Home - Články - Pátek třináctého – zneklidňující datum?

Pátek třináctého – zneklidňující datum?

vloženo 12. 3. 2020
čas čtení: 3 minuty

Pátek třináctého – zneklidňující datum?

Ačkoli pověry v dnešní západní kultuře ztrácí na své síle a znamenají pro nás spíše důvod k vykládání vtipů, žije mezi námi mnoho lidí, kteří trpí strachem z čísla třináct nebo přímo strachem z pátku třináctého. Cítí se ohroženi pověrami o pověstném neštěstí spojeném s tímto datem.

sdílet článek na facebooku

Původ rčení, že je pátek spojen s neštěstím, není zcela známý – některé teorie vedou k významných křesťanským tradicím, které se konaly v pátek, jako například ukřižování Krista; jablko utržené Evou v biblické Rajské zahradě, a nabídnuté Adamovi; začátek Velké povodně nebo Babylonské zmatení jazyků. Dokonce i slavný spisovatel Chaucer, žijící ve 14. stolení, uvedl ve svých Canteburských povídkách, že pátek je den, kdy se dějí nešťastné události („..neštěstí se stalo v pátek…“). Ovšem zvěsti o pátku jako smolném dni jako takové se začali objevovat až v západní literatuře 17. století. Od 19. století byl pátek zmiňován jako den, kdy je dobré nevykonávat důležité činnosti od uzavírání smluv až po lékařské zákroky.


Pátek byl považován za den, kdy není vhodné cokoli nového začínat, lépe práci přerušit a pokračovat až další den, a v pátek se raději do ničeho nepouštět:

Výjezd na dlouhou plavbu: „Mnoho pověrčivých námořníků tvrdilo, že plavba zahájena v pátek je odsouzena ke jisté zkáze.“ (1823)

Zrození dítěte: „Dítěti narozenému v pátek je souzeno neštěstí.“ (1846)

Svatba: „Páry oddané v pátek budou žít život plný hádek.“ (1879)

Vyléčení se z nemocí: „Jste-li nemocní, nevstávejte z postele v pátek.“ (1923)

Nové zprávy: „Zaslechnete-li nějakou zprávu v pátek, přibude vám na tváři další vráska, ale budete žít o rok déle.“ (1883)

Stěhování: „Na místě, kam se nastěhujete v pátek, nebudete žít dlouho.“ (1982)

Start nového zaměstnání: „Sloužící, kteří nastoupí do služby v pátek, brzy odejdou.“ (1923)

Původ zvěstí, že číslo 13 je číslem nešťastným, také není zcela jasný. Existuje mnoho různých zdrojů této pověry, nejznámější opět pochází z křesťanství. Při Poslední večeři Páně byl Jidáš třináctým apoštolem u stolu (Jidáš později podvedl Ježíše Nazaretského). Třináctka byla později často označována za znamení blížícího se neštěstí. V 18. století se začalo tradovat, že třináct lidí sedících u stolu znamená, že jeden z nich do roka zemře. Později se lidé začali vyhýbat všemu, co bylo spojeno s číslem 13, ať už se jedná o hotelový pokoj, stůl v restauraci nebo cokoli jiného.


Fakt, že pátek samotný je považován za nešťastný den, spojený se skutečností, že i číslo třináct není dle veřejného mínění právě šťastné, nabádá k domněnkám, že pověra obklopující datum pátek třináctého musí sahat do dávné historie. Ovšem není tomu tak. Víra, že pátek třináctého je den, kdy podle Murphyho zákonů všechno skončí nešťastně, se stala fenoménem až v 20. století. První novinové zmínky o tomto datu, jako dni spojeném se smůlou, se objevily v USA v roce 1908. Později dokonce docházelo k pokusům vymýtit tuto pověru z lidských vědomí. Objevili se dokonce i nabídky pořádání svatebních obřadů v tento den zcela zdarma. Dnes, jak již bylo uvedeno na začátku textu, mezi námi existují tací, kteří v pověru pátku třináctého věří, i tací, kdo o tomto datu nanejvýš zavtipkují. Faktem ovšem zůstává, že v dnes dostanete v pátek třináctého zdarma tak maximálně kávu v restauraci a to pouze při útratě dosahující astronomických výšin…

V roce 2020 připadne datum 13tého na pátek ve dvou měsících, a to dnes, 13. března a pak až 13. listopadu.

|<< < 600 | 601 | 602 | 603 | 604

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.