Home - Články - Léčení pomocí dýchání - jak čerstvý vzduch uzdravuje

Léčení pomocí dýchání - jak čerstvý vzduch uzdravuje

vloženo 9. 5. 2023
čas čtení: 5 minut

Léčení pomocí dýchání - jak čerstvý vzduch uzdravuje

Možností léčení existuje celá řada, jednou z nich je i dech. Skrze dýchání můžeme přijímat výpary léčivých bylin, ale léčivé je i dýchání samo – ideálně na čerstvém vzduchu.

sdílet článek na facebooku

Pobyt na čerstvém vzduchu

Pokud chceme udělat něco pro zdravíme, měli bychom strávit alespoň část dne na čerstvém vzduchu – ideální je doba alespoň dvou hodin, ale zdravotní minimum je alespoň dvacet minut. Pak dopřejeme možnost plícím nejenom dýchat, ale i dýchat pro zdraví. Na místech, kde není příliš dobrý vzduch, nám totiž může poměrně dosti chybět kyslík, pokud se tedy stále zdržujeme v kancelářích nebo v místech s klimatizací, často se dostavují příznaky podobné alergiím či chřipkám.

Problémy mohou být s kašlem, pokašláváním chrapotem, pálejícíma očima či krkem nebo ucpanými dutinami. Také nás může trápit bolest hlavy nebo velká únava. Na všechny tyto příznaky může velmi dobře zabrat svěží procházka na čerstvém vzduchu.

Dýcháním ke zdraví

Je také důležité znát správné dýchání. Většina lidí, především žen, totiž v současnosti dýchá jenom povrchně – při nádechu a výdechu se pohybuje znatelně pouze hrudní koš. Pro správné dýchání je ale třeba zapojit i brániční a břišní svalstvo. Teprve tehdy dýcháme plným dechem a dopřejeme své krvi dostatečné okysličení.


Zkuste se chvíli soustředit na vlastní dýchání, a pokud dýcháte povrchně zapojte při příštím nádechu cíleně i ostatní zmíněné partie. A rovnou můžete vyzkoušet i jogínskou techniku dýchání. To je metoda hlubokého uklidňujícího dýchání, kdy při nádechu počítáte v duchu do sedmi, pak zadržíte dech a počítáte znovu do sedmi a vydechujete opět v rozmezí počítání do sedmi.

Tento typ dechu vám umožní zklidnit mysl a zároveň dopřát tělu malý kyslíkový doping. Pokud jste však poslední dobou dýchali jenom povrchně nebo pobývali na místech s málo kvalitním vzduchem, buďte opatrní a raději s tréninkem začněte v sedě – z nečekané přemíry kyslíky by se vám totiž mohla zatočit hlava a pokoušet se o vás závratě.

Vše se po nějaké době srovná a vy brzy zjistíte, že máte v životě novou závislost. A tou je závislost na čerstvém vzduchu. Velmi dobře ji znají tací, kteří milují výlety do hor, nebo procházky po dešti. V horách je vzduch velmi svěží a když člověk dýchá, cítí, jak mu proudí energie do celého těla. A podobně působí i vzduch po dešti, který je navíc obohacen o éterické oleje z rostlin a bylin, jež se po dešti odpařují do okolí.


Dýchání celým tělem

Dalším zajímavým poznatkem je, že nedýcháme jenom plícemi, ale že jsme schopni dýchat skrze buňky celého těla. Proto bychom si měli čas od času dopřát takzvanou vzdušnou koupel. To znamená odhodit na chvíli svršky a dopřát tělu, aby ho ovíval čerstvý vzduchu. Vzhledem k tomu, že v našich končinách moc pustých ostrovů nemáme, ne-li vůbec, pak může být těžké najít nějaké místo, kde nás nebude nikdo rušit, ale pokud se nám podaří vyhledat nějakou malou oázu měli bychom to zkusit.

Podobně ale můžeme osvěžit své tělo ve skrovnějších podmínkách třeba po dešti, kdy si do místnosti pustíme alespoň svěží vzduch zvenčí, bydlíme-li třeba na venkově, pak nepřijdeme ani o éterické oleje z bylin.

Vzduch na prodej

Léčivé účinky horského vzduchu využívali již odpradávna k léčení různých nemocí dýchacích cest, stejně jako pomáhali lidem pobyty v přírodě. V moderní době se objevila i zkratka, jak se k čerstvému vzduchu dostat. Existují totiž tací, kteří s čerstvým vzduchem obchodují a třeba vzduch z novohradských hor si můžete za několik korun koupit v sáčku. Pokud podobným nákupům moc nevěříme, a právě nemůžeme vyrazit do přírody, existuje několik metod, jak vylepšit vzduch i u nás doma. Velmi levným, a přitom účinným nástrojem je sůl, pokud ji ještě smícháme se sušenými bylinkami, silicemi a esenciálními oleji a postavíme si ji do místnosti celý lavor, pak rázem budeme mít vzduch provoněný mořem a přírodou i u nás doma.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
Výklad karet, Výklad snů, Jasnovidectví a věštění
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.