Home - Články - Probouzejí se zvířata i rostliny

Probouzejí se zvířata i rostliny

sdílet článek na facebooku
vloženo 23. 4. 2010
Fotolia_cap.jpgNa sklonku dubna je již jaro v plném proudu a do naší přírody se vracejí poslední z jejich obyvatelů, které jsme přes zimu nemohli vidět. Kolem svátku svatého Jiří (24.4.) vylézají ze země hadi. Toto zvíře bylo pro naše předky mystickým a posvátným. Většinou bylo jeho poselství zlověstné a lidé před ním měli respekt – nedůvěra k hadům je zakotvena již v biblickém příběhu o Adamovi a Evě! Pro svoji schopnost svlékat se z kůže je však had také symbolem magických schopností. Lidé kdysi věřili, že pod prahem domu žije had chránící hospodářství, a měli ho v úctě. V tomto období se k nám z teplých krajin vracejí také poslední tažní ptáci. Ptáci byli pro lidi odpradávna magickými zvířaty a až do doby vynálezu létajících strojů byli jedinými pány oblohy. Byli proto častokrát považováni za posly z nebe. Různé druhy ptáků přinášely různá poselství – holubice je dodnes znamením míru, havran nebo krkavec přinášeli zlé zprávy. Dům, na jehož komíně se uhnízdí čáp, je chráněn před neštěstím. Pro naše předky byla posvátným ptákem také vlaštovka – posel jara přinášející dobré zprávy. Bylo zapovězeno jí ublížit, jinak hrozila člověku blízká smrt a neštěstí. V dávných dobách bývalo zvykem věštit z letu ptáků – tuto magickou praktiku znali staří Římané, Vikingové i Slované. Velké úctě se těšila i domácí zvířata, především hovězí dobytek. Když chtěla zlá čarodějnice uškodit nějaké rodině, uhranula jejich krávu, která byla nejen významným zdrojem užitku a obživy, ale také takřka členem rodiny. Prapočátky úcty ke krávám můžeme hledat v Indii, kde jsou dodnes posvátnými zvířaty a není povoleno je zabíjet. V jarním období byla moc bosorek zvláště silná, proto hospodyňky chránily kravky třeba tak, že kolem jejich ohrady rozmístily trnité větvičky, které nevpustily zlá kouzla dovnitř.

Další Astročlánky

Litujeme, nebyl nalezen žádný článek.

VYBERTE SI SVÉHO OSOBNÍHO PORADCE a zavolejte na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.