Home - Články - Trhlina mezi světy

Trhlina mezi světy

vloženo 8. 5. 2019
čas čtení: 5 minut

Trhlina mezi světy

Nachází se velmi blízko, blíž, než by nám bylo příjemné. Co se zde vlastně odehrává?

sdílet článek na facebooku

Mezi obcemi Zlaté Moravce, Partyzánské a Nitrou existuje rozsáhlé území, které se sbíhá na vrchu jménem Tribeč. Pokud zapátráte v dávné i nedávné historii, naleznete mnoho reálných příběhů zmizení desítek lidí, kteří se s realitou rozloučili právě v tomto katastru. Jde o skutečný „Tribečský trojúhelník“, obdobu Bermudského trojúhelníku. 

Ano, lidé zde mizí beze stopy. Dokonce i bez toho, aby někomu chyběli či po nich někdo pátral. Jako by přišli z jiné dimenze, z jiné reality, a opět do ní zmizeli. Ale buďme časově přesní. Kterou oběť dokážeme doložit jako první?

Tragická pouť domů

V 18. století to bylo osm sedláků, kteří se přes cestu poblíž vrchu Tribeč vraceli z nitranské pouti. V kapsách měli peníze za stržené zboží a vraceli se v dobré náladě. V tomto kraji bývá většinou zataženo a dost fouká, a pokud ne dost, tak aspoň trochu. Tento den ale nefoukalo, bylo jasno a bezvětří. Když se ukázaly první hvězdy, sedláci, dobří sousedé, byli už blízko domova, zbývalo jen pár kilometrů cestou z horského vrchu. Domů však nikdy nedošli našli je tu další den jen jako bezvládná těla, někteří byli zutí z bot, a hruď a ruce měli rozdrásané. Na svou dobu neobvykle tenkým ostřím, jakoby chirurgickým nástrojem. Loupežné přepadení to nebylo, protože peníze za stržené zboží měli sedláci u sebe.


JAKÝM SMĚREM SE BUDE UBÍRAT VÁŠ ŽIVOT V ROCE 2019? Sestavením horoskopu nahlédnu na všechny oblasti vašeho života! Astroložka Eva na tel.: 906 701 701!


Lesník a postevník


Prvním dobře zdokladovaným případem je lesník Štefan Samšal, 47 let. Toho dne v listopadu roku 1929 sněžilo už od rána, což nebylo nic zvláštního. Štefan se vydal na pravidelnou obchůzku polesí, z které se už nikdy nevrátil. Záchranná akce četnictva ve Velkých Uherciach trvala tři měsíce, přesto se po Štefanovi nenašla ani stopa. Známý je též příběh poustevníka, který žil daleko od lidí nad obcí Velčice. Schzel do vesnice pro cukr a některé nutné potraviny, ale asi jen čtyřikrát do roka. Vše potřebné si pěstoval u poustevny a pil vodu z místní studánky. Stalo se, že před zimou, dy měl připravené a těžsce vydobyté zásoby na zimu v poustevně a kůlně, ho někdo vykradl a všechny zásoby vzal. Rozhorelný posutěvník pak napsal na stěnu stavení: „Když jste mi vše snědli, snězte i mně.“ Jak už si jistě domýšlíte, od té doby poustevníka nikdo nespatřil.

Karkulka Maria

Rok po lesníkovi Samšalovi zmizela také osmnáctiletá Maria Šlajzerová z Mankoviec. Nesla nějaké dobroty k příbuzným v Zlatně a cestu si krátila přes les, úplně jako pohádková červená Krkulka. Na rozdíl od ní se však nikdy nenašla, ani žádnému vlkovi z břicha nevyskočila. Do domu příbuzných prostě nerdorazila a nenašly se ani její kosti.

Zmizelý dělník

Roku 193 zmizel dělník z kamenolomu Jan Murgaš ze Žirian. Kdoví proč nejel jako každý víkend za rodinou na návštěvu, ale předem vyhlásil, že se chystá na turistickou výpravu na Tribeč, ačkoliv byl chladný prosinec. Po dělníkovi začala pátrat až po čtyřech týdnech jeho žena. Ale svědkové si jen vzpomněli na řadu jeho stop vedoucích do lesa a pak už nic. Ani nález těla, prostě nic.

TAROT PŘÁNÍ je velmi mocný magický nástroj, díky kterému poznáte, zda se přání vyplní nebo nikoliv, anebo vám co stojí v cestě. Dozvíte se, co můžete očekávat a zda je Vám přáno a dostanete uživatečné informace a rady. Pokud máte své tajné přání a chcete vědět, zda se vám vyplní, pak neváhejte a vytáhněte si své 3 karty teď!

