Home - Články - Tajemná noc pálení čarodějnic

Tajemná noc pálení čarodějnic

vloženo 29. 4. 2021
čas čtení: 4 minuty

Tajemná noc pálení čarodějnic

Dnes nastane tajemný předvečer 1. května a noc Čarodějnic, kdy mají podle pověstí uhořet v ohních všechny zlé bosorky. Ale my víme, že existují i dobré čarodějky – a ty budou v tuto magickou noc naopak slavit! Čarodějnice byly totiž původně svátkem magie a tajemných rituálů! Nahlédněte s námi do hlubin dávnověku!

sdílet článek na facebooku

Začátek příběhu hledejme u Keltů

Před dvěma tisíci let žil na našem území tajemný národ Keltů. Byli to nejen skvělí řemeslníci a proslulí válečníci, kteří bránili svou zemi proti Římanům do poslední kapky krve, přičemž do bitvy chodili úplně nazí jen s magickým nákrčníkem, ale pověstné jsou i jejich znalosti přírodní magie. Jejich kněží, druidové, uměli mluvit se stromy, naslouchat zvířatům a ovládali věštecké umění. Keltský kalendář se řídil tajemnými událostmi na nebi a koloběhem přírodních cyklů.

A právě Keltům vděčíme za pradávné dědictví svátku, jemuž dnes říkáme Čarodějnice a v historii byl znám také jako Filipojakubská nebo Valpuržina noc. Jeho původní jméno však pochází z keltské řeči a zní „Beltine“ - byl to večer vítání léta, ale také svátek lásky a plodnosti!
Beltine byl stejně jako dnešní Čarodějnice dnem pálení ohňů. Tyto vatry však neměly symbolizovat hranici přinášející smrt, naopak, byly to ohně života a očisty a podle staré tradice museli v tento večer všichni – nejen lidé, ale i hospodářská zvířata – projít mezi dvěma ohni, což přinášelo očistu od nemocí a všeho zlého. Kdo měl odvahu, mohl oheň i přeskočit.


Kromě toho si dívky a mládenci mezi sebou volili „Zelenou královnu“ a „Zeleného krále“. Tito dva pak spolu tančili a plnili různé obřadní úkoly. Tance, zpěvu a zábavy si však užili dostatek všichni účastnící slavnosti, aby přivítali léto a zahnali všechny nečisté energie po kruté zimě! Beltine si samozřejmě do sytosti vychutnali mladí lidé, po které měl svátek lásky doslovný význam – v tuto noc se dávalo dohromady hodně párů a počato bylo nejedno dítě! Za zmínku stojí i keltské svatby, pro které byl právě Beltine byl jedním z nejoblíbenějších termínů. Keltská dvojice si totiž nemusela hned přísahat věrnost na celý život – naopak, velmi oblíbené bylo „manželství na zkoušku“, tedy na dobu jednoho roku. Po roce a dni pak měla dvojice možnost slib buď obnovit, nebo se jednoduše rozejít. Keltský rozvod probíhal tak, že manželé v kruhu shromážděných obyvatel prohlásili, že se rozchází a symbolicky odkráčeli každý opačným směrem. Od mírumilovného způsobu, jakým Keltové řešili své milostné vztahy, se, zdá se, můžeme ještě i dnes hodně naučit!


Magie výjimečné noci

A jak budete slavit Beltine vy? Kromě ohně a lásky k tomuto večeru neodmyslitelně patří i magie – je to skvělý čas pro věštění a čarování! Za vyzkoušení stojí tradiční a velmi jednoduché kouzlo pro očištění od negativních energii: Vezměte si papír a sedněte si někam ven, kde vás nebude nic rušit, abyste získali kontakt s tajemnou sílou stromů a probouzející se přírody, která bude vašemu rituálu napomáhat. V mysli si projděte celý předchozí rok a na papírek sepište všechno, co bylo v tomto období špatné a čeho se chcete zbavit. Věnujte tomu dostatek času a pozornosti! Pak papír poskládejte a večer jej vhoďte do plamenů ohně, u nějž budete slavit Čarodějnice nebo Beltine. Tento posvátný oheň má sílu spálit všechno nečisté a spolu s popsaným papírkem v něm shoří i vaše trápení!

Další ráno, 1. května, pak nezapomeňte na starou pověru, že by v tento magický den měla být každá žena políbena pod rozkvetlou třešní, aby zůstala po celý rok krásná! Tak si to užijte!

|<< < 751 | 752 | 753 | 754 | 755

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.