Home - Články - 5 dávných civilizací, které záhadně zmizely

5 dávných civilizací, které záhadně zmizely

vloženo 3. 8. 2022
čas čtení: 5 minut

5 dávných civilizací, které záhadně zmizely

V učebnicích dějepisu najdeme mnoho civilizací, které po sobě zanechaly hodnotné památky a mnoho historických odkazů. Pak tu ale také bylo mnoho kultur, které byly neméně mocné a bohaté, ale z neznámých důvodů se po nich slehla zem.

sdílet článek na facebooku

Naštěstí se o nich díky archeologickým vykopávkám můžeme dozvědět alespoň něco. Podívejme se na 5 nejúchvatnějších ztracených civilizací:

1) Mykény
Čas: 1600-1100 před naším letopočtem
Místo: Řecko


Na rozdíl od Kréty vzkvétaly Mykény nejen díky obchodu, ale také skrze dobyvačné války, až do okamžiku, kdy jejich říše pokryla skoro celé území dnešního Řecka. Mykénská civilizace zažila pět staletí dominance, než kolem roku 1100 před naším letopočtem zmizela. O této civilizaci hovoří několik řeckých mýtů, vystupuje v nich například legendární krále Agamemnon, který vedl řeckou armádu během trojské války. Kromě toho oplývala kulturním I ekonomickým bohatstvím zanechala po sobě mnoho artefaktů. Proč vlastně zanikla, se přesně neví: zemětřesení, invaze nebo za to mohly rolnické vzpoury.

2) Olmécká civilizace
Čas: 1400 před naším letopočtem.
Místo: Mexiko


V předkolumbovské Americe kdysi existovala mocná civilizace Olméků. První stopy se datují až do roku 1400 před naším letopočtem. Na místě, kde je dnes město San Lorenzo, bylo jedno ze tří hlavních center Olméků. Dalšími byl Tenochtitlan a Potrero Nuevo.
Olmékové byli mistři stavitelé. Zanechali po sobě velké monumenty a obří kamenné hlavy. Také položili základ všech středoamerických kultur, které následovaly. Předpokládá se, že Olmékové zde jako první vyvinuli systém psaní, pravděpodobně také vynalezli kompas a mezoamerický kalendář. Znali pouštění žilou, prováděli lidské oběti a vymysleli koncept čísla nula. Přesto byla tato civilizace objevena historiky až v polovině 19. století. Její zánik nejspíš nastal v důsledku klimatických změn způsobených vulkanickými erupcemi, zemětřeseními nebo snad devastujícími zemědělskými postupy.



3) Nabatejci
Čas: 600 před naším letopočtem
Místo: Jordánsko


Nabatejská civilizace vzkvétala v jižním Jordánsku, kanaánském regionu a severní Arábii od 6. století před naším letopočtem. Lidé semitského původu postavili například dech beroucí město Petra vytesané do pískovcových skal Jordánských hor. Víme také o jejich důmyslné hydraulice a o složitém systému hrází, kanálů a nádrží, který jim umožnil věnovat se v pouštní oblasti zemědělství.

Nicméně tato kultura po sobě nezanechala žádný písmenný záznam, a tak o ní nevíme nic bližšího. Je však jasné, že díky své geografické poloze nebývale prosperovala, protože se jí povedlo vytvořit síť pro obchod se slonovinou, hedvábím, kořením, drahými kovy a kameny, kadidlem, cukrem, parfémy a léky. Nabatejští, na rozdíl od jiných civilizací té doby, neznali otroctví a každý obyvatel přispíval k plnění úkolů rovným dílem. Během 4. století před naším letopočtem opustili Nabatejci město Petra a nikdo neví proč. Archeologické nálezy ukazují, že jejich odchod nebyl spěšný, což naznačuje, že neprchali před žádnými agresory. Předpokládá se, že odešli na sever za lepšími ekonomickými příležitostmi.

4) Aksúmské království
Čas: 100 našeho letopočtu
Místo: Etiopie


Aksúmské království začalo vznikat v prvním století našeho letopočtu v oblasti, kde nyní leží Etiopie. Legenda praví, že se jedná o místo narození královny ze Sáby. Aksúm bylo důležitým obchodním centrem, odkud se do Říma a do Indie vyvážela slonová kost, exotické ovoce a zlato. Byla to bohatá civilizace a také první africká kultura, která vydávala vlastní měnu, což v té době bylo znamením velké síly.


Mezi nejvýraznější památky jsou aksúmské stély, gigantické obelisky hrající hlavní roli při pohřebních obřadech králů a šlechticů. První Aksúmité uctívali mnoho bohů, z nichž hlavní byl Astar. Pak, v roce 324 konvertoval král Ezana II ke křesťanství a Aksum se stal přísně křesťanským státem. Podle místní legendy dobyla Aksúm židovská královna se jménem Yodit , načež spálila kostely a všechny knihy. Jiní se domnívají, že za rozvrat království může pohanská královna Bani al-Hamwijah Jiné teorie připisují úpadek na vrub změnám klimatu a přetěžování půdy, které vedlo k hladomoru. Aksum se tak stal dvojkou na seznamu největších civilizací, které záhadně zmizely.

5) Khmerská říše
Čas: 1000-1400 našeho letopočtu
Místo: Kambodža


Khmerská říše, jedna z nejmocnějších říší v historii a zároveň největší ztracená civilizace, obsadila v jihovýchodní Asii území, na nichž nyní leží Kambodža, Laos, Thajsko, Vietnam, Barma a Malajsie. Hlavní město Angkor se stalo jedním z nejznámějších archeologických nalezišť v Kambodži. Tato říše, v které žilo okolo milionu lidí, vzkvétala během prvního tisíciletí. Khmerové praktikovali hinduismus a buddhismus a stavěli chrámy, věže a další sofistikované stavby, jako je Angkor Wat, chrám zasvěcený bohu Višnovi. Zánik khmerské říše nastal kvůli kombinaci několika faktorů. Většina ale věří, že byla dobyta nájezdníky, kteří přišli po silnicích, které Khmerové vybudovali s cílem usnadnit dopravu zboží a vojsk napříč říší.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.