Home - Články - Zimní slunovrat – oslava nového Slunce

Zimní slunovrat – oslava nového Slunce

vloženo 19. 12. 2019
čas čtení: 4 minuty

Zimní slunovrat – oslava nového Slunce

Nejdelší noc v roce má magickou noc, kterou znali lidé odpradávna. Bdění při posvátném ohni zahánělo nečisté síly a přinášelo novou naději!

sdílet článek na facebooku

Když jsou dny krátké a noci dlouhé

Nejkratší den v roce, kdy je Slunce na obloze nejníž, začíná se astronomická zima a podle starých pověr mají právě v tento den temné a nečisté síly nad světem největší moc. Ale zároveň taky oslava nového zrození tajemného mytologického slunečního božstva, příslib příchodu jara a světla a oslava nové naděje. To všechno je zimní slunovrat – magický den, který slavily snad všechny prastaré kultury po celém světě!

Zimní slunovrat připadá přibližně na 21. prosince, ale přesné datum a hodina jsou každý rok jinačí, protože v našem kalendáři existuje systém přestupných let. Letos, v roce 2019 je to poměrně pozdě a zimní slunovrat vychází až na 22. prosinec v 5:20 ráno. To znamená, že magická slunovratová nejdelší noc v roce je ta z 21. na 22. prosince. Popravdě je však těžké toto postřehnout bez přesného astronomického pozorování, protože změny v délce dne mezi dvěma po sobě následujícími dny nejsou v tomto období velké, není to ani jedna celá minuta – naproti tomu na jaře a na podzim se mění délka dne tak rychle, že to nepřehlédnete. Celé období kolem zimního slunovratu je tedy dobou temnoty, se kterou se odedávna vázalo množství zvyků a tradicí.



Co mají společného slunovrat a vánoce?

V dnešní době je zimní slunovrat zastíněn Vánocemi a v horečných přípravách na blížící se svátky ho většina z nás ani nepostřehne. A to je škoda! Na druhé straně, právě Vánoce jsou dnes dědicem prastarých slunovratových oslav. Slunovrat kdysi znamenal zrození pohanského slunečního božstva, proto bylo po příchodu křesťanství nepřípustné ho dále slavit. Lidé však byli na svůj starý astronomický svátek zvyklí – a proto přišly Vánoce! Není totiž žádný důkaz o tom, že by se malý Ježíšek skutečně narodil v prosinci. Spíš existují náznaky, že to mohlo být úplně jindy, někdy na jaře, podle biblického příběhu o pastevcích.

Každopádně, oslava narození Ježíše Krista nese velmi podobnou symboliku jako právě zimní slunovrat – a tím je nové zrození božské bytosti, která přináší světu novou naději a světlo, ať už to skutečné nebo to duchovní. A proto tyto dva svátky splynuly do jednoho. Posun o tři dny později na noc mezi 24. a 25. prosincem má taky svůj význam – protože délka dne roste zatím jen velmi pomalu, tyto tři dny byly potvrzením, že se nové Slunce již skutečně zrodilo, že pozorování je platné. Konec konců, to samé můžeme pozorovat i v opačné polovině roku – letní slunovrat se takhle proměnil na svatojánskou noc, která rovněž nastává až s třídenním zpožděním! A to jsou souvislosti, které mají hluboký význam, i když si je málokdo na první pohled všimne!



Magický oheň a slunovratové věštění

Kdysi bylo zvykem probdít zimní slunovratovou noc a hlídat magický oheň, aby po celou noc nevyhasl a svojí očistnou mocí odháněl od lidí všechny nečisté síly temnot, které je v tuto nejdelší noc mohou nejvíce ohrožovat. Někde, například u Keltů, se dokonce oheň udržoval až po dvanáct dní a dvanáct nocí bez přerušení. Důležité bylo taky dřevo, ze kterého se tento oheň rozdělal – například někdy to muselo být dubové dřevo, Slované zas polévali speciální velké poleno určené na slunovratový oheň mlékem a medem. Byla to rovněž noc zasvěcena věštění, které se konec konců zachovalo do dnešních dnů o Vánocích i během celého adventu – například z rozkrojeného jablka. Mezi posvátné slunovratové rostliny patřila cesmína a jmelí, což se konec konců dochovalo i v dnešních vánočních dekoracích.

Pod vládou znamení Kozoroha

Zimní slunovrat má velký význam i v astrologií a zvěrokruhu. Je to den, kdy Slunce vstupuje do nového znamení, jeden ze dvanácti v roce – a tím znamením, které teď přebírá žezlo, je Kozoroh. Bude nám vládnout po dobu jednoho měsíce až do 20. ledna. Není to náhoda a každé znamení nese ve svých vlastnostech a symbolech nějakou upomínku na roční dobu, ve které vládne. Kozoroh, kterému patří tato těžká a drsná doba krátkých dnů, nese symboliku tohoto horského zvířete, které je odolné a nezalekne se drsných podmínek horské alpské zimy. Navíc, stejně jako kozoroh skáče vzhůru po skalách, tak se teď Slunce vynořuje z temnot a postupně stoupá výš a výš nad obzor. Podobná je i odolnost, cílevědomost a houževnatost lidí, kteří se ve znamení Kozoroha narodili – každý z nás má totiž ve své povaze něco z roční doby, kdy jsme poprvé spatřili světlo světa!

Slunovratový den je však výjimečný nejen pro Kozorohy, ale pro každého z nás, ať jsme se narodili ve kterémkoliv znamení. Dopřejte si tedy v tento jeden večer klid od předvánočního shonu a vychutnejte si jeho magickou energii! Byla by přece škoda to propásnout!

|<< < 3 | 4 | 5 | 6 | 7 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.