Home - Články - Pátek 13tého

Pátek 13tého

vloženo 12. 5. 2022
čas čtení: 4 minuty

Pátek 13tého

Strach z pátku třináctého je vskutku prastarý – tohoto tajemného data se obávali již i naši předci v dávném středověku, a jeho prvopočátky se ztrácejí v mlhách dějin. Máme se ho skutečně bát? Nebo je to jen pověra? Letos nás toto páteční datum potká jenom jednou, a to právě dnes 13.5.2022!

sdílet článek na facebooku

Legendy z hlubin historie

Ve středověku kolovalo o jeho původu množství legend, spojených s biblickými příběhy. Říkalo se třeba, že v osudný pátek třináctého nabídla Eva Adamovi ono zakleté jablko, že v tento den ukřižovali Ježíše nebo že to byl den, kdy Kain zabil svého bratra Ábela. Jedna z podobných pověstí má však základ naprosto reálný, i když je o něco málo mladší – pátek 13. října 1307 byl osudný pro tehdy mocný a obávaný řád Templářských rytířů, o kterých se dodnes říká, že znali klíč k tajemstvím magie. V tento zlý pátek byli templáři povražděni na příkaz samotného francouzského krále. Je dost možné, že obavy z pátku třináctého pramení právě v kletbě, kterou na tento den mohli vyslovit magických praktik znalí templáři...

Třináctka – číslo ďábla?

Nejen pátek třináctého jako takový nám však nahání strach – už samotné třináctky se bojíme a je považována za nešťastné číslo. V mnoha hotelích chybí pokoje s číslem 13, protože by tam nikdo nechtěl bydlet, v některých městech nejezdí tramvaje s číslem třináct. A příkladů, kdy lidé třináctku obcházejí, bychom našli mnohem víc. Proč je tomu tak?


Třináctka byla kdysi považována za číslo zla – například při Poslední večeři byl třináctým člověkem při stole zrádce Jidáš a čarodějnických sletů, kde se provozovala černá magie, se podle pověstí účastnilo vždy zásadně třináct osob. Zatímco dvanáctka, posvátné číslo, které lze dělit hned několika nižšími čísly, byla považována za ztělesnění harmonie a dokonalosti, o číslo větší třináctka, prvočíslo, symbolizovala neřád a narušení této harmonie. V tarotu se karta s číslem 13 jmenuje „Smrt“, ale její význam je dvojznačný – říká nám, že aby mohlo něco nového začít, něco starého musí zemřít a skončit. Numerologové mají na význam třináctky různé názory – jde o číslo s velkým duchovním významem, ale nelze přímo říct, že by bylo nešťastné, spíš naopak, může nám přinést duchovní růst. Působení třináctky však do velké míry závisí od konkrétního člověka a od toho, jaké je jeho životní číslo – je těžké to zobecňovat.

Pátek – den čarodějnic

Příchuť tajemna má však nejen třináctka, ale i pátek jako takový. Tento den je zasvěcen bohyním lásky a planetě Venuši – francouzský název pátku „vendredi“ se vztahuje právě k ní, zatímco anglické „friday“ a německé „Freitag“ nám připomíná její obdobu ze severských zemí, bohyni jménem Freya, která vládla lásce, erotice a plodnosti. Pátek byl tajuplným dnem, kdy má milostná magie větší moc – ještě i dnes se doporučuje kouzla na přivolání lásky provádět v pátek, protože tak získají magickou sílu Venuše. Strach z čarodějnictví dal pátku příchuť něčeho zlého, my však víme, že obávat se ho rozhodně nemusíme, právě naopak.


Statistiky nelžou

A co říkají na pátek třináctého statistiky? Ať už vás to překvapí nebo ne, většinou se shodnou na tom, že v tento den se nemusíte obávat ničeho strašného, zatím se nikomu nepovedlo potvrdit zvýšený výskyt tragických událostí. Patří tedy pátek 13. opravdu jen do říše pověr? Ano i ne. Zatímco když přijde na závažnější události, řeč statistik je potěšující, to samé už nelze říct o drobných nehodách z nepozornosti, které zaznamenávají pojišťovny. V pátek třináctého prý lidé častěji než jindy třeba vytopí sousedy nebo udělají drobnou škodu na autě.

Hlídejte si své štěstí

Co z toho vyplývá? Pátek třináctého sám o sobě zřejmě žádné neštěstí nepřináší, nepodceňujme však sílu lidských myšlenek. V esoterice víme, že naše přání na nás zpětně působí a často se stane, že to, co si přejeme, nebo to, čeho se nejvíc bojíme, se skutečně stane. V této staré pravdě hledejme i vysvětlení drobných nehod, typických pro pátek třináctého, svým strachem si je lidé mohou sami podvědomě přivolat. Vás však nic takového postihnout nemusí – stačí, když se pátku třináctého nebudete obávat!

|<< < 903 | 904 | 905 | 906 | 907

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.