Home - Články - Popeleční středa a čtyřicetidenní půst

Popeleční středa a čtyřicetidenní půst

vloženo 24. 2. 2020
čas čtení: 5 minut

Popeleční středa a čtyřicetidenní půst

Masopust se končí, přichází Popeleční středa a šest týdnů půstu. Víte, jaké zvyky se s nimi spojují?

sdílet článek na facebooku

Termín se počítá podle Luny

Popeleční středa se nám spojuje s masopustem, pochováváním basy a rozloučením s plesovou sezonou. Letos připadá na 26. únor 2020. Tento den je začátkem čtyřicetidenního půstu před Velikonocemi, který však dnes už jen málokdo z nás dodržuje. Kdysi to ovšem byla důležitá součást ročního koloběhu života, která měla hluboký duchovní význam. Ten nám má i dnes hodně co říct, a to dokonce i v případě, že nejste věřící!

Velikonoce jsou pohyblivý svátek, a jak jistě víte, každý rok se slaví v jiném datu. Možná však nevíte, jak se toto datum určuje. Velikonoční neděle je první neděle po prvním jarním úplňku – tedy prvním úplňku po jarní rovnodennosti. Letos bude Velikonoční neděle 12. dubna 2020. Popeleční středa patří mezi svátky, jejichž datum se vypočítá podle data Velikonoc. Ale pozor, teď to začíná být složitější – nedělá se to jednoduchým odečtením čtyřiceti dnů, tedy délky půstu, jak bychom si mohli myslet, ale těch dnů se odečte rovnou šestačtyřicet. Má to svoji logiku, i když není na první pohled zřejmá. Původně, v začátcích křesťanství se totiž půst začínal v šestou neděli před Velikonocemi. Poté ovšem církev rozhodla, že neděle se jako postní den nepočítá, takže se začátek půstu posunul ještě o kousek dřív – a připadl na středu. Tato středa je vždy někde v blízkosti novoluní – a to je měsíční fáze, která nám přináší energii uzavření všeho starého a příchodu nových začátků! Jak symbolické!


Co všechno během půstu nesmíme?

Po masopustním úterý se končí období bujaré zábavy a začíná se šestitýdenní odříkání. Samotná Popeleční středa, a to hned od svého začátku po půlnoci, je tradičně velmi přísným postním dnem. To znamená v žádném případě nejíst žádné maso, ale to není všechno! Věřícím křesťanům dodržujícím půst je povoleno jenom jedno vydatné jídlo denně, kromě toho si mohou zakousnout už jen dvě malé svačiny. Výjimkou jsou jen děti, staří a nemocní lidé, ti se mohou najít dosyta – ovšem taky jen vegetariánsky!

Půst však neznamená pouze nejíst maso. Strava by celkově měla být lehčí a ne tak bohatá. Kdo se chce postit poctivě, ten z jídelníčku vypustí i tučná a mastná jídla, sladkosti a jí velmi střídmé a jednoduché pokrmy. Tradičně bychom se měli během půstu vzdát i svých závislostí, ať už jsou to cigarety nebo káva, a pokud možno vůbec nepít alkohol. Zapovězena jsou světská potěšení a zábavy, a postní období je příležitostí zjednodušit svůj život. Je to doba, kdy bychom měli ze svého života vyškrtnout všechno, co není nezbytné, a místo investování do zbytečností se věnovat duchovnímu životu a rozjímání.

V dnešní době na tradici čtyřicetidenního půstu navazují novodobé zvyky udělat si jarní očistnou kúru a dietu nebo hladovku. I velký jarní úklid nám pomůže naladit se na energii očisty a zjednodušení života. Po zimě a s příchodem jara totiž nic nepotřebujeme více!


Kříž z popela na čele

I samotná Popeleční středa má své tradiční zvyklosti, které k ní neodmyslitelně patří. Víte, proč nese jméno popela? V kostelech totiž v tento den kněz uděluje lidem znamení kříže, které jim nakreslí na čelo právě popelem. Tento popel se dělá z vrbových kočiček, které byly posvěceny v loňskou Květnou neděli. V jižních zemích se stejným způsobem používají palmové nebo olivové ratolesti.

Znamení popelce na čele má za úkol připomínat nám pominutelnost všeho světského a konečnost našeho života. Je to znamení pokání, které nám ukazuje, jak jsou všechny naše světské starosti tváří v tvář věčnosti nepodstatné a zanedbatelné. A to je něco, co si neuškodí občas připomenout a uvědomit!

|<< < 594 | 595 | 596 | 597 | 598

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.