Home - Články - Tři králové - druhé Vánoce?

Tři králové - druhé Vánoce?

vloženo 5. 1. 2021
čas čtení: 3 minuty

Tři králové - druhé Vánoce?

I když vánoční nadílku i silvestrovskou zábavu máme již dávno za sebou a postupně se opět vrháme do víru práce, podle starých zvyků a tradic vánoční období ještě neskončilo – potrvá totiž až do Tří Králů, tedy do dnes -  6. ledna. V některých zemích východní Evropy se dokonce teprve teď bude slavit Štědrý den. Prozradíme vám, jak je to možné!

sdílet článek na facebooku

Tradice Tří králů

Pro naše babičky byl svátek Tří Králů koncem Vánoc se vším všudy – a kdo se chce držet tradice, ten i dnes vyhazuje vánoční stromeček právě v tento den. Na sousedním Slovensku je svátek Tří Králů i nyní státním svátkem a dnem volna, což vypovídá o jeho důležitosti. V tento den bývalo zvykem, že děti a mladí lidé obcházeli domy a koledovali v přestrojení za mýtické tři krále – Kašpara, Melichara a Baltazara. Znamení napsáno svěcenou křídou nade dveře stavění mělo magický účel, chránilo dům před vším špatným a před negativními sílami. Tento tajemný den byl rovněž považován za velmi příznivý pro věštění.

Protože Tří Králové podle biblické legendy přinesli Ježíškovi dary – zlato, kadidlo a myrhu – je v některých zemích zvykem obdarovávat se nikoliv na Vánoce, ale až o Třech Králích. Tento zvyk se dodržuje například ve Španělsku, kde se děti těší na svoji nadílku dárečků až v tento úplně poslední sváteční den.


Nepleťme si však španělský zvyk s pravoslavnými Vánocemi, které sice připadají na stejný den, ale kořeny zvyku sahají úplně jinam. Země, ve kterých převažuje pravoslavní církev, tedy například Rusko a Srbsko, slaví narození Ježíše až 6. ledna kvůli reformě kalendáře, která proběhla již před mnoha staletími – v roce 1582. Papež Řehoř XIII. tehdy z kalendáře jednoduše vypustil téměř dva celé týdny, protože se zjistilo, že výpočet přidávání přestupných let byl v předchozím kalendáři, zavedeném již Juliem Caesarem, nepřesný, a kalendář přestával odpovídat skutečnosti. Této reformě říkáme přechod z juliánského (podle Caesara) na gregoriánský (podle papeže Řehoře) kalendář. Háček je v tom, že v Rusku a dalších zemích byl akceptován teprve mnohem později a pravoslavná církev se dodnes přidržuje starého juliánského kalendáře.

Jestliže tedy máte známé v některé z pravoslavných zemí, je čas vypravit se na poštu s vánočním pohledem – místo 24. a 25. prosince se tam Vánoce slaví až 6. a 7. ledna. Kalendář může někdy působit pořádné zmatky, nemyslíte?

|<< < 710 | 711 | 712 | 713 | 714

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.