Home - Články - Orionidy – podzimní nadílka padajících hvězd!

Orionidy – podzimní nadílka padajících hvězd!

vloženo 17. 10. 2019
čas čtení: 3 minuty

Orionidy – podzimní nadílka padajících hvězd!

Říjnová obloha nám ukáže nádhernou podívanou – padající hvězdy v souhvězdí Oriona! Své maximum dosáhnou již 21. a 22. října!!!!

sdílet článek na facebooku

Podzimní meteorický roj

Podzimní obloha nám má co nabídnout! Jednou z jejich hlavních atrakcí je meteorický roj Orionidy, který nám ve svém maximu 21. až 22. října přinese až několik desítek „padajících hvězd“, tedy meteoritů, každou hodinu! A to už je dobrý důvod k tomu vzít teplý svetr a čepici a vyrazit na pozorování noční oblohy někam do přírody. Padající hvězdy se vám totiž ukáží ve své plné kráse, teprve když opustíte oblast pouličního osvětlení a nejideálnější podmínky k pozorování budou na horách! Orionidy můžeme pozorovat poměrně dlouhou dobu v roce, přibližně od 4. října do 14. listopadu, ale nejvíce jich bude právě ve zmíněných říjnových datech!



Orion je předzvěstí zimy

Orionidy vděčí za svůj název souhvězdí Orion, ze kterého na obloze zdánlivě vycházejí. Ve skutečnosti však tyto vesmírné částice, kameny, které při průchodu atmosférou vytvoří jedinečný efekt „padající hvězdy“, pochází z Halleyovy komety, od které se kdysi oddělily a teď se každoročně setkávají se Zemí na podzimní části její oběžné dráhy. Souhvězdí Orion je poslem paní Zimy – na obloze ho totiž můžeme vidět pouze od podzimu do jara, v létě nikoliv. Poznáte ho snadno, podle nezaměnitelných tří hvězd v řadě, které se nachází v jeho prostřední části, spolu s dalšími čtyřmi v rozích, se kterými vytváří jako kdyby tvar přesýpacích hodin.



Jak nejlépe pozorovat Orionidy

Souhvězdí Orion vychází na podzim až ve druhé části noci a viditelný je tedy až k ránu. Doba maxima Orionidů však letos připadá na fázi couvajícího měsíce, který září právě ve druhé polovině noci. Světlo Luny nám tedy nejspíš bude vrcholnou část nebeského divadla padajících hvězd trochu zastiňovat. I tak však bude pozorování stát za to a rozhodně se vyplatí nenechat si ho ujít! Meteority totiž sice jako kdyby vycházely ze souhvězdí Oriona, ale jejich dráha protíná celou oblohu! Tak využijte příležitost k procházce, připravte si deku, termosku s čajem, a samozřejmě – nezapomeňte mít v zásobě své vysněné tajné přání, které vám padající hvězdy pomohou vyplnit!

|<< < 549 | 550 | 551 | 552 | 553

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.