Home - Články - Světový den spánku

Světový den spánku

vloženo 14. 3. 2019
čas čtení: 3 minuty

Světový den spánku

Datum „Světového dne spánku“ se každý rok mění, protože připadá na poslední pátek před jarní rovnodenností. Letos se tedy bude slavit dne 15.3.!

sdílet článek na facebooku

Tento svátek uznává rovněž „Česká společnost pro výzkum spánku a spánkovou medicínu“.
Spánek totiž potřebuje každý člověk, je potřebný pro regeneraci fyzických, ale i duševních sil. Jeho nedostatek způsobuje zhoršenou paměť a koncentraci, bolesti hlavy apod. Měli bychom spát 6-8 hodin denně, což se toto číslo vztahuje na dospělé jedince.

Bohužel jsou mezi námi tací, kteří spát nemohou přesto, že cítí obrovskou únavu. Mezi poruchy spánku řadíme nespavost, narkolepsii, což je naopak přílišná spavost, dále poruchy způsobené častým cestováním nebo směnným provozem, náměsíčnost, chrápání apod.

Měli bychom si natrénovat pár bodů pro lepší spánek, někdo tomu říká „spánková hygiena“. Minimálně čtyři hodiny před usnutím bychom neměli pít kávu ani černý či zelený čaj a už vůbec ne energetické nápoje. Tady bychom si opravdu měli rozmyslet, zda chceme zůstat vzhůru či se pořádně vyspat.



Před spaním bychom si měli odepřít těžká jídla. Mnohdy i ta lehká. Ale na druhou stranu, pokud nám kručí v žaludku, také se neusíná nejlépe. Tak snad jen něco opravdu lehkého. Nedívejme se na horory, nebo na pořady, které by nás mohly rozrušit, tedy ani na zprávy. Nehádejme se se svojí drahou polovičkou. Zítra je také den a jistě na nic z toho, co jsme jí chtěli vytknout, nezapomeneme. A pokud ano, tím lépe. Určitě to nebylo nic důležitého. Nekuřme ani nepijme alkohol. To se ale kuřákům, co už v pyžamu, kouří před spaním na balkoně, těžko vysvětluje.

Nepřetápějme v ložnici. V horkých letních měsících je tato věta ale bezpředmětná. A pamatujme na to, že ložnice slouží na spaní nebo sex. Takže televizi pryč a počítač taktéž!

|<< < 476 | 477 | 478 | 479 | 480

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.