Home - Články - Červen a jeho zvyky

Červen a jeho zvyky

sdílet článek na facebooku
vloženo 2. 6. 2010
Pbez-cerny.jpgrvní polovina června je na lidové zvyky poměrně chudá. Po Letnicích a pokácení máje v závěru května společenský život na nějakou dobu utichne – je totiž potřeba věnovat se práci! Pole a zahrady si teď vyžadovaly větší pozornost a naši předkové to dobře věděli, proto si na přelomu jara a léta nenašli moc času na slavení. Co měly v té době na práci čarodějky? Právě teď je nejvhodnější čas na sběr různých léčivých a magických rostlin. Kvete černý bez, lípa, heřmánek, roste máta, meduňka a mnoho dalších. Kdo na přelomu jara a léta na sběr bylin nemyslel, ten to už pak neměl kdy dohnat! Platí to především u rostlin, které mají krátkou dobu kvetení a kvetou jenom jednou v roce – třeba zmiňovaná lípa a bez. Pro sběr léčivých bylinek existují různé zásady – sbírat musíme na čistých místech, za suchého počasí a rostliny musíme pečlivě vysušit. Pokud však chceme byliny použít k magickým účelům, musíme navíc dodržet ještě další zásady! Čarodějky věří, že i rostliny mají svou duši, proto si od nich nemůžeme nic vzít bez optání. Před sběrem proto rostlinu vždy požádáme o dovolení a nikdy jí neutrhneme všechny květy! Sbíráme rukami bez použití kovových předmětů, jedinou výjimkou může být, pokud máme posvěcený nůž určený jenom pro tento účel. Utržená rostlina by se pak již neměla dotknout země, jinak ztrácí část své síly! Nasbírané rostliny můžeme použít čerstvé, připravovat z nich tinktury, masti a oleje nebo si je nasušit do zásoby na celý rok.

Další Astročlánky

Litujeme, nebyl nalezen žádný článek.

VYBERTE SI SVÉHO OSOBNÍHO PORADCE a zavolejte na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.