Home - Články - Orionidy - říjnové padající hvězdy

Orionidy - říjnové padající hvězdy

vloženo 17. 10. 2023
čas čtení: 6 minut

Orionidy - říjnové padající hvězdy

Podzimní oblohu nám zpestří krásný astronomický úkaz. Nenechejte si ujít meteorický roj Orionidy, který nám bude vrcholit 21. října!

sdílet článek na facebooku

Podzimní nádhera

Podzim je již naplno tady, a tak se na obloze opět setkáváme s typicky zimním souhvězdím Orion. Toto souhvězdí patři mezi nejznámější a nejsnáze poznatelné, protože je typické svým tvarem přesýpacích hodin a na obloze září velmi jasně.

A právě ze souhvězdí Orion budou zdánlivě „padat“ podzimní meteority, které si díky tomu vysloužily jméno Orionidy. Ačkoliv nepatří mezi ty nejbohatší v roce, jsou velmi známé a budou nám dělat společnost po velkou část října, tak nezapomeňte zvednout zrak k noční obloze!

Kdy je ten pravý čas

Orionidy se každoročně setkávají se Zemí v době přibližně od 2. října až do 7. listopadu. Jejich maximum pak přichází kolem 21. října, a to můžeme sledovat kolem 20 padajících hvězd za hodinu. Výjimečně se však tyto počty mohou vyšplhat až na čísla kolem stovky!

V roce 2023 budou mít Orionidy poměrně dobré pozorovací podmínky díky tomu, že nás nebude příliš rušit Měsíc. Ten se touto dobou nachází ve fázi dorůstání, takže svítit bude jen večer a během noci zapadne.


Orionidy čekejte naopak ve druhé polovině noci a k ránu. Souhvězdí Orion totiž na podzim vychází až později během noci a na večerní obloze ho ještě nespatříte. A právě odtamtud padající hvězdy zdánlivě vylétají. Takže se Měsíc s Orionem a Orionidy během noci hezky prostřídá. Pro pozorování hvězdného divadla si tedy lehněte večer dřív s nařiďte si budíka na velmi brzkou ranní hodinu!

Výprava za hvězdami

Orionidy jsou „dětmi“ známé Halleyho komety, od které se tyto vesmírní částečky oddělily. A zatímco Halleyho kometu můžeme vidět pouze jednou za 75 let a příště to bude až v roce 2061, setkání s rojem Orionid si užijeme pravidelně každý podzim!

Pokud je ovšem chcete pozorovat v jejich plné kráse, budete si muset udělat podzimní noční vycházku do přírody. Ve městě ani v obcích toho totiž kvůli pouličnímu osvětlení mnoho nespatříte. Tak nezapomeňte na teplé svetry a deku, termosku s horkým čajem a vyrazte uprostřed podzimní noci ven za krásou padajících hvězd! Bude to romantika!


 

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.