňte také na dostatečný přísun tekutin, případně také něco k zakousnutí.

V chladnějších dnech určitě do batohu přibalte také teplou mikinu nebo lehčí bundu. Rozhodně jděte za hvězdami s plně nabitým telefonem, popřípadě i s powerbankou. Pokud byste někde uprostřed noci uvízli, můžete si zavolat pomoc.

|<< < 7 | 8 | 9 | 10 | 11 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.