Home - Články - Mystické Hromnice

Mystické Hromnice

vloženo 30. 1. 2020
čas čtení: 5 minut

Mystické Hromnice

Svátek, který slavně světili i naši předkové, Kelti a Slované, odvodil svůj název od prvního zahřmění hromu. Tak se ohlásil Perun hromovládný, který přinášel jaro a plodivou sílu. Měsíc únor, na jehož začátek (2.2.) připadá datum Hromnic, nese název podle ledových ker, které na rybnících a řekách praskaly a „unořovaly se“. Osvobