Home - Články - Přechod Merkuru před Sluncem

Přechod Merkuru před Sluncem

vloženo 7. 11. 2019
čas čtení: 4 minuty

Přechod Merkuru před Sluncem

11. listopadu můžeme pozorovat jedinečný astronomický úkaz, který se příště zopakuje až za třináct let. Pozorovat ho však není úplně snadné!
sdílet článek na facebooku

Když před Sluncem přejde tmavá tečka

Je to úkaz vzácný asi jako zatmění Slunce. A taky se mu v mnohém podobá – v podstatě se jedná o takové minizatmění! Objekt, který nám bude Slunce „zakrývat“, je totiž mnohem menší, než ono samo! Takže nám Slunce nezastíní úplně, jako se to stává při zatmění, kdy se před Sluncem nachází Měsíc a zcela ho zakrývá. Princip je však pořád ten samý!

O čem je řeč? 11. listopadu budeme moct pozorovat vzácný astronomický úkaz, přechod Merkuru před Sluncem. Začne se ve 13:35 a bude trvat až do večera. Když bude Slunce zapadat, úkaz bude pořád ještě ve svém průběhu, takže jeho závěr z České republiky neuvidíme. Merkur se bude jevit jako drobná tmavá tečka, která bude při pohledu ze Země procházet slunečním diskem. Tento efekt umí vytvořit pouze dvě planety Sluneční soustavy, a to je kromě Merkuru ještě Venuše. Jedná se o planety, které jsou k Slunci blíž než naše Země. A díky tomu může nastat jev, kdy se Země, Merkur (případně Venuše) a Slunce dostanou do jedné přímky. Přesně na takový se teď můžeme těšit!


Poslední šance na dlouhou dobu!

Naposled jsme mohli pozorovat přechod Merkuru před Sluncem 9. května 2016, tedy před třemi lety. Na ten příští si však budeme muset počkat až do 13. listopadu 2032, tedy celých dlouhých třináct let, a to je dobrý důvod, proč ten letošní nepropásnout! Podobně vypadající přechod planety Venuše je ještě vzácnější, naposled jsme ho mohli pozorovat 6. června 2012, ale na ten další si budeme muset počkat až do roku 2117, takže už se ho asi nedožijeme!

Přechod Merkuru před Sluncem je tedy minimálně stejně vzácný jako zatmění Slunce, ne-li ještě vzácnější, ale na rozdíl od zatmění je mnohem nenápadnější. Kdo o něm neví, nejspíš si ničeho nevšimne! Problém je v tom, že bez dalekohledu bude „tečka“ Merkuru procházející slunečním diskem pozorovatelná pouze velmi obtížně – ale dívat se přes dalekohled přímo do Slunce je hodně špatný nápad a hrozí trvalé poškození zraku. Takže takhle to raději nezkoušejte, a to ani na chviličku! A to dokonce ani přes mrak! K pozorování budete potřebovat doplnit dalekohled speciálním filtrem, který si vyberte raději s pomocí odborníka. Nebo se můžete vypravit na veřejné pozorování, které jistě někde ve vašem okolí bude organizovat místní hvězdárna nebo klub zájemců o astronomii.



Merkur v horoskopu usnadňuje komunikaci

V astrologii patří přechod Merkuru před Sluncem do kategorie jevů jménem konjunkce – tedy když se dvě nebeská tělesa ocitnou na stejném místě na obloze. Jejich energie pak na sebe vzájemně působí podporujícím způsobem, a to se projevuje i v horoskopech lidí narozených v této době. Zdaleka ne každá konjunkce Merkuru se Sluncem však znamená přechod Merkuru před Sluncem. Konjunkce je totiž zcela běžný jev, který se vyskytuje pravidelně a má ho v horoskopu spousta z nás. Můžete si to představit, že Merkur a Slunce jsou sice na stejném místě na obloze, ale přece jen kousíček od sebe, takže se nepřekryjí.´

Merkur v horoskopu vyjadřuje komunikaci, rozum, inteligenci a důvtip. Není náhoda, že nese jméno posla bohů z antické mytologie. Zároveň byl starořímský Merkur ochráncem obchodníků a cestovatelů. Ještě dávněji ve starém Řecku nesl tento bůh jméno Hermes, pod nímž je asi známější. Postavení planety Merkur ve vašem osobním horoskopu narození vypovídá o tom, jak dobře se umíte vyjadřovat, projevit své názory, komunikovat s lidmi, jakým způsobem se projevuje vaše inteligence a rozum. Lidé, kteří mají Slunce a Merkur v konjunkci, se vyznačují racionálním myšlením a stabilními názory. Vaše jádro osobnosti, které představuje Slunce, je totiž v souladu s vaším způsobem komunikace, tedy Merkurem, a navzájem se podporují. Jedná se tedy o příznivý aspekt. Navíc, během konjunkce Merkuru se Sluncem je obecně pro všechny lidi snazší než jindy se přesněji, výstižně a trefně vyjádřit. Takže se jedná o velmi vhodný den pro jakákoliv jednání a komunikaci s lidmi!

|<< < 557 | 558 | 559 | 560 | 561

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.