Home - Články - Svatý Urban

Svatý Urban

sdílet článek na facebooku
vloženo 24. 5. 2010
Fotolia_svaty_urban.jpgSlyšeli jste již o svatém Urbanovi? Pokud vám chutná víno, měli byste se s tímhle světcem seznámit, protože je patronem vinohradníků a ochráncem tohoto lahodného nápoje! Podle legendy tento papež, který žil ve třetím století, utekl svým pronásledovatelům právě tak, že se ukryl ve vinohradu. Svátek slaví Urban 25. května a tento den je známý pranostikami, které věští, jaká bude letošní vinařská úroda. Vinná réva teď kvete a je proto citlivější na nepříznivé podmínky. Pranostiky říkají: "Na Urbana pěkný, teplý den - bude suchý červenec i srpen. Vinná réva nedbá toho - bude míti vína mnoho." anebo "Má-li slunce na Urbana krásný jas, dobré víno bude, praví starý hlas. Jestli deštěm kropí, révě nese škodu, vína není, vinař píti musí vodu." Tento den bychom si měli přát hezké počasí, chceme-li si na podzim užít bohaté vinobraní a nepít jenom vodu tak jako nešťastný vinař z pranostiky! Lidé na vsích se kdysi snažili všemožně si svatého Urbana naklonit. Používali k tomu různé, i magické, úkony. Při cestách k vinohradům často stávaly sochy tohoto světce. Lidé se modlili a prosili ho o hezké počasí, dávajíce mu rozličné dary – třeba číši vína k jeho nohám. Pokud se ale světec za ně nepřimluvil a počasí nevyšlo, rozzlobení a nejspíš i vínem posíleni sedláci polévali jeho sochu špinavou vodou nebo na ni házeli bláto! A někdy dokonce v hněvu celou sochu shodili!

Další Astročlánky

Litujeme, nebyl nalezen žádný článek.

VYBERTE SI SVÉHO OSOBNÍHO PORADCE a zavolejte na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.