Záhadný Walter Fischer

Nejpodivnějším zmizením (a znovuobejvením) je asi případ dělníka Waltera Fischera z Nového Města nad Váhom. Žil v dělnické ubytovně a rověž i on, v turisticky neatraktivním zimním čase, se vydal na nedaleký Čierny Hrad. Po vyhlášení pátrání se nic nenašlo, ale po třech měsících od zmizení se tento muž našel – uprostřed pole, dezorientovaný a zmatený, bez ponětí, kde se nachází a kde strávil uplynulé tři měsíce. Byl popálený a pořezaný ostrým nástrojem, jako by ho po čas zmizení někdo unesl a mučil. Zbytek svého života strávil v psychiatrickém ústavu v Žilině, kde také jeho stopa končí. Jeho kauza se měla šetřit před lékařským konciliem, ale do běhu událostí vstoupila 2. světová válka. Pokud Walter řekl něco zajímavého během vyšetření (což se dá předpokládat, neboť proč by byl jinak určen k dalšímu prošetření), už se to nedozvíme. Své tajemství si vzal s sebou do hrobu. O pár let později se ztratil pod horou Tribeč z obce Skýcov osadník českého původu, který byl na noc zavřený v domě klíčem zevnitř. V domě nebyly známky násilí ani konfliktu. Tělo zmizelého se nikdy nenašlo.

Automobily bez majitelů

Další záhady se netýkají ani tak zmizení, jako spíše nalezení něčeho, co nedává smysl. Takže vlastně opět zmizení, posuďte sami. Roku 1966 se našlo na hlavní lesní cestě po Tribečem auto patřící manželům Belanovičovým. V tu dobu bylo už po nich vyhlášeno pátrání. Auto bylo prokazatelně jejich, ale po nich dvou se nenašla ani stopa.

Velmi podivný případ se odehrál roku 1995. V tu dobu se na té samé lesní cestě našlo luxusní BMW se žlutou metalízou. Bylo otevřené, dveře dokořán, uvnitř hrálo rádio a na zadním sedadle v zavazadle majitele se našlo více než milion korun v různých měnách. Doklady byly vedeny na jméno Ján Šala. Ani po něm se však nikdy nenašla ani stopa, ani kost, ani vlásek. Do dneška je Ján Šala na mezinárodním seznamu hledaných osob. Pokud však o něm někdo něco ví, je to nejspíše hluboký les v okolí Tribeče, či to, co v něm sídlí.



Román a film podle skutečných událostí

Před nedávnou dobou udělal díru do literárního světa u nás i na Slovensku autor Jozef Karika s knihou Trhlina. Velmi přesně, do detailu, zpracoval lokální historii Tribeče. Podle románu byl natočen i film, k který velmi připomíná Záhadu Blair Witch, s tím rozdílem, že je autentický a vychází ze skutečných událostí. Autor v něm nabízí teorii, že v okolí Tribeče, v pásu několika kilometrů, se táhne trhlina v časoprostoru, která vtáhne živé bytosti do jiné reality, natolik paralelní, že dotyční ani nemusejí poznat svůj „přestup“ do jiného světa. Pohlcení lidí jinou realitou je provázeno jevy, které byly zaregistrovány i ve slavném Bermudském trojúhelníku: Momentálním selhání smyslů, odpojením sluchu, poté světelnými jevy, které provázejí dotyčného při jeho odchodu jinam a působí jeho zmatení a dezorientaci. To vše odpovídá i hlášení zmizelých letadel a lodí ve slavnější oblasti Bermud. Na místě pod Tribečem se prý nacházelo čtrnáct prastarých keltských hradišť, z toho dvě na nejvyšším, velmi nelogickém místě, kde nebyl zdroj vody, a bylo velmi málo prostoru pro život obce, pěstování plodin či skotu. Tato dvě hradiště zde podle všeho byla zbudována jen z náboženských důvodů, protože v okolí se nacházela místa, kde se zjevovala ostrá, rychle se pohybující světla, která občas brala obyvatele s sebou jinam. Pokud je vrátila, byli zmatení, blázniví, popálení a pořezaní. Dvě ze čtrnácti hradišť byla tedy něco jako posvátné pevnosti, které měly pacifikovat prastaré pohanské síly, aby neškodily lidem. Zajímavé je, že obyvatelé obcí pod Tribečí dodnes udržují svatyně pod horou plné obrázků Krista, panny Marie a andělů a také křížů a rostlinných obětin na vysokých kůlech. Náhodný turista zde také může najít několik opuštěných obcí, kde jsou dodnes k vidění chatrče a veškerým zařízením, takže obyvatelé po druhé světové válce museli své domovy opustit dost narychlo. Nikdo ovšem netuší proč – a kam šli. Pokud se však někdo z vás vydá na Tribeč, bude lépe, když se bude držet hlavních cest a nebude zůstávat v okolí hory po setmění. Co se týče starých mýtů, trocha úcty se nám jistě vyplatí.

|<< < 498 | 499 | 500 | 501 | 502

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.