Home - Články - Magická podzimní rovnodennost 2023

Magická podzimní rovnodennost 2023

vloženo 21. 9. 2023
čas čtení: 5 minut

Magická podzimní rovnodennost 2023

Již 23. září budou den a noc stejně dlouhé, začíná se astronomický podzim a Slunce vstupuje do znamení Vah!

sdílet článek na facebooku

Rozloučení s létem

Nastal čas dát definitivní sbohem letošnímu létu! Na dveře klepe astronomický podzim, který se začíná přesně 23. září 2023 v 8:50 ráno. Podle meteorologického kalendáře však zde již podzimní sezonu pár týdnů máme, protože meteorologický podzim se začíná již 1. září – spolu se školním rokem! Tak si vyberte, co se vám víc líbí!

Pro astrology se teď končí čas Panny a začíná se čas, kdy nám bude vládnout Slunce ve znamení Vah. To nás bude provázet po dobu jednoho měsíce a přinese nám klidné a příjemné období plné souladu a podzimní pohody. Tak si užijte krásné babí léto! A protože Váhy nejsou nic dlužné svému jménu, tato doba je ideální pro bilancování letošního roku a toho, co se nám od jara povedlo i nepovedlo a kudy chceme jít dál.

Den a noc jsou stejné

Podzimní rovnodennost má své jméno podle toho, že mezi délku dne a noci bychom teď mohli dát rovnítko. Takové dny jsou v roce pouze dva, ten druhý je jarní rovnodennost 21. března. A zajímavostí je, že to platí na celé zeměkouli, všude je teď den a noc stejně dlouhá, akorát s tím rozdílem, že u protinožců se naopak začíná jaro. U nás naopak od nynějška budou půl roku noci delší než den a ponoříme se do temnoty.


Lidé si často zaměňují názvy „rovnodennost“ a „slunovrat“, ale ve skutečnosti je mezi nimi docela velký rozdíl. Obojí máme dvakrát v roce. O jarní a podzimní rovnodennosti jsme si již řekli, takže nim zbývá letní a zimní slunovrat. Tehdy nejsou dny a noci stejně dlouhé, právě naopak – je to nejdelší den v roce (letní slunovrat) nebo nejdelší noc v roce (zimní slunovrat). Název slunovrat znamená, že Slunce se vrací – mění na obloze směr. Takže o slunovratech se dny začínají konečně prodlužovat (zima), nebo naopak zkracovat (léto). Naproti tomu o rovnodennostech Slunce směr nemění, nevrací se, nýbrž se nachází v rovné polovině své cesty mezi světlem a temnotou. A proto ty rozdílné názvy!

Poděkování za dary Země

Oslavy podzimní rovnodennosti u našich dávných předků, ať už keltských nebo slovanských, se vždy spojovaly s poděkováním matce Zemi za úrodu, za dary letošního roku. V zemědělském roce touto dobou vrcholí druhá vlna sklízení úrody. Obilí je již dávno sklizeno, dožínky máme za sebou, teď je čas posbírat víno, zeleninu, ovoce a tak dále. V září vrcholí sklizeň většiny plodin a samozřejmě si užijeme také vinobraní!


Pokud si chcete uctít příchod podzimu v přírodním stylu, udělejte si malou oslavu venku na zahradě nebo v přírodě. Nachystejte si ohniště a vezměte plody z letošní úrody. Nejlépe z vaší vlastní zahrádky nebo třeba z balkonu, nasbírané v přírodě – houby, divoká jablíčka a lesní plody, případně z farmářských trhů. Doplňte je podzimními květinami, a z toho všeho poskládejte kolem ohniště krásnou barevnou mandalu. Ta symbolizuje koloběh roku. A na příchod podzimu si můžete u ohýnku připít čerstvým jablečným moštem nebo třeba burčákem. Takhle se prostřednictvím darů přírody naladíte na koloběh roku a přivítáte podzimní čas Vah!

Odchod bohyně do podsvětí

Podle mytologického příběhu, kterému věří moderní čarodějnická tradice, o podzimní rovnodennosti Velká Bohyně odchází ze země do podsvětí, kde bude až do jara přebývat společně se svým mužem. Proto se nyní příroda ukládá na zimní spánek a smutní za odcházející Bohyní. Ale na jaře se Bohyně opět vrátí a s ní se začne i nový život!

Tento krásný příběh je pozměněnou podobou antického mýtu o Persefoně, kterou unesl bůh podsvětí Hádes a vzal si ji za ženu. Její matka bohyně plodnosti Démétér za Persefonou pláče a drží smutek, a proto přichází zima. Podle domluvy pak má Persefona strávit část roku v podsvětí se svým mužem a část na Zemi se svojí maminkou.

Podzim však nemusí být smutný, ale naopak je krásný a má své kouzlo. Tak si ho užijte naplno a nezapomeňte oslavit jeho příchod!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
Výklad karet, Výklad snů, Jasnovidectví a věštění
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.