Home - Články - Cestou snů

Cestou snů

vloženo 2. 3. 2022
čas čtení: 5 minut

Cestou snů

Mnoho moudrých po tisíce let lidské existence říká, že sny nejsou rozmarem ducha, ale cestou. Naše mysl ve spánku čerpá moudrost z jiných, vyšších světů. Sny nám jen do našeho jazyka překládají, co nám chybí a co bychom měli pro sebe udělat. Bohužel jsme časem poztráceli tajemství našich předků a naučili jsme se aroganci vůči prastaré moudrosti. Ona tu však pro nás stále je.

sdílet článek na facebooku

Najděte se znovu

Ve snech promlouvá vaše já s vaším já. Přesně řečeno, to, o čem ani nevíte, že jste také vy, promlouvá s tím, o čem si myslíte, že jste vy. Saháte mnohem dál, než se domníváte. Každý člověk je oceánem nebo také vesmírem citů, emocí, touhy, křivdy, lásky k bytí a jeho trucovitého popírání. Možná nevíte, co tím míníme. Tak tedy příklad. Pokud vás otec nikdy za nic nepochválil, jen vám každou chvíli za něco vyčinil, pravděpodobně jste se dlouho snažili coby děti obstát, pomoci, udělat něco pěkného a získat jeho uznání. A když se to nepovedlo, řekli jste si: Já jeho úctu ani lásku nepotřebuji. Po zbytek života tomu věříte. Ale pravda je to, co jste cítili jako děti: Touhu cítit jeho ruku na svém rameni, jeho uznalý pohled v očích a slyšet jeho pochvalu. Systém tisíců vrstev popírání, které jsme si vytvořili, nám brání na cestě k sobě. Ale sny jsou dlážděným chodníčkem přes tento zmatek. Pojďme se po něm vydat.

Každá postava jste vy

Nejen podle keltských druidů, indiánských šamanů a budhistických mistrů, ale i podle Freuda, Junga a moderní vědy platí jedno jasné pravidlo: Každý ve vašem snu jste vy. Možná se vám to nezdá, ale je to tak., To vše se děje ve vašem srdci a vaší hlavě, je to vaše. Takže vaše máma jste vy (váš vztah k matce), váš syn jste vy (vztah k dětem, anebo k sobě jako k malé nevinné bytosti), vaše láska jste vy, loupežník, ježibaba, kočka, pes či ryba, ale také země, hora, voda, strom, to vše jste vy. Pokud se budete tohoto pravidla držet, brzy vám bude vše jasnější.


Uchovat sen

Kdekdo z nás, málem každý druhý, řekne – Já žádné sny nemám. To však není možné. Byl proveden experiment s lidmi, kteří byli vzbuzeni několikrát za noc v časné spánkové fázi, a to dříve, než se jim stihl zdát sen. Onemocněli, hubli, ztráceli paměť a experiment byl přerušen. O něco dříve byl tentýž pokus proveden s opicemi. Dostávaly vše, dobrou stravu, společnost ostatních, výběh, odpočinek i mnoho hodin spánku, jen ne sny. Jak si, k hanbě nás lidí, můžete představit, opice nikdo nešetřil. Všechny, kterým nebylo dovoleno mít sny, zemřely. Žádná živá bytost s vyvinutým vědomím nemůže bez snů žít. V nich si odžívá a ventiluje to, co jí za dne nedovolíme. Není tedy možné, že by někdo neměl schopnost snít. Jen si své sny nepamatuje. Proč? Protože jim nepřikládá význam. Jak to změnit? Zaměřte na sny pozornost. Ráno po probuzení se vraťte ve své hlavě k tomu, co si pamatujete, i kdyby to byl jen dojem. To, co si pamatujete – jen to a nic navíc – si zapište. Budete pozorovat rychlý posun v šamanské schopnosti zapamatovat si sen. Brzy k vám sny budou hovořit. Další fází je pak své sny vědomě ovlivňovat a řídit jejich děj. To je moc užitečná věc, která se jmenuje lucidní snění. Ale k tomu máme ještě daleko.


Pěkně podle Junga

Karl Gustav Jung byl současník Freuda a významný psycholog. Své profesi byl zcela oddán a přinesl nám revoluční pohled na lidskou mysl. Sny v jeho učení hrály velký význam. Podle jeho teorie existují archetypy – bytosti, které jsou v podstatě symboly, protože jsou čistou esencí nějaké bájné vlastnosti. Například víla je esencí ženství a souznění s přírodou. Rytíř je esencí mužské bojovnosti a statečnosti. A skoro každá postava ve snu je archetypem. Stejně tak věci jsou symbolem nějaké důležité vlastnosti nebo hodnoty. Například voda je symbolem citů. Pokud je zkalená, prožíváme zlé city, pokud je čirá, znamená naše čisté city. Hora je symbolem nadhledu a poznání. Pokud jsme ve snu na hoře, dosáhli jsme určitého poznání, jen si ho musíme uvědomit. Pokud se na horu ne a ne vyšplhat, něco nám v poznání brání. Sen nám o nás řekne vše.

Zdravý spánek

Abychom mohli snít, musíme zdravě a dost dlouho spát. Pozor na modré světlo z počítačů a obrazovek, interferuje s mozkovými vlnami a nedovolí nám vytvořit potřebný melatonin – hormon, který nám dala matka příroda, abychom snadno usínali. Tři hodiny před spaním bychom neměli být vystaveni vlivu modrého světla. A to ostatní znáte – musí být vyvětráno, nesmíme být přejedení a ideální je pořádně tmavá a tichá místnost. Pokud si vedle sebe k posteli připravíte deník na sny – on je to vlastně „nočník“, že ano? Přece do něj budeme psát, co se nám v noci zdálo – pak je naše cesta k sebepoznání otevřená. Jestli chcete vědět, kdo opravdu jste a co opravdu chcete, pojďme se vydat CESTOU SNŮ. Nenecháme vás na této cestě samotné.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.