Home - Články - Když loupí žena

Když loupí žena

vloženo 18. 8. 2017
čas čtení: 4 minuty

Když loupí žena

Přestože pirátství bylo tradičně odvětví, kterému dominovali muži, najde se i množství žen, které v něm profesně prorazily. Byly známé pro svou inteligenci i brutalitu, s jakou nakládaly se svými nepřáteli. Některých z nich se obávaly i mocné říše. V rámci prosazování rovných příležitostí a mezinárodního dne pirátů se podívejme na pětici kariérně nejúspěšnějších pirátek.

sdílet článek na facebooku

5. Sayyida al-Hurra

Královna pirátů a spojenkyně nechvalně známého tureckého piráta Barbarossy, Sayyida al-Hurra byla vládkyně marockého města Tetouan. Ve skutečnosti je Sayyida al-Hurra titul pro šlechtičny a její skutečné jméno není známo. Její kariéra trvala od roku 1515 do 1542, a ovládla západní část Středozemního moře. Údajně se stala pirátkou, aby se pomstila křesťanským panovníkům. Později se provdala se za krále Maroka, ale nakonec ji svrhnul její nevlastní syn. O tom, jak žila poté, nic nevíme.

4. Jeanne de Clisson

Známa jako Lvice z Bretaně, byla manželkou šlechtice Oliviera de Clissona III a matka pěti dětí. Stala se pirátkou, aby se pomstila francouzskému králi Filipovi VI poté, co byl její manžel popraven za velezradu. Prodala veškerý majetek a koupila tři válečné lodě. Se svou posádkou terorizovala kanál La Manche, pronásledovala pouze francouzské lodě a zabíjela většinu členů jejich posádek. Pirátství zanechala v roce 1356 a později si vzala anglického důstojníka sira Waltera Bentleye.



3. Mary Read

Dcera námořního kapitána Mary Read byla blízkou společnicí Anne Bonny. Proslula svým talentem vydávat se za muže a raná léta strávila v přestrojení za svého zesnulého nevlastního bratra Marka. Připojila se k britské armádě, a zamilovala se do vlámského vojáka. Po jeho smrti, odjela do Karibiku jako námořník. Byla zajata piráty a ti ji přijali do své posádky. Později se setkala a spřátelila s Anne Bonny a připojila k posádce Calico Jacka. Jen málokdo věděl, že je ve skutečnosti žena. Nakonec ji v roce 1720 zajalo anglické vojsko společně Jackem a jeho posádkou. Sice společně s Anne Bonny unikla popravě, ale hned o rok později ve vězení onemocněla a zemřela.

2. Anne Bonny


Anne Bonny je jméno, které v dějinách ženského pirátství bude navždy uchováno v paměti. Narodila se jako dcera irského právníka, vzala si Jamese Bonnyho, piráta menšího formátu, a v roce 1718 se přestěhovala na Bahamy. Tam se zamilovala do nechvalně známého piráta Johna "Calico Jacka" Rackhama a rozešla se se svým manželem. Provdala se za Calico Jacka a stal se členkou jeho posádky. Byla hrozbou Karibského moře, spolupracovala se stejně nechvalně proslulou pirátkou Mary Read a přepadávala nespočet lodí. V roce 1720 byl Rackham a jeho posádka lapen anglickými sílami a popraven. Anne a Mary, se, vzhledem k těhotenství, popravě vyhnuly. Není zcela jasné, co se s Anne Bonny stalo potom.



1. Čing Ši


Často je považována za nejobávanější pirátku v historii. Čing Ši byla čínskou pirátkou, která na počátku 19. století vládla vodám Čínského moře. Nejdříve se živila jako prostitutka, ale v roce 1801 byla unesena piráty a provdala se za kapitána bandy jménem Ženg Ji. Po smrti svého manžela se ujala velení flotily s názvem Flotila Rudé vlajky a napadala britské a čínské lodě. Díky jejím vůdcovským schopnostem flotila postupně narostla do několikanásobku původního rozsahu. Čínská vláda se jí obávala natolik, že v roce 1810 nabídla příměří. To Čing Ši přijala a zbytek života strávila jako majitelka nevěstince pro VIP klientelu.

|<< < 3 | 4 | 5 | 6 | 7 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
Výklad karet, Výklad snů, Jasnovidectví a věštění
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.