Home - Články - Karmické uzly – zašmodrchaný život

Karmické uzly – zašmodrchaný život

vloženo 22. 2. 2021
čas čtení: 5 minut

Karmické uzly – zašmodrchaný život

Nějaký ten uzel se najde v životě každého člověka. Dávají nám zabrat, ale jsou právě tím, co nás posouvá, pokud k nim máme správný postoj. Lekcí se dá projít – anebo propadnout. A stejné je to s karmickými uzly. Pojďme se tedy o nich něco naučit, abychom svými lekcemi procházeli lépe.

sdílet článek na facebooku

Co je karmický uzel

Podle teorie opakujícího se zrození, kdy lidská duše a mysl prochází mnoha životy, aby se přiblížila osvícení – a celý tento cyklus se pak nazývá karma – je karmický uzel jakési zacyklení, které vzniká z problému. Jednoduše řečeno, pokud nemáme něco vyřešené – vztah, závislost, výbušnost, prostě cokoli, karma nám tento problém bude přivádět do cesty znovu a znovu. Mnoho lidí se domnívá, že karmické uzly se týkají pouze vztahů. Ale to je omyl. Týkají se i situací, sklonů, vlastností a vášní, které nám brání v postupu ke světlu a které neumíme řešit. Účelem tohoto opakování je vytvořit si jiný postoj. Pomalí „žáci“ musejí v této škole života párkrát propadnout a opakovat, což se ale více méně asi vztahuje na všechny bytosti na této planetě.


Karmické vztahy

Tento typ vztahů vzniká právě tam, kde se nepodařilo vztah dvou lidí správně vyřešit. Karmický uzel mohou mít tito lidé vzájemně, pak se asi musí ve svých zrozeních v nějaké formě potkávat znovu a znovu, nebo může dojít i k případu, že jeden z nich si svůj úkol vyřeší, ale druhý zůstává v problému vázán. Pak si v další existenci neboli v další lekci bude řešit stejný problém s někým jiným. Ale zároveň se stane „trenérem“ dalších osob, které se potřebují stát obětí, ať už proto, aby pochopily, že násilí je nesprávné, nebo i proto, aby se emancipovaly a nenechaly si více ubližovat. Jak v této lekci obstát a najít ten správný postoj? Zásadní je smíření, odpuštění, přijetí skutečnosti a také přiznání vlastní viny. A protože při svém zrození procházíme bránou zapomnění a nepamatujeme si, co jsme zavinili v minulé existenci, může mít toto prozření i podobu empatie a touhy více neubližovat.

Příklad karmického uzlu

Zkusme příklad. Otec, který je naprostým velitelem ve své rodině, chová se agresivně a brutálně k ženě i dětem, k podřízeným lidem. Jeho ambicí je stále dokazovat svou mužnost, sílu, nezpochybnitelnou autoritu. Plete si však pojem mužnost se svým egem. Skutečná mužnost by znamenala být svým bližním ochráncem, ale on je pro ně hrozbou. Říkejme mu třeba X. Pokud odejde z tohoto světa přesvědčen, že dělal vše správně, dá mu následující zrození šanci pochopit, jak se cítí taková oběť agrese. On může být dítětem a jeho bývalá žena panovačným otcem. X má možnost pochopit, že agrese je špatná, ale místo toho se postaví na odpor, vzniká konflikt z obou stran a k tomu se pojí silné emoce zloby, křivdy, destrukce. Z bytosti X je opět agresor! To se nepovedlo, a tak tedy znovu: Bytost X se znovu zrodí na tento svět a stane se muslimskou ženou. Je provdána v dětském věku za někoho, koho ani nezná. Tato lekce je velmi silná a bytosti X dochází, že násilí vůči komukoliv není správné. Následující zrození už prožije jako někdo, kdo se dovede vcítit do druhých a bere větší ohledy.


Uzel nevznikne pokaždé

Důležitým průvodním znakem při vzniku karmického uzlu jsou obrovské nepříjemné emoce. Vztek, křivda, touha druhého napadnout, pocit zmařeného života, obrovský žal, zoufalství, bezvýchodnost, deprese a ztráta smyslu života, která může vést k zabití druhého anebo i sebe – to jsou jasné signály, že jsme se v daném zrození se svým údělem nevyrovnali. Může to být méně nápadné, např. podvědomý strach, že nám někdo ublíží – a neschopnost udržet si vztah. Blok v našem podvědomí. Když se ale rozhlédneme, najdeme ve svém okolí plno lidí, kteří zažili nebo zažívají tragédie, nehody, nemoci, ztráty, konflikty, bídu, válku… Jejich úděl je nezáviděníhodný, přesto si jej vyřešili či řeší a žijí s pocitem, že život stojí za to. Nezlobí se na osud, na ostatní, ani na sebe. A právě zde je šance postoupit dál, opustit daný problém, dostat se do vyšší vibrace a přiblížit se ke světlu a pochopení faktu, že všichni jsme spojení. Jsme výhonky téhož stromu života.

Meditace

Nezastupitelná je v této škole života úloha meditace. Není to nic nedosažitelného. Je dána každému, jen to nesmíme chtít mít rychle „z krku“. Může přijít i sama od sebe, když sedíte v klidu pod stromem – ostatně právě takhle se to přihodilo princi Buddhovi. Může přijít při zpěvu, hře na nástroj, malování, sportu, nebo když se díváte na své spící dítě. Ale dobré je konat ji vědomě. Může mít i podobu modlitby, vcítění se do řádu přírody nebo představy něčeho krásného. Protože během ní pocítíme, jak moc souvisíme se vším živým na tomto světě. Pak možná nebudeme ulpívat na stále stejných názorech, dáme prostor druhým, protože jejich názor může být pravdivý a my se můžeme mýlit. Když otevřeme mysl pro odlišnost druhých, jejich životní hodnoty. Pak máme šanci nepromarnit dny tohoto života, učit se chápat teď a tady a neopakovat jednu karmickou lekci „do zblbnutí“. Neuvázat si kolem sebe karmický uzel.


Duchovní čištění

Meditace, odpuštění a přiznání viny může vést k duchovnímu očištění. To rozváže všechny karmické uzly, kolik jsme si jich stihli nadělat. Lehce se to říká, hůř se to koná. Ale opět – jsme k tomu disponování všichni, máme potřebné vybavení. Dostali jsme ho od toho, kdo nás stvořil, ať už mu říkáme jakkoliv. Snaha se počítá. Začít a nepřestat, to je důležité. Cesty k rozvázání karmických uzlů mohou být různé. Někdo čte duchovní literaturu, jiný cvičí jógu, další brouzdá lesem, někdo cestuje a dívá se, jak žijí lidé jinde. Výsledkem by mělo být, že se přestaneme zlobit. Zloba je zbytečný přepych, který bychom si neměli dovolit. Může se nás zmocnit na chvíli, ale nesmíme jí patřit napořád. Dejte zelenou pocitu úžasu, jak je svět nádherně stvořen, jak různí jsme my lidé, jak obdivuhodně funguje systém vesmíru. Každý den je nový, je náš a nikdy se nevrátí zpět, takže bychom ho měli prožívat jako děti, které se těší na každé nové ráno a jsou zvědavé, co přinese den. Cokoliv děláme pro svou duši, mělo by nás vést blíže k tomuto cíli. Karmu nepodfoukneme, ona ví, jestli to, co cítíme, je pravé – nebo jestli máme jen chytré řeči. Protože karma jsme my. A zkuste lhát sami sobě…

|<< < 727 | 728 | 729 | 730 | 731

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.