Home - Články - Špatné období nemusí být vaše chyba

Špatné období nemusí být vaše chyba

vloženo 8. 9. 2023
čas čtení: 5 minut

Špatné období nemusí být vaše chyba

Milovníci astrologie a esoteriky jistě vědí, zda je jejich zvířecím patronem mazaná Krysa, ohnivý Drak, nebo bystrozraký Sokol. Málokdo se však orientuje v tom, proč právě tato zvířata propůjčila lidským tvářím své charakterové rysy.

sdílet článek na facebooku

Čínský zvěrokruh, nazývaný tradičně jako Shengxiao nebo Shuxiang, je na rozdíl od zvěrokruhu západního světa založený na dvanáctiletém cyklu. Každý rok je zastoupen jedním zvířecím patronem, jehož vlastnosti jsou přisuzovány lidem, kteří se v daném roce narodili. Čínský kalendář oproti evropskému začíná pohyblivě v rozmezí od konce ledna až do druhé poloviny února.

Krysa, Buvol, Tygr, Zajíc, Drak, Had, Kůň, Koza, Opice, Kohout, Pes, Vepř. Proč čínský zvěrokruh zastupuje právě těchto dvanáct zvířat? Legenda praví, že v dávných časech sezval Buddha všechna zvířata na nebeskou poradu o tom, jak zachránit svět. Dostavilo se ovšem pouze dvanáct zvířat, která Buddha oslovil, aby chránila svět podle pořadí jejich příchodu. Další legenda praví, že Buddha sezval zvířata na oslavu nového roku a uspořádal závod o to, kdo dorazí na jeho oslavu jako první, a tím přemůže své přirozené pudy. Některé legendy nahrazují Buddhu císařem Jade, základní myšlenka však zůstává stejná.


Jen na rychlosti nezáleží

Krysa byla smluvena se svou sousedkou kočkou, že ji před cestou na setkání probudí. Krysa však samým vzrušením odešla, aniž by si na kočku vzpomněla. Když kočka sama vstala, bylo již na oslavu pozdě a do zvěrokruhu se tedy neprobojovala. Od té doby se mezi kočkami a krysami rozvinulo tolik proslulé nepřátelství. Některé legendy uvádějí, že Buddha pozval do závodu také slona, ale ten se Krysy zalekl. To je ale spíše úsměvná historka.

Už samo pořadí, v jakém zvířata k Buddhovi dorazila, prozrazuje jejich charakterové rysy. Cestou na oslavu se totiž vylila řeka a Krysa nebyla schopná ji překonat. Vyskočila tedy na ucho Buvolovi, těsně před bránou seskočila a Buvola předběhla. Ukázala se jako rychlá a mazaná. Buvol zase jako odhodlaný vytrvalec. Třetí a čtvrtý Tygr se Zajícem zastávají místo rychlých a hbitých. Zajíc se rozhodl řeku přeskákat po kamenech, ale proud ho strhl. Empatický Drak se ho rozhodl zachránit, čímž se připravil o lepší umístění. Had se do cíle dostal obkroužený na koňově noze, Kůň se ho před cílovou čárou zalekl a Had se tedy dostal před něj na šesté místo. Opice, Kohout a Koza se u řeky spojily a podle nápadu Kohouta vyrobili raft a vesla, díky nimž vodu zdolali. Favorizovaný Pes si tak rád hrál ve vodě, že i přes své plavecké schopnosti přišel až na jedenáctém místě. A prase? To muselo přiznat, že se nedokázalo odtrhnout od jídla a následně se přecpané odhodlalo ke spánku, z něhož se probudilo právě včas, aby na oslavu přišlo na posledním, dvanáctém místě.


Zvířecími patrony to nekončí

Čínská astrologie rozlišuje pět zemských živlů „Wu Ying“– Kov, Voda, Dřevo, Oheň a Země. Tyto živly se střídají ve dvouletých cyklech. Každý z těchto prvků ovlivňuje, tvoří či ničí další. Dřevo nemůže existovat bez vody, oheň bez dřeva, oheň tvoří zemi prostřednictvím popela a konečně kov tvoří vodu, protože voda na něm kondenzuje. Zjistit, pod jakým prvkem jste se narodili, není nikterak složité. Důležité je poslední číslo roku narození. 0 nebo 1 značí Kov, 2 nebo 3 označují vodu, 4 nebo 5 symbolizují dřevo, 6 nebo 7 značí Oheň, 8 nebo 9 Zemi.

Dalším důležitým prvkem, který je třeba rozlišovat, je energie Yin a Yang. Yin představuje pasivní, chladnou, výnosnou, temnou, ženskou energii. Yang představuje aktivní, horkou, agresivní, světelnou, mužskou energii. Stejně jako elementy, i tyto dva prvky nemohou existovat jeden bez druhého. Začneme-li s energií Yin, bude pomalu narůstat a nabírat na síle, až se promění v energii Yang, která časem dosáhne vrcholu a ztroskotá, aby mohla začít rašit opět energie nová. Celý cyklus proměň zvířat, živlů i energií je šedesátiletý! Pro správné uchopení čínského zvěrokruhu je nutné pochopit východní mentalitu vycházející z velké části z buddhismu. V něm je důležité přijmout vše, co k člověku přichází, aniž bychom se to snažili ovlivňovat. To je do velké míry v opozici k západnímu uvažování, v němž se snažíme osud ovlivňovat vlastními zásahy. Podle východního uvažování nemusí být nutně špatné období vinou konkrétního člověka. Je přirozené, že člověk prochází dobrým i krizovým obdobím. Člověk často musí jen plout s proudem a čekat, až se konstelace změní. Chcete se dozvědět, co podle čínského horoskopu čeká vás? Podívejte se na týdenní čínský horoskop nebo na Velký čínský horoskopna rok 2023.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.