Home - Články - Rozhovory se stromy: Jablko nesmrtelnosti

Rozhovory se stromy: Jablko nesmrtelnosti

vloženo 13. 7. 2021
čas čtení: 6 minut

Rozhovory se stromy: Jablko nesmrtelnosti

Jablko je, stejně jako chléb, velmi silný symbol. Chléb je v různých náboženstvích ztělesněním božího těla. Jablko je božím darem člověku. V něm je věčný život a vše, co k životu patří: láska, plodnost, plynutí času, smrt a následný nový život. Strom, který nám jablka dává, je tedy něco jako Bůh. Je jeho poslem. A tak je třeba jabloň vnímat, až s ní budeme mluvit.

sdílet článek na facebooku

Biblický omyl

Nejspíš si na první dobrou vybavíte biblický příběh o Adamovi a Evě a o jejich fatálním přestupku, který vedl k vyhnání z Ráje a následnému pernému životu na této zemi. Však to všichni známe, v potu tváře chléb svůj dobývati musejí už nejen muži, ale i ženy, máme přece emancipaci, no a někteří muži také zkoušejí rodit děti, což se jim příliš nedaří. Ale pozor! V Knize knih a její Genesis není uvedeno jméno stromu ani plodu, který Adam s Evou utrhli a snědli. Mohla to být zrovna tak dobře hruška, švestka či, co my víme, pomeranč, ale jablko nafasovalo pověst zakázaného ovoce zřejmě kvůli překladu v latině. Malus je výraz označující jablko, a malum znamená zlo. Jedno písmenko, a co to udělá.

Jablko věčného života

Jablka však byla obsažena v legendách dávnějších, než jsou biblické příběhy. Severská bohyně Idun, jejíž jméno znamená „Dárkyně mládí“, byla velmi úspěšnou pěstitelkou a na Zemi živitelce by jistě získala mnoho uznání, byla totiž strážkyní zlatých jablek, jež zaručovaly národu bohů Ásů mládí a nesmrtelnost. Obři jim záviděli, vyzvali Idun, ať se jablíčky pochlubí a ješitnou pěstitelku, jak se dalo čekat, i s jablky unesli. Bohové museli vynaložit mnoho lstivosti, aby Idun i s cennými jablky získali zpátky.


Avalon

Keltové měli svůj vysněný ráj, do kterého se vchází branou smrti. Říkali mu Zahrada božských jablek nebo Jabloňový sad. Také ostrov, na který po smrti odplul bájný král Artuš, se nazývá Avalon, velšsky Afalon, což znamená Jabloňový ostrov. Je to výraz pro svět, kde neexistuje smrt a kde každý žije tak, jak si přeje. Místo radosti a odpočinutí. Keltové nosili jablíčka na hroby mrtvých a zahrabávali je tam jako pokrm, který má posílit jejich drahé na cestu do onoho světa. Jak je možné, že od dob, co se člověk postavil na nohy, má pro něj jablko a jabloň takový význam?

Jablko sváru

Jako by Keltové znali řecké báje o zlatých jablkách. Gaia, naše matka země, darovala bohyni Héře jabloně, které plodily zlatá jablka nesmrtelnosti. Hlídaly je nymfy Hesperidky. Největší silák světa, Héraklés, dostal mnoho úkolů, a jedním z nich bylo donést zlaté jablko ze zahrady Hesperidek. Byl na nejzápadnějším cípu země, kam chodí Slunce spát. Do této země nesmrtelných nikdo nesměl, ale Hérakles byl nejen silný, ale také chytrý, a tak obelstil Boha Atlase, aby mu je donesl, a mezitím za něho podržel nebeskou klenbu. Nejspíš tak se dostalo božské jablko nesmrtelnosti do další řecké legendy, v níž se pohádaly tři bohyně, jedna krásnější než druhá, která z nich má obdržet zlaté jablko jako titul „Té nejkrásnější.“ Rozhodnout to měl princ Paris, odmítl dary Héry i Athény a vybral si úplatek bohyně lásky Afrodíty, která mu slíbila nejkrásnější ženu světa – trojskou Helenu. A to byl začátek trojské války.


Jablko jako znak moci

Jak víme, k rituálu korunovace patří nejen koruna a žezlo, ale udělení královského jablka. Je zlaté a používali ho už pohanští panovníci. Ti křesťanští na ně jen přidali místo stopky kříž. Jak to, že právě tento plod získal tak velký symbolický význam? Jablko je kulaté, tvarem připomíná Slunce, dárce života a první symbol božství. Odtud také zlatá barva. Jeho účinky na lidské zdraví jsou opravdu zázračné. Je možné, že kdybychom jedli jedno jablko denně, dožijeme se v dobré formě vysokého věku, neboť žádné jiné ovoce tak vynikající účinky nemá.

Magie jabloní

Jako je lípa mateřská, tak je jabloň božská. Mezi stromy má zvláštní postavení. Ochraňuje ponížené, zraněné, zdeptané, lidi bez naděje, oslabené strachem nebo zahanbené vlastními činy. Dává odpuštění, vrací sebevědomí a odvahu žít. Spojuje vnitřní mír a rozhodnost. Učí znovu milovat sám sebe, vážit si sebe, ocenit se. Zkuste si pod ni lehnout, když kvete. Jemná vůně pročistí vaši mysl, jabloňové kvítky, které pomalu padají ve větru, jako by vás posvětily a žehnaly vám. Staré jabloně nemusí být velké vzrůstem, ale jsou velké a silné svou energií. Jabloňový sad starých stromů vás přímo drží v náruči. Lehněte si, nespěchejte, není kam. Prostoupí vás pocit klidu. Zazpívejte si písně o jabloních či jablíčkách, abyste se vyladili na energii stromu. Stromy rozumí jazyku emocí a pocitů, nikoliv slov a pojmů. Ona má něco, co většině z nás chybí, požádáte-li ji o to, co nemáte, dá vám to. Poproste jabloň, ať vás vyladí na vlnu klidu a štěstí.

První, úvodní článek - Rozhovory ze stromy - najdete ZDE: ROZHOVORY ZE STROMY: OTEVŘETE SE!

|<< < 777 | 778 | 779 | 780 | 781

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.