Home - Články - Světový den duševního zdraví – 10. 10.

Světový den duševního zdraví – 10. 10.

vloženo 9. 10. 2018
čas čtení: 3 minuty

Světový den duševního zdraví – 10. 10.

Světový den duševního zdraví má být dnem, kdy si připomeneme, že máme myslet také na sebe a starat se o své zdraví. A to nikoliv jenom fyzické zdraví, ale i to duševní. Respektive duševnu bychom měli věnovat celý den, podle některých je totiž právě duševní zdraví tou pověstnou řídící jednotkou těla.

sdílet článek na facebooku

Jak vznikl tento svátek

Svátek bychom měli uvádět v uvozovkách, protože volno bohužel nedostaneme. Ale i tak bychom se měli pokusit si v tento den pro sebe vyšetřit co nejvíce času. Nápad ustanovení dne Světového duševního zdraví vznikl v návaznosti na stoupající počet psychických nemoci pramenících ze stresu.

Podle jistého průzkumu již každý druhý ve svém životě užíval, užívá nebo bude užívat antidepresiva, což je poměrně alarmující číslo. Vzhledem k tomu, že je naivní domnívat se, že malý kulatý nebo jinak tvarovaný zázrak vyřeší naše problémy. Právě tento den bychom se měli věnovat našemu duševnu sami.

To neznamená, že nemůžeme využít služeb psychologa nebo třeba kartáře. Jenom je zapotřebí začít zašmodrchané nitky našeho duševna začít pozvolna rozplétat. A klidně si přitom nechat i pomoci. Jenom se nebát podívat, v čem skutečně tkví naše problémy (zvláště když se tento den také souběžně slaví Světový den zraku).



Ačkoliv v souvislosti s duševnem budeme muset spíše aktivovat náš vnitřní zrak. Výborná je v tomto směru například regresní terapie, která nám umožní vrátit se zpět a najít období, kdy naše potíže začaly. Často se v tomto případě musíme vrátit až do našich minulých životů. Mnohdy také stojí za naší duševní nepohodou rodinná zátěž. V tomto směru by nám zase pomohly tzv. rodinné konstelace, které umí uvolnit staré nahromaděné bloky a vcítit se do druhých.

Jóga, meditace nebo karty

Vymanit se na chvíli z každodenního stresu ocení každý, ať již bojuje s depresemi či nikoliv. Báječným programem pro dnešní den tak může být třeba oblíbená jóga, která nám jako každý pohyb dodá serotonin – hormon štěstí do zásoby a zároveň pomůže uvolnit fyzické a potažmo duševní bloky.

Podívat se do svého nitra můžeme i při meditaci. V meditativním stavu, kdy sledujeme svůj dech nebo se věnujeme meditační vizualizaci, je mnohem snazší uvědomit si naši pravou podstatu a vypořádat se s každodenními trably.



Při duševní nerovnováze, zvláště pokud pramení z chaosu či nerozhodnosti, oceníme i služby kartářek a dalších věštců, kteří nám mnohdy zprostředkují jiný úhel pohledu a ukážou různé alternativy budoucnosti. Vědět bychom však měli, že budoucnost tvoříme právě dneškem. Takže pokud dovedeme právě nyní pro své duševní zdraví něco udělat, už jsme udělali něco pro celý svůj budoucí život.

Vrátit si duševní zdraví, nebo pečovat o to stávající, pomáhají také afirmace. S těmi je pro hodně lidí spojeno především jedno slavné jméno – Luise L. Hay. Autorka světového bestselleru si dovedla dokonce vyléčit i rakovinu, a to změnou svého duševního stavu. Pomocí pozitivně laděných formulí nahradila užírání se a zlobu, pohodou a bezpodmínečnou láskou – k sobě, svému tělu a všem ostatním. Tím se dostáváme k dalšímu Světovému dni, který rovněž připadá na dnešní den. Světovému dni proti trestu smrti. Obecně bychom tak také tento den měli pamatovat na to, že ať už máme jakékoliv duševní trápení, život je pořád nejcennější dar. Nikdo by neměl mít právo nám ho brát… A už vůbec bychom si ho neměli brát sami.

|<< < 429 | 430 | 431 | 432 | 433

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.