Home - Články - Měsíc červen

Měsíc červen

sdílet článek na facebooku
vloženo 31. 5. 2010
Fotolia_mesic_cerven.jpgZačíná červen – šestý měsíc v roce. Uvažovali jste někdy nad tím, odkud pochází český název tohoto měsíce? Možných vysvětlení je více. Nejpříhodnější se zdá být teorie o tom, že název červen se odvozuje od červené barvy ovoce, které teď začíná dozrávat – třešně, višně, jahody nebo rybíz. Jiné vysvětlení přisuzuje původ názvu červům, kteří se teď objevují v přírodě. Tyto dvě možnosti však nejsou tak protikladné, jak se na první pohled zdá! Věděli jste, že kdysi se červená barva získávala z larev hmyzu jménem červec? Bylo potřeba nasbírat jich hodně, aby se získalo dostatečné množství barviva, které bylo velmi ceněné. Ve středověku nemohl červené oblečení nosit kdokoliv – bylo díky vysoké ceně vyhrazeno jen vyšší společenské vrstvě! Někdy se proto červené barvě říkalo také "krásná barva" nebo "králova barva". Hlavní sezona sběru červců byla právě v červnu – takže je možné, že kořeny názvy můžeme hledat i tady! K červnu se rovněž váže velké množství pranostik. Na začátku měsíce se často objevuje dočasné ochlazení a červen může být deštivý: "Netřeba v červnu o déšť prositi, přijde, jak začne kositi." Mrazy jsou však již definitivně pryč. O tom říká pranostika: "O svatém Norbertu (6.6.) chladno jde už k čertu." Červen také předpovídá, jaké budou další měsíce: "Jak červen teplem září, takový bude i měsíc září.", "Jaký červen, takový i prosinec." nebo "Často-li se v červnu hrom ozývá, kalné léto potom přicházívá." Chladný červen navíc věští špatnou úrodu: "Červen mokrý a studený – bývají žně vždy zkaženy." Pokud tedy chceme slunečný a hojný závěr léta, doufejme, že červen bude hezký!

Další Astročlánky

Litujeme, nebyl nalezen žádný článek.

VYBERTE SI SVÉHO OSOBNÍHO PORADCE a zavolejte na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.