Home - Články - Výklad snů – jak se na něj připravit

Výklad snů – jak se na něj připravit

vloženo 9. 10. 2019
čas čtení: 8 minut

Výklad snů – jak se na něj připravit

Abychom mohli úspěšně vyložit význam snu, musíme si ho dobře zapamatovat a přesně zapsat. A to je někdy dosti složité! Prozradíme vám, jak na to!

sdílet článek na facebooku

Sny se zdají každému

Pamatujete si své sny? Sny se zdají úplně každému, ale zatímco někteří lidé si je pamatují pokaždé zcela živě, jiní mají problém vybavit si, o čem se jim zdálo. Jestliže patříte do první skupiny, máte štěstí a měli byste se zaměřit na to, jak si sny co nejlépe a nejpřesněji zapsat. Pokud naopak patříte mezi lidi, co si sny pamatují málokdy, měli byste se snažit tuto schopnost systematicky rozvíjet. Sny totiž představují cenné poselství, jež naše duše dostává z jiných světů i ze svého vlastního podvědomí. Je škoda se to tyto rady a nápovědu do života jen tak připravit tím, že na své sny jednoduše zapomenete!

Hodiny ve snu, vteřiny ve skutečnosti

Na snech je zajímavé, že ačkoliv spíme každou noc třeba osm hodin, po většinu této doby se jedná o hluboký spánek, ve kterém se nám nic nezdá. Ve snu sice máme pocit, že příběh, který se nám zdál, trval dlouho, třeba i několik dní, ale ve skutečnosti se všechno odehraje v průběhu několika málo minut nebo dokonce pouze vteřin.

Pokud přijdeme domů na smrt unaveni po celodenní námaze, padneme do postele a nevíme o sobě, pak máme jen malou šanci na to, aby se nám zdál sen s poselstvím a abychom si ho byli schopni zapamatovat. Upadneme totiž hned do hlubokého spánku a zůstaneme v něm třeba až do rána. Sny se naopak často zdají tehdy, když spíš jen podřimujeme. Stalo se vám někdy, že jste usnuli na nudné přednášce nebo ve škole a pak jste vyděšeně zjistili, že se se vám již začínalo něco zdát? Nebyli byste vůbec výjimkou!

Velká část snů, které si lze snadno zapamatovat, se nám zdá na konci noci nebo ráno, třeba když se již jednou vzbudíme, ale ještě si dovolíme trochu si pospat, ovšem tento spánek už není tak hluboký.



Pokud tedy máte pocit, že se vám sny nezdávají, možná je to signál, že byste si měli dopřát víc spánku. Potřeba spánku je u každého člověka individuální, někdo si vystačí se šesti hodinami, většina lidí potřebuje kolem osmi hodin, ale výjimkou není ani potřeba deseti hodin spánku. Jestliže se cítíte věčně nevyspalí, dopřejte si alespoň o víkendu rána bez budíku a naučte se chodit do postele trochu dřív. Notoricky unavení lidé si totiž sny pamatují málokdy! Osvědčená finta, kterou se vyplatí zkusit, je usínat s předsevzetím, že si sen po probuzení budete pamatovat!

Zapisujte si sny hned po probuzení!

