Home - Články - Velmistr tajného řádu - Leonardo da Vinci

Velmistr tajného řádu - Leonardo da Vinci

vloženo 28. 6. 2022
čas čtení: 3 minuty

Velmistr tajného řádu - Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci je nejvšestrannější osobností evropských dějin. I když je především známý jako malíř a sochař, tak jeho nápady a vynálezy v mnoha dalších oborech předběhly svojí dobu.

sdílet článek na facebooku

Jeho údajná funkce Velmistr Převorství sionského byla tématem úspěšné knihy Šifra mistra Leonarda. Jak tomu bylo ve skutečnosti a kde je hranice mezi historickými fakty a fikcí?

Všestranný a odlišný génius

Da Vinci se v tehdejší době odlišoval téměř vším. Byl nemanželským synem. Psal levou rukou směrem zprava doleva, což by bylo neobvyklé i dnes. Roku 1476 byl obviněn z homosexuálních styků a vyslýchán. Tehdy to bylo protizákonné a mohlo to být potrestáno i smrtí. Nakonec vyvázl jen se symbolickým trestem.

Jeho dílo je obrovské a ovlivnilo umění a vědu na celém světě. Dodnes probíhá výzkum jeho deníků a knih zaměřených zejména na anatomii a malířství. Pro knihy o anatomii da Vinci získával vědomosti o stavbě lidského těla z četných pitev, které sám prováděl. Byl udán svými odpůrci, a v důsledku toho byl jeho výzkum zakázán papežem.


Vynálezy, které předběhly svojí dobu

Všestrannost a schopnost předvídat technický vývoj v několika oborech dokládají jeho vynálezy. Da Vinci vytvořil podrobné studie letu ptáků a na jejich základě plány na sestrojení několika létajících strojů. Jako pohon pro svoje létací stroje navrhoval lidskou sílu. Ve svých náčrtech rozpracoval také padák. Známý je jeho vynález předchůdce tanku s lidským nebo koňským pohonem a je považován také za autora bicyklu. Jeho vynálezy byly natolik převratné, že je bylo možné realizovat až v 19. a 20. století.

Velmistr Převorství sionského

Méně známou kapitolou v životě Da Vinciho je jeho údajná funkce velmistra tajného řádu Převorství sionského v letech 1510 až 1519. Převorství bylo pojmenováno podle hory v blízkosti Jeruzaléma zvané Mont Sion. Ve skutečnosti se jednalo o podvod a historickou mystifikaci, kterou vytvořil Pierre Plantard. Ten napsal fiktivní historii Převorství a prohlašoval, že se jedná o odnož starého řeholního řádu, který měl opatství na hoře Sión a byl založen v Jeruzalémském království během první křížové výpravy. Součástí fikce bylo, že převorství ochraňuje přímé potomky Ježíše Krista a jeho údajné manželky Marie z Magdaly. Tím vším se nechal inspirovat Dan Brown, autor knihy Šifra mistra Leonarda. Je však velmi málo pravděpodobné, že by Da Vinci byl velmistr řádu, který měl blízko ke katolické církvi, s níž měl celý život problémy.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.