Home - Články - Slunce budiž pochváleno

Slunce budiž pochváleno

vloženo 2. 5. 2021
čas čtení: 4 minuty

Slunce budiž pochváleno

Kdo ještě nevěděl, dozví se, že 3. května slavíme Den Slunce. Proč zrovna v tento den, ví pouze Děd Vševěd. Že má Slunce mít svůj svátek, je však jasné všem. Bez něj by byla naše planeta mrtvá. Kus zmrzlé horniny ve vesmíru.

sdílet článek na facebooku

Současná věda zná nesčetně důvodů, proč je Slunce pro život na Zemi nezbytné. Fotosyntézou třeba počínaje, přes proces trávení v tělech organismů až po vliv slunečního záření na nás, lidičky, co po Zemi kráčíme. Bez vědy, intuitivně a se znalosti přírody, si význam slunečního kotouče na nebi uvědomovali i naši pradávní předci. Slunce pro ně bylo Bohem.

Moderní bůh Děd Vševěd

V antickém Řecku to byl Helios, v dávném Římě mu říkali Sol a v civilizaci mnohem starší, ve starobylém Egyptě, ho zvali Ré, Ra nebo Amon. Také staří Slované si božské Slunce pojmenovali. Říkali mu Svarog a přidělili mu dokonce syna. Ten se jmenoval Svarožič a jeho úkolem bylo přenášet sluneční žár na zemi. Mimochodem, tento sluneční bůh přežil do dnešních dnů. Ano, v našich pohádkách. My i naše děti ho znají, jako Děda Vševěda se zlatými vlasy, který putuje den co den oblohou ve zlatém kočáře, taženém zlatými koňmi. Díky tomu také všechno vidí a všechno ví!


Pokud by tedy byl Děda Vševěda po ruce, řekl by vám, že lidé od pradávna Slunce nejen zbožně uctívali, ale zároveň si uvědomovali jeho vliv na ně samotné. Jinými slovy věděli, že platí nejen, že kam nechodí Slunce, chodí lékař, ale také, že všeho moc škodí. Své sehrál i civilizační vývoj. Zatímco ve dvacátých letech minulého století byl ještě dobře opálený člověk symbolem zdraví, dnes to už zase pomalu přestává platit.

Škodí lidé, ne bůh

Svarog ale za to nemůže. Na vině jsme my, lidé. Svojí činností jsme podstatně změnili kvalitu ovzduší, přispěli ke vzniku ozónových děr a umožnili tak, že Svarožič k nám přenáší také paprsky, co spíše škodí. Odmyslíme-li si bohy a podíváme se na věc vědecky, napíšeme, že i naší vinou se do terestriálního záření dostávají paprsky o nežádoucí vlnové délce, které mohou poškozovat živé organismy, včetně lidských buněk, zejména kůže a očí. Z tohoto úhlu je pak pro nás, lidi, příznačné, že i z tohoto faktu dokážeme vytěžit nějakou tu korunu.

Každé léto jdou doslova na dračku vylepšené a tedy i dražší krémy se stále vyšším SP faktorem a brýle s účinnějšími UVA a UVB filtry. To vše podpořeno některými lékařskými kapacitami, které nemusí, ale také mohou být alespoň trošičku propojeny s dermatologií a optikou se zabývajícími firmami.


Tma a sebevraždy

Chraň Bůh, tedy Amon, Sol, Helios, či Svarog! Opatrnost je bezesporu na místě. Však schovávat se před slunečními paprsky ve stínu, či za tmavými okenicemi, nám uškodit může také! Nemluvíme teď samozřejmě o úkrytu před letním poledním slunečním žárem, plážovým ležením pod slunečníkem, nebo ochraně slušivým slamákem. Máme na mysli dlouhodobý nedostatek slunečního svitu. Ten s naším organismem dokáže pořádně zamávat. Zvyšuje stres, agresivitu, cholesterol. Snižuje tvorbu vitamínů A a D, obranyschopnost. U žen zhoršuje průběh premenstruačního syndromu a u dětí i nedostatek tvorby růstového hormonu. A k tomu ještě řada výzkumů naznačuje, že málo sluníčka může vést ke vzniku zhoubných nádorů, poruch plodnosti a urychluje celkové stárnutí organismu. Brr!

Slaví se dvakrát

Připomínat Den Slunce si ale máme především pro jeho životadárnou sílu. Však i do toho, zdá se, nám už začala mluvit Evropská unie. Brusel si totiž všiml, že Den Slunce se v řadě členských zemí slaví v různé květnové dny a tak přišel s nezbytnou inovací. Zavedl Evropský den Slunce a v kalendáři pro něj našel místo 17. května. A aby tomu dodal váhu a módní ekologický nádech, umocnil význam svátečního dne propagací využívání slunečního záření k výrobě tepla a elektřiny. Nepřekvapí to. Vždyť Evropské dny Slunce má koordinovat Evropská federace pro fototermiku v úzké spolupráci s Evropskou asociací fotovoltaického průmyslu ...

Inu, na to, co tomu říká Děd Vševěd, který se kouká na naše pole, kde místo obilí k nebi trčí panely slunečních elektráren, si musíme ještě počkat. Zatím buďme rádi, že není nic jistějšího, než to, že slunce vyjde každý den!

|<< < 752 | 753 | 754 | 755 | 756

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.