Home - Články - Znáte tajemství Valentýna?

Znáte tajemství Valentýna?

vloženo 10. 2. 2020
čas čtení: 4 minuty

Znáte tajemství Valentýna?

Těšíte se na svátek zamilovaných? Prozradíme vám, odkud tento magický den pochází a co je na něm výjimečného!

sdílet článek na facebooku

Máte rádi romantiku?

Možná Valentýna milujete a už se nemůžete dočkat romantiky, a možná vás již pár týdnů neskutečně štvou ta všudypřítomná kýčovitá růžová srdíčka! Pokud jste zadaní, těšíte se a připravujete pro partnera milé překvapení, nebo naopak mezi vámi panuje napětí, jestli ten druhý něco čeká a jestli máte na tento svátek vůbec stejný názor. Na nezadané zas v tomto období roku může mnohem více dopadat samota, smutek z osamělosti a naděje na brzké seznámení – pokud se ovšem nerozhodnete pojmout to jako legraci a udělat si raději dámskou nebo pánskou jízdu!

Valentýn zkrátka jen málokoho z nás nechává chladnými! A přitom je 14. únor svátkem, který u nás ještě před pár desetiletími nikdo neznal!



Kdo byl svatý Valentýn?

Legendy o svatém Valentýnovi, jehož svátek 14. února slavíme, nás odkazují do dávného třetího století našeho letopočtu ke knězi jménem Valentýn, který žil ve starém Římě. Podle pověsti tento Valentýn tajně oddával vojáky a jejich snoubenice. Proč tajně? Císař totiž tehdy údajně zakázal vojákům uzavírat manželství, aby je láska nerozptylovala od válečných povinností! Ale Valentýn stál na straně milenců, na to ovšem doplatil životem a byl za tyto tajné sňatky umučen. A proto se taky stal patronem zamilovaných!

Dnes je již těžké posoudit, nakolik se tato legenda zakládá na pravdě. Věrohodných pramenů, které by ji potvrzovaly, totiž mnoho nenajdeme. A navíc, v mýtické postavě svatého Valentýna ve skutečnosti zřejmě splývají dvě skutečné postavy, dva různí raně křesťanští mučedníci!

Staronová historie svátku

Někdy se svátku zamilovaných připisují zas jiné kořeny – ovšem taky antické. Ve starém Římě se v polovině února slavily slavnosti jménem Lupercalia, které byly někdy pořádně divoké a bujaré! Spojovaly se s rituály plodnosti a láskou, a proto mohly taky stát u zrodu valentýnské tradice. Ať už je to jakkoliv, Valentýn jako den zamilovaných byl známý již před několika staletími – v Anglii si již tehdy milenci posílali přáníčka podobné těm našim dnešním. Tedy – možná přece jen trochu méně kýčovité! Nejde tedy o ryze americký zvyk, jako si občas myslíme. I když právě v Americe nabyl dnešních obřích rozměrů popularity!



K nám se Valentýn dostal až po roce 1989, do té doby u nás byl den zamilovaných neznámý. Ale rychle jsme si na něj zvykli a dnes ho již zná každý – ať už ho milujeme nebo nenávidíme!

Valentýn podle hvězd

A co říká o Valentýnovi astrologie? 14. únor patří do období vlády znamení Vodnáře, které je pověstné tím, jaké je nekonvenční, idealistické a spontánní. Vládne mu planeta Uran, která je poslem změn a vzpoury. Vodnář patří mezi znamení vzdušného živlu, a to znamená myšlenkové založení – spíš funguje hlavou než srdcem! Je to trochu paradox, že právě v této roční době, kdy hvězdy přejí spíš nápadům a idejím než lásce a něze, slavíme svátek zamilovaných! Na druhé straně – Valentýn je tak trochu i o překvapeních, nečekaných vyznáních a příležitosti ke spontánním seznámením, a přesně pro tyto záležitosti je vodnářská doba jako stvořená!

Podívejme se však ještě na Venuši, která je planetou lásky. Letos, v roce 2020, se na svátek svatého Valentýna bude nacházet ve znamení Berana. A to je ztělesnění energie a ohnivé síly! To všechno ještě umocňuje Luna ve vášnivém znamení Štíra. Můžeme se tedy těšit na pořádný oheň, a užijeme si zřejmě spíš spalující vášeň a nečekaná překvapení, než poklidnou romantiku! Pokud si tedy chcete letošního Valentýna co nejlépe užít, nechejte volný průběh vodnářské spontánnosti a nebojte se nových nápadů! Hlavně pokud na to pravé seznámení teprve čekáte, vyplatí se vám trochu zariskovat a hvězdy vám budou přát! Všechno nasvědčuje tomu, že letošní Valentýn se ponese ve znamení pěkně žhavých překvapení!

|<< < 590 | 591 | 592 | 593 | 594

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.