Home - Články - Perseidy – nejkrásnější meteorický roj v celém roce!

Perseidy – nejkrásnější meteorický roj v celém roce!

vloženo 8. 8. 2019
čas čtení: 5 minut

Perseidy – nejkrásnější meteorický roj v celém roce!

Červenec a srpen se každoročně nese ve znamení padajících „hvězd“ jménem Perseidy! Letos nám je trochu zastíní úplněk, ale i tak budou stát za to! Maximum očekávejte již brzy, mezi 11. a 13. srpnem!!!

sdílet článek na facebooku

Meteority se jménem hrdinu i světce

Meteorický roj jménem Perseidy, to jsou snad nejznámější „padající hvězdy“ během celého roku. Aby ne, když k nám přichází na vrcholu léta (od 17. července až do 24. srpna), v době prázdnin a dovolených, a ve svém maximu završují první srpnovou dekádu! Ale nejen to, Perseidy nám dopřejí bohatou podívanou až několik desítek, občas dokonce až stovek „padajících hvězd“ za hodinu! Teplé letní noci navíc přímo vybízí k procházce a romantickému pozorování noční oblohy!

Perseidy vděčí za svůj název souhvězdí, ze kterého zdánlivě vycházejí, a které nese jméno řecké mytologické postavy jménem Perseus. Toho můžete znát jako záchrance princezny Andromedy, která se pak stala jeho manželkou, a zároveň jako hrdinu, který zabil nebezpečnou příšeru Medusu s hady místo vlasů. Perseidům se lidově říká „slzy svatého Vavřince“ protože jejich maximum připadá právě na dobu kolem jeho svátku (10. srpen). Vavřinec v pranostikách a lidové moudrosti přináší první závan podzimu a ukončuje období vrcholného léta. Je to doba, kdy se slaví Dožínky, a nyní vstupujeme do části roku, která se nese ve znamení hojnosti a vděčnosti za úrodu. Přichází k nám každoročně ve velkém stylu a ohlašuje se padajícími hvězdami!



Jak pozorovat Perseidy

Původ Perseid lze vystopovat ke kometě 109/P Swift-Tuttle. Právě od ní se oddělily meteority, které se každé léto setkávají se Zemí a přináší nám krásnou a bohatou nebeskou podívanou. Perseidy jsou činné od 17. července až do 24. srpna, tedy po velkou část léta, ale jejich výrazné maximum přichází mezi 11. a 13. srpnem, tedy kolem již zmíněného Vavřince. Letos, v roce 2019, bohužel toto maximum připadá na dobu těsně před úplňkem, jenž nastane 15. srpna ve 14:29. To nám jejich pozorování hodně zkomplikuje, protože záře Měsíce bude padající hvězdy zastiňovat! Dorůstající Měsíc před úplňkem zapadá až na konci noci, takže by mohlo stát za to si přivstat a zkusit štěstí těsně před svítáním, když už Měsíc bude po svém západu! Tak co, najdete na to dostatek odhodlání?

Za pozorováním meteoritů se vyplatí vyrazit někam mimo dosah pouličního osvětlení, nejlepší podmínky budou na horách, daleko od měst a vesnic. Je to tedy zároveň dobrý důvod udělat si výlet do přírody a ubytovat se třeba na romantické horské chatě! Při pozorování padajících hvězd se snažte co nejméně zapínat baterku, a když už, tak raději použijte červené světlo – oči si pak lépe přivyknou na tmu a zážitek z pozorování meteoritů, ale také letní hvězdnaté oblohy, bude nesrovnatelně větší! A co dodat na závěr? Snad jen – nezapomeňte, že když padá hvězda, můžete si přát úplně cokoliv, a splní se vám to!

Autor článku

|<< < 528 | 529 | 530 | 531 | 532

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.