Home - Články - Geminidy - prosincové padající hvězdy

Geminidy - prosincové padající hvězdy

vloženo 8. 12. 2023
čas čtení: 3 minuty

Geminidy - prosincové padající hvězdy

Adventní čas nám přinese nebeskou nadílku! Přichází jeden z nejbohatších meteorických rojů v roce - Geminidy! Máte už připravená přání?
sdílet článek na facebooku

Předvánoční nádhera na obloze

Prosinec bude tak jako každý rok bohatý na padající hvězdy. Tak si najděte v předvánočním shonu čas a vyrazte na astronomické pozorování. Nejlépe někam dál od města a mimo dosah pouličního osvětlení. Padající hvězdy doslova vybízí na romantickou zimní procházku někam na louku nebo kopec. Pokud však bydlíte na vesnici nebo kraji města a nesvítí vám hned před domem lampa, stačí se zabalit do deky a sednout si do křesla nebo lehátka na terase!

Geminidy jsou aktivní přibližně mezi 6. a 17. prosincem s maximem 13. až 14. prosince. Tehdy můžeme spatřit až 120 meteoritů za hodinu, což se vyrovná slavným srpnovým Perseidám. Jen kdyby nebyla taková zima! Ale taková výjimečná podívaná již stojí za noční vycházku!


Ideální noc pro pozorování hvězd

V roce 2023 máme navíc ještě mimořádně příznivé podmínky pro pozorování Geminid. Tedy, pokud samozřejmě nebude zataženo a doufejme, že ne! Měsíc totiž bude právě 13. prosince ve fázi novu, takže na obloze se po celou noc vůbec neobjeví. Jeho světlo tedy nemůže vyrušit vaše pozorování noční oblohy. Nejvíce meteorů bude vidět od půlnoci do třetí hodiny ráno, je to tudíž na ponocování!

Kromě bohaté nadílky padajících hvězd z roje Geminid si navíc užijete krásný pohled na hvězdnatou oblohu plnou zimních souhvězdí viditelných pouze v chladné části roku. Nejznámější z nich je Orion, který vypadá jako přesýpací hodiny – najdete ho na zimní obloze?


Ze souhvězdí Blíženců

Geminidy nesou název souhvězdí Blíženců (Gemini), protože právě z něj jako kdyby na obloze zdánlivě vylétaly. Tomu se odbornou řečí říká, že mají v souhvězdí Blíženců radiant.

Ve skutečnosti však pochází odjinud. Meteorické roje jsou shluky vesmírných částic a prachu, jež se oddělily od nějakého většího tělesa, nejčastěji komety, a při setkání s atmosférou Země se zahřejí a rozpadnou za známého světelného efektu, který vypadá, jako kdyby padala hvězda. Geminidy však na rozdíl od většiny jiných rojů nepochází ze žádné komety, ale z planetky jménem Phaeton. Ta byla objevena astronomy teprve v roce 1983.

Geminidy známe již delší dobu, od roku 1862. To je však taky poměrně nedávno ve srovnání s některými jinými meteorickými roji během roku, které byly pozorovány již ve starověku. Geminidy jsou zajímavé tím, že postupem času od svého objevení se stávají bohatší a bohatší. Tak kdoví, třeba jich bude letos ještě o něco více než loni. Nenechejte si je uniknout!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.