Home - Články - Váš den podle čínské medicíny

Váš den podle čínské medicíny

vloženo 3. 2. 2020
čas čtení: 6 minut

Váš den podle čínské medicíny

Víte, co jsou to „orgánové hodiny“? Během dne se cyklicky střídá aktivita různých orgánů, přizpůsobte tomu svůj režim!

sdílet článek na facebooku

Čínská moudrost – prevence nemocí

Tradiční čínská medicína patří mezi nejstarobylejší na světě a i v dnešních dobách se toho od ní můžeme hodně naučit. Na rozdíl od toho, co známe z dnešních ordinací, se v starobylé Číně kladl mnohem větší důraz na prevenci nemocí, spíš než jen na jejich léčení. Možná i díky tomu, že čínští lékaři byli kdysi na rozdíl od těch našich dnešních placeni nikoliv podle počtu léčebních zákroků, ale podle počtu zdravých pacientů, kteří neonemocněli!

Díky tomu, že předcházení nemocem bylo v centru pozornosti, se ve staré Číně vyvinul unikátní systém, který zkoumá, které orgány jsou ve které denní době více nebo méně aktivní. Vznikly takzvané „orgánové hodiny“, a za 24 hodin se ve dvouhodinových cyklech vystřídá dvanáct fází aktivity vždy jiných orgánů. Když tomu přizpůsobíte svůj denní režim, budete zdravější a získáte mnohem více energie! Tak co, láká vás to?



5-7 hodin ráno: tlusté střevo
Ráno mezi pátou a sedmou hodinou je čas největší aktivity tlustého střeva. Tato doba je vhodná k tomu, abychom se vzbudili a začali den. K tomu, jak to už bývá, patří i návštěva toalety, a teď už víte, proč tomu tak je! Pokud máte s tímto ranním rituálem potíže, je dobré zkusit navyknout své tělo na pravidelnost a trochu mu pomoct. Začněte tedy ráno sklenicí vlažné vody, která by měla vaše střeva patřičně rozpohybovat! Nepijte ovšem příliš, protože ledviny jsou v pasivní fázi.

7-9 hodin ráno: žaludek
Od sedmé do deváté hodiny už bychom měli být na nohách a dopřávat si zdravou a bohatou snídani. Svou nejaktivnější fázi má totiž v těchto hodinách žaludek, takže nám to bude dobře trávit. Naopak v pasivní fáze je oběhový systém, proto se vyhýbejte chladu, jako je třeba studená sprcha nebo chladné nápoje, mnohem lépe se ke snídani hodí teplý čaj!

9-11 hodin dopoledne: slezina a slinivka
Mezi devátou a jedenáctou mají aktivní fázi slinivka a slezina, a díky tomu si můžeme dopřát něco sladkého na povzbuzení, protože to naše tělo teď dokáže zpracovat nejlépe z celého dne. Samozřejmě, u sladkostí platí, že by měly být aspoň trochu zdravé! V pasivní fázi je teď dráha „tří ohňů“ (dýchání, trávení a vylučování), takže naše fyzická výkonnost může být trochu v útlumu, spíš se věnujte intelektuálním činnostem.



11-13 hodin: polední čas srdce
Tělo si kolem poledne říká o siestu a odpočinek! Srdce je totiž ve své fáze aktivity, a proto je potřeba ho příliš nezatěžovat a trochu zpomalit tempo. Krevní tlak může být vyšší, pozornost a výkonnost je nižší. V letním období je vhodné schovat se do chládku, aby se organismus nepřehříval. Pokud v této denní době obědváte, dopřejte si spíš lehčí oběd a odpolední kávu nechejte na později. Pasivní dobu má v těchto hodinách žlučník.

13-15 hodin odpoledne: tenké střevo
Teď je lepší doba pro vydatné jídlo než v pravé poledne! Aktivní fázi má totiž tenké střevo. Naproti tomu pasivní jsou játra, takže lidi, kteří s nimi mají potíže, mohou pociťovat únavu. Jinak se ovšem jedná o denní dobu, která je jako stvořená pro veškeré fyzické aktivity, ať už v zaměstnání, v domácnosti nebo ve sportu. Tak ji využijte naplno!

15-17 hodin odpoledne: močový měchýř
Toto je další doba maximální fyzické aktivity a výkonnosti. Pokračujte tedy neúnavně v začaté práci, nebo si dopřejte po náročném dni v kanceláři trochu sportu! Nezapomeňte si ovšem doplňovat tekutiny a dodržovat pitný režim, protože aktivní je močový měchýř. Nejlépe pijte čistou vodu, v zimě taky bylinkové čaje. Pasivní fázi mají nyní plíce.


17-19 hodin večer: ledviny
Nepřestávejte s pitím! Máme samozřejmě na mysli vodu nebo čaj či ovocnou šťávu, nikoliv alkohol. Aktivnější jsou ledviny, takže právě v těchto podvečerních hodinách je vhodné vzpomenout si, jestli jsme toho za den vypili dostatek, a doplnit si pitný režim. Taky je potřeba držet tělo v teple. Pasivní fázi má v tomto čase tlusté střevo.

19-21 hodin večer: oběhový systém
Tělo i duše jsou v této době citlivější a vnímavější, proto jim dopřejte péči – teď je vhodná doba na užívání různých bylinkových přípravků pro zdraví, péči o pleť, masáže a podobně. U toho si můžete dopřát večerní pohodu s knížkou v ruce a příjemnou hudbu, aby si i duše přišla na své! V těchto hodinách intenzivněji prožíváme sexualitu. Naopak, pasivní fázi má žaludek, takže je lepší už nic moc nejíst.

21-23 hodin večer: „tří ohně“
Tělo se chystá na spánek, proto už není vhodné ani jíst, ani tělo žádným způsobem stimulovat. Dopřejte si relaxaci a meditaci a nachystejte se do postele. Pasivní fázi má slezina a slinivka, proto je teď trávení velmi pomalé, a kdo teď jí, ten snadno přibere na váze.



23-1 hodina v noci: žlučník
V tomto čase je nejzdravější už spát a nechat tělo odpočívat a regenerovat. Žlučník teď pracuje nejintenzivněji, což mohou pocítit lidé, kteří s ním mají problémy. Pasivní fázi má teď srdce, tak mu dopřejte klid a osvěžující spánek.

1-3 hodiny v noci: játra
Jako další orgán, který pracuje nejintenzivněji v době spánku, se dostávají na řadu játra. Kdo s nimi má potíže, tomu se mohou ozvat právě teď uprostřed noci. Pasivní fázi má tenké střevo, takže pokud ještě nespíte, rozhodně nic nejezte!

3-5 hodin v noci: plíce
S blížícím se ránem se dostávají ke slovu plíce. Tělo i mysl se pomalu začíná probouzet. Pokud máte dýchací problémy, mohou se právě teď projevovat intenzivněji, třeba v podobě kašle. Pasivní fázi má močový měchýř.

Takhle tedy vypadá den podle starých Číňanů! Zkuste si taky všímat, jak moc se funkce vašeho těla mění během dne!

|<< < 588 | 589 | 590 | 591 | 592

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.