Home - Články - Krampusové děsí celou Evropu

Krampusové děsí celou Evropu

vloženo 5. 12. 2023
čas čtení: 4 minuty

Krampusové děsí celou Evropu

Je tu datum, kterého se děti ve střední a části jižní Evropy naučily bát - pátý prosinec. Pokud se usmíváte a říkáte si, že s čerty sice nejsou žerty, ale často je to spíše roztomilý popleta jako třeba ten z pohádky Princezna ze mlejna, tak opatrně, aby letos nestvůry – zvané Krampusové nezavítaly i před váš práh.

sdílet článek na facebooku

Varování pochází již z doby předkřesťanské

Již v předkřesťanských dobách se ve starogermánských legendách vyskytovaly jisté nestvůry, které měly monstrózní rozšklebené tváře, na hlavách rohy, těla pokrytá hustou srstí a vzadu navrch ocas podobný kravskému.

Mírumilovná nebyla ani jejich výbava – k té patřil především hrubý pytel, který nosily na zádech, vrbové proutí či koště, hřmotné řetězy a také velký kravský zvon, připevněný k pasu, který dělal pořádný randál. Často je navíc doprovázel podivný kouř a dým, jako by je vyvrhlo samo peklo.

Zlobivé děti v ohrožení

Od dávných dob se Krampusů bály především děti, protože tyto čertovské nestvůry šly primárně po nich. Respektive po těch zlobivých. Ty měly být podle legend buďto sešlehány vrbovým proutím či košťaty nebo odneseny v hrubém pytli pryč.

Co bylo s dětmi pak, je otázka, existují různé varianty, ale podle některých s nimi Krampusové naložily stejně jako vlk s Karkulkou. Navíc se potom k datu dva a dvacátého prosince Krampusové proměnily v na první pohled normální lidské bytosti. A z doby, kdy byly Krampusy, si nic nepamatují.


Strach obchází v horských vesničkách

Přestože Krampusů se bojí především děti, ani dospělí si ze setkání s nimi neodnášejí právě milé zážitky, mnohdy obdrží rovněž výplatu vrbovými košťaty nebo jim hrozí Krampusové řetězy. Pokud tedy dotyční nepadají do mdlob již při spatření podobné skupinky, neboť na rozdíl od českých čertů tito především rakouští a němečtí čerti vypadají dosti hrůzostrašně.

V legendách se traduje, že Krampusové vycházejí pátého prosince, nicméně v horských vesničkách je můžete potkat od konce listopadu téměř celý prosinec. A pokud nepotkáte pravé nestvůry, pak velmi pravděpodobně mladé muže, kteří se rádi za Krampusy převlékají a obcházejí stavení, podobně jako se to u nás dělá na Mikuláše, nebo pořádají různé průvody.

Kaplice a Strakonice jako bašta Krampusů

Krampusové jsou nejpopulárnější především ve své domovině – Rakousku, kde také vznikly a dostaly jméno (Krampas znamená něco neživého), ale taktéž v Německa, Severní Itálii, Slovinsku, Maďarsku nebo Chorvatsku.

Tady v Česku se Krampusům zalíbilo především v Kaplici, kam se každoročně sjede na tisíce lidí. Letos čertovské datum připadlo na desátý prosinec. Minulý rok byly Krampusové také poprvé na Hluboké nad Vltavou, kam za nimi dorazilo dokonce přes dvacet pět tisíc lidí. Letos je možné vyzkoušet sílů svých nervů nově ve Strakonicích, kde budou Krampusové procházet městem či projíždět svými pekelnými vozy, které patří do moderní výbavy některých Krampusů, a to 17. prosince.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.