Jak asi dobře víte, sny si nejlépe pamatujeme těsně po vzbuzení a pak se vzpomínka velmi rychle vytrácí. Hlavně detaily si často nevybavujeme už po prvních pár vteřinách, a hodinu po probuzení nám sen zůstává v paměti pouze v mlhavých obrysech. Pro výklad snů jsou však důležité všechny symboly, které jsou v něm obsaženy. Samozřejmě, zapsat sen zcela přesně a dopodrobna je neproveditelný úkol. Můžete se však k tomuto cíli přiblížit a zachytit co nejvíc detailů.
Nikdy nespoléhejte na to, že sen byl tak živý, že si ho určitě zapamatujete. Ano, zapamatujete, ale nikoliv už podrobnosti, které jsou pro správný výklad mnohdy klíčové. Je těžké předem říct, které detaily budou hrát pro výklad zásadní roli, proto je potřeba zachytit všechny, které máte ve své paměti.
Jestliže si chcete vykládat své sny, pak by měl být vašim nepostradatelným společníkem zápisníček na nočním stolku, který budete mít při ruce kdykoliv se uložíte ke spánku. Jakmile se vzbudíte ze zajímavého sna, první věc, kterou uděláte, by měla být sáhnout po zápisníku a všechno si pečlivě zaznamenat. Ideálně ještě vleže, protože s každým pohybem se vzpomínky na sen velmi rychle vytrácejí. Takže žádné mluvení s partnerem ani cesta na záchod, nejprve si zapište svůj sen!
Některým lidem může lépe než psaní vyhovovat říct si obsah snu nahlas. V tom případě si k posteli místo notýsku připravte diktafon – funguje to neméně dobře!



Jak poznat důležité symboly ve snu

Čemu věnovat pozornost při samotném zapisování snů? Důležité je zachytit nejen celý příběh snu, ale také symboly, které se v něm objevují. Mezi symboly patří mnoho věcí, které jsou jaksi univerzálně společné lidstvu a nepatří pouze do vašeho života. Velkou symbolickou hodnotu mají například živly (hlavně voda a oheň), neobvyklé činnosti jako třeba létání, ale také věci jako dům, les, moře, různá zvířata a podobně. V kontrastu k těmto všeobecně platným symbolům se pak ve snech objevují věci vázané na váš vlastní život – třeba něco, co děláte v zaměstnání nebo co souvisí s vašimi volnočasovými zálibami.

V některých případech může stejná věc patřit i do obou skupin, podle toho, komu se sen zdá. Je například rozdíl, jestli se zdá sen o koních ošetřovateli koní nebo bankovní úřednici. V prvním případě patří kůň do každodenního života dotyčné osoby, proto může ve snu zkrátka znamenat pouze připomínku na zaměstnání. Ve druhém případě má kůň hlubší symbolickou hodnotu, protože dotyčná se s ním běžně nesetkává. Samotný sen tedy nelze oddělit od člověka, kterému se zdá, a je vždy nutné ho srovnávat s jeho každodenním životem.



Pocity, lidé a okolnosti spánku

Další důležitá věc, kterou je potřeba si pro výklad snu zaznamenat, je váš pocit, který jste ve sny měli. Cítili jste se příjemně? Šťastně? Nebo jste pociťovali obavy, strach či smutek? To všechno je klíčem k vyložení významu snových symbolů pro váš život. Pocity, které jste ve snu měli, vám pomohou pochopit jeho poselství hlavně v případě, kdy se nabízí několik možností výkladu.

Jedna z věcí, která se někdy těžko zapisuje, je přítomnost konkrétních lidí ve snu. Stává se totiž, že jedna osoba ve snu je podobná hned několika různým lidem, které znáte z běžného života, nebo se dokonce během snu promění z jednoho člověka na druhého. Zapište si jednoduše všechno a každého, koho vám osoby, které jste ve snu potkali, připomínají. Nemusí vůbec dávat logiku, proč se třeba vaše sestra změnila během snu ve vaši šéfovou, ale ve později výkladu to může být velmi důležité!

Když máte sen zapsaný, nezapomeňte si poznačit ještě několik důležitých věcí o dni, kdy se vám zdál.

Zapište si, kdy jste šli spát, co jste předtím dělali, co jste jedli, případně jak jste na tom byli zdravotně. Pokud se v předchozím dni staly ve vašem životě nějaké význačné události nebo jste prožívali nějaké silné pocity, nezapomeňte si to taky zapsat. Zapište si, v kolik hodin se vám sen zdál a jakým způsobem jste se vzbudili. Všechny tyto detaily jsou pro výklad snu důležité. A nikdy nevíte, který z nich nakonec bude pro pochopení jeho poselství klíčový!

|<< < 547 | 548 | 549 | 550 | 551

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.