Home - Články - Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic

sdílet článek na facebooku
vloženo 29. 4. 2010
Fotolia_carodejnice.jpgNoc z třicátého dubna na prvního května patří mezi nejmagičtější v roce! Tajemné síly mají teď velkou moc a lidé se před nimi odedávna potřebovali chránit – z toho pochází zvyk "pálení čarodějnic" o Filipojakubské noci. Zároveň to však byl i čas bujarých a veselých oslav příchodu léta, které přetrvávají do našich dob ještě z dávných časů starověkých Keltů! Pro Kelty byl první květen jedním ze dvou největších svátků v roce a jeho jméno bylo "Beltine". Tento den představoval začátek světlejší a teplejší poloviny roku, bylo proto co slavit! Dobytek se poprvé v roce vyháněl na pastvu na louky a v keltském zemědělském roce se začínalo letní období. Divoké oslavy, které měly mnohdy sexuální podtext, začínaly již v předvečer prvního května, hned jakmile se na nebi objevila první hvězda! Protipólem Beltine byl svátek Samhain, který se slavil začátkem temného zimního období a připadal na první listopad. I v tento den byly brány mezi hmotným a neviditelným světem tenčí než jindy a bylo možné navázat kontakt s dušemi zemřelých. Toto uctívání mrtvých se zachovalo dodnes v podobě svátku Všech svatých. Vraťme se však zpátky k Beltine! Mezi staré keltské zvyky, které se dochovaly do dnešních dob, patřilo pálení velkých vater, mezi kterými pak procházeli lidé i domácí zvířata. Věřilo se, že kdo projde mezi těmito ohni, tomu to zabezpečí zdraví a ochranu před zlými sílami na celé nastávající léto. Mládež měla ve zvyku volit si mezi sebou "Zeleného krále" a "Zelenou královnu", kteří pak společně tančili. Byl to taktéž večer lásky, kdy se často uzavíraly sňatky – u Keltů však na rozdíl od nás nemusely být nutně na celý život! Mnoho párů se nejprve rozhodlo uzavřít manželství "na zkoušku" – o rok a den později se pak mohli rozhodnout, jestli chtějí zůstat spolu anebo se rozejdou!

Další Astročlánky

Litujeme, nebyl nalezen žádný článek.

VYBERTE SI SVÉHO OSOBNÍHO PORADCE a zavolejte na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
Výklad karet, Výklad snů, Jasnovidectví a věštění
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.