Home - Články - Jak a čím se věští budoucnost?

Jak a čím se věští budoucnost?

vloženo 12. 9. 2023
čas čtení: 6 minut

Jak a čím se věští budoucnost?

Od pradávna se lidé zabývají věštěním, které má odhalit budoucnost. Dříve byla tato aktivita běžná a lidé jí věřili. Dnes převládají skeptikové. Jak jste na tom vy? Nechali byste si vyložit z karet anebo osvětlit budoucnost pomocí křišťálové koule?

sdílet článek na facebooku

Věštění je náročné a nemůže ho provádět každý. Věštec, osoba se schopností předpovídat budoucnost, vykládat sny a vyjevovat lidem boží vůli, se drží praktik, kterým se říká mantiky. Ve starověku bylo věštění tradiční. V Babylónii a Etrurii se četlo například ze zvířecích jater. Řekové se chodili poradit do věštírny, nejslavnější kněžkou byla Sibyla. Z letu ptáků se předpovídalo ve starověkém Římě. Ve středověku se považovala tato činnost za temnou a magickou, proto byli věštci a čarodějové upalovaní. Novověk je spojen s výkladem budoucnosti litím olova, věštbou z křišťálové koule, z házení kytice na svatbě nebo vrhání střevíce.

Nejslavnější věštírny byly v Delfách, Dódóně a Olympii. Určitě znáte jedince se zvláštní schopností, věštce, Teirésias, Josef – Abrahámův syn, Pýthia, Sibyla, Nostradamus, Tycho de Brahe, Mopsos nebo Jolanda.


Způsoby věštění

Jistě jste slyšeli o věštění z karet, křišťálové koule, kávové sedliny, čtení z ruky, z květin a zapálené svíčky. Existují však metody, které berou dech.

Aeromantie je založena na základě probíhajících meteorologických jevů, proto pracuje s úkazy na obloze, a dokonce předpovídá i pomocí směru větru. Dříve jí věřili, protože měli strach z hromu a blesku. Při pohledu na oblaka lze spatřit prapodivné tvary, které často připomínají skutečné věci.

Antropomantie si zakládá na věštění pomocí lidských vnitřností, zejména střev. Toto staré umění je spojeno se zkoumáním vnitřností zabitých chlapců a také obětních zvířat. Dle nich se hádala budoucnost. Můžeme zmínit i čtení z krve.

Ceromantie předpovídá budoucnost z vosku odkapaného do vody. V tomto případě je důležité mít dobrou intuici a představivost. Rozehřátý vosk se vlívá do vody a nato vytváří rozličné obrazce.

Kapnomatie předpovídá z kouře. V tomto ohledu je nutné sledovat směr kouře. Zda stoupá kolmo vzhůru či směřuje na nějakou stranu. V kouři lze prý vidět různé postavy, ze kterých můžeme vyvodit proroctví.


Selenomantie se zabývá předvídáním prostřednictvím měsíčních fází. Skotská víra poukazuje na to, že by se měly svatby odehrávat pouze za přibývajícího měsíce, jinak štěstí nevydrží.

Teframantie je věštění z popela. Do průvanu dáme popel a napíšeme do něj jméno tázajícího a otázku. Pronikající vzduch popel rozfouká, z obrazců a spojených písmen lze vydedukovat, co nás čeká.

Budoucnost se věští z ledasčeho, dokonce i z atmosférických podmínek, chování koček, pálení listů a větví, lebky osla či kozy, zvuku pálených olivových ratolestí, vzhledu a chování hmyzu, okvětních lístků růže, házení soli do ohně, čar na rukách, hlasů zvonů, odrazu plamene svíčky, padajících meteoritů, vyvolávání duchů zemřelých a rovněž podle básní nebo snů.

3 tradiční praktiky

Vyzkoušejte si doma některý z tradičních a jednoduchých způsobů věštby. Po domácku vyrobená kyvadla se podrží v ruce nad deskou stolu. Poté je nutný hluboký nádech a otázka. S kyvadlem si ujasníte odpovědi pohnutím doprava, doleva a podobně. Věštění z knih je časté. Stačí zavřít oči a namátkou vybrat knihu. Dále ji poslepu otevřít na nějaké stránce. Nato si stačí přečíst, co se na stránce píše. Malé děti znají předpověď z kopretiny. Stačí položit otázku a otrhat kvítky, ano, nebo ne. Poslední utržený kvítek prozradí odpověď.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.