Home - Články - Přestupný rok

Přestupný rok

sdílet článek na facebooku
vloženo 27. 2. 2010
kalendar-28.2..jpgMožná vás již někdy napadla otázka, proč má únor jako jediný měsíc jen 28 dnů. Tahle tradice přežívá ještě z dávných dob starověkého Říma, kde jsou kořeny našeho dnešního kalendáře. Již v té době lidé věděli, že sluneční rok je o něco delší než přesně 365 dnů, a tak zavedli přestupný den jednou za čtyři roky. Tento kalendář se nazýval juliánský podle Julia Caesara. Na rozdíl od našeho však římský rok nezačínal v lednu, ale až v březnu! Únor byl posledním měsícem v roce, a tak na něj již "nezbyl" dostatek dnů. Proto se také přestupný den, 29. únor, přidává právě na jeho konec, i když Římané původně místo toho měli každý čtvrtý rok dva čtyřiadvacáté únory za sebou! To proto, že jejich počítání času bralo v potaz i cykly Měsíce. Každý měsíc se proto členil ještě na tři další části. Podle nich se předpovídalo, které dny budou šťastné a které nešťastné! Řím je také kolébkou naší dnešní astrologie, proto nesou planety právě jména římských bohů a astrologický rok se taky začíná v březnu jarní rovnodenností a znamením Berana. I přes přesnost juliánského kalendáře však tenhle během staletí vedl k drobné odchylce, která se nasbírala až do nezanedbatelného počtu deseti dnů! Papež Řehoř XIII. proto v roce 1582 přistoupil k reformě, kdy deset dnů jednorázově vypustil a pozměnil systém výpočtu přestupných let na komplikovanější, ale přesnější. Kalendář, který dodnes používáme, se na jeho památku nazývá gregoriánský, ale množství lidových zvyků a magických pověr především na východě Evropy se ještě i po staletích váže k dávno nepoužívanému kalendáři juliánskému a pro jejich pochopení musíme oprášit leckterou stránku z historie. Zajímavostí je 28. únor, na který letos připadne druhá postní neděle, se nazývá také Pražná podle jednoho dnes již zapomenutého postního jídla z upražených zrnek obilí.

Další Astročlánky

Litujeme, nebyl nalezen žádný článek.

VYBERTE SI SVÉHO OSOBNÍHO PORADCE a zavolejte na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.