Home - Články - Bylinky na imunitu

Bylinky na imunitu

vloženo 7. 7. 2020
čas čtení: 4 minuty

Bylinky na imunitu

aneb Až se podzim zeptá, co jsme dělali v létě

Většina z nás asi bude trávit svou dovolenou v krásné české krajině. Jak se dřív říkávalo, je opravdu „žírná“, dává nám toho hodně a mimo jiné taky léčivé bylinky. I ten, kdo se rozhode jet k moři, kam nám vládní semafor dovolí, má šanci nasbírat si i tam byliny do „elixíru zdraví“.

sdílet článek na facebooku

Není to žádná věda a nemusíte být zrovna bába kořenářka, abyste své rodině připravili voňavý nápoj jako prevenci všech chřipek. Důležitá je správná příprava a pravidelné užívání.

Šípková růže probudí i Růženku
Pokud se pustíte do sběru na podzim, sáhněte samozřejmě po šípku, který velice podporuje imunitu a je v něm velký obsah vitaminu C. Dává také čaji výbornou chuť. Málokdo však ví, jak velice léčivá je tinktura z pupenů šípkového keře. Jarní doba prvních výhonů je pryč, ale pokud máte keřík na zahrádce, stačí pár větviček otrhat a vyžene vám výhony znova. Tato tinktura velice posiluje organismus a působí jako prevence proti plicním chorobám. Výhonky se nakládají do roztoku 1 díl alkoholu na tři díly vody a nechají dva týdny louhovat. Poté se scedí přes gázu a užívá se lžička ráno a večer. Pro lepší chuť je možno přidat med nebo třtinový cukr.

Netřesk – česká aloe vera
Netřesk má účinné látky směle srovnatelné s aloí. Naši předkové to věděli a na zahrádkách byl vždy častým hostem. Působí protizánětlivě a hojivě. Imunitu a celkovou kondici povzbudíte např. limonádou, pokud do druhého dne necháte ve vodě louhovat pár pokrájených či podrcených listů netřesku. Dodá tekutině kyselou chuť, vylepšit ji můžete citrónem a medem. Netřeskový čaj z čerstvých podrcených listů se pije horký, pod pokličkou louhujeme 20 minut. Vylisovaná šťáva funguje na záněty uší a na léčení řezných ran, oděrek a štípanců úplně stejně jako aloe.


Čekanka čeká, aby mohla pomoci
Z jejího kořene se pražila za války oblíbená cikorka. Čekankové puky přidáváme do salátu. Pojďme se ale podívat, co umí kořen, aniž bychom ho pražili. Obsahuje polysacharid inulin, který působí jako prebiotikum. Tím značně zvyšuje efektivitu našeho imunitního systému. Z čerstvého či sušeného kořenu se připravuje léčivý výluh, lidově říkáme čaj, i když se o čaj nejedná. Pokud by se nám nechtělo kopat v zemi, také čekankové květy mají tentýž léčivý účinek.

Lichořeřišnice větší – pnoucí medicína
Můžeme ji vidět na zahrádkách i balkonech. Pne se kolem plotu a mříží a často zplaňuje. Už naše babičky věděly, že působí příznivě na imunitu a léčí bakteriální i virové infekce. Velmi dobře funguje při zánětech horních cest dýchacích. Můžeme ji čerstvou přidávat do salátů, užívá se celá rostlina – list, květ i plod. Z nich je také možno připravit na zimu tinkturu podobně jako z šípkových výhonů.

Třapatka nachová – echinacea
Roste jako z vody a svou krásou zdobí naše zahrady i parky. Není těžké ji vypěstovat, případně koupit sazenice. Kromě toho, že je to opravdu nádherná květina, je jednou z nejúčinnějších bylin na povzbuzení imunity. Aktivuje totiž bílé krvinky chránící tělo proti mikroorganismům. Ze sušené i čerstvé můžeme připravit bylinný čaj – louhujeme 20 minut přiklopené, velmi účinná je také tinktura.


Kopřiva – nejlepší kámoška
Po celý vegetační rok je vám k dispozici a čeká, až si na ni vzpomenete, aby pomohla. Kopřiva je mimořádný detoxikační prostředek. Tím, že vyčistí játra, ledviny, krev, vylepší se i i lidská psychika a odolnost vůči nákazám. Imunitní systém je pak jako nový a může dobře pracovat. Mimo jiné obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů. Používá se ve formě výluhu svrchních mladých listů rostliny, ať už čerstvých nebo sušených. Pomáhá i vnějšně ve formě koupele na všemožné vyrážky a ekzémy. Na její sběr se hodí silné pracovní rukavice a nůžky…

Rakytník – pichlavá dobrota
Bobulky rakytníku najdeme na hustě obalených větvích v kdejakém parku či zahradě. Ukrývají dokonalý komplex bioaktivních látek podporujících očistné mechanismy v těle, dodávají mu nepřeberné množství vitaminů, minerálů, nenasycených mastných kyselin a především antioxidantů (karotenoidy a flavonoidy) ochraňujících buňky před oxidačním stresem. Rakytník chrání tělo před viry a bakteriemi, zmírňuje stres, pomáhá při fyzické rekonvalescenci, a dokonce zlepšuje paměť. Jeho blahodárné účinky se projevují taktéž při zevním užití v podobě oleje, kdy bojuje proti kožním onemocněním jako akné, bércovým vředům a dalším nešvarům. Užívání v podobě čaje ze sušených bobulí či šťávy silně podporuje imunitní systém a obrňuje tělo před virózou, chřipkou či angínou.

Čajové a tinkturové směsi
Čaje či tinktury vyrábíme z jednotlivých rostlinek zvlášť, míchat do směsí je lépe až hotové produkty. Pokud pro chuť do čajů přihodíte mátu, meduňku a sušené jablíčko, uděláte dobře. Bylinný čaj, lépe řečeno výluh, je dobré užívat dvakrát denně vždy velký hrneček. Pravidelnost pomůže bylinkám, aby skutečně udělaly svou práci. Věřte jim a zkuste to s nimi. Mimochodem: sběr a sušení bylin je parádní program pro rodinnou dovolenou v Čechách.

|<< < 2 | 3 | 4 | 5 | 6 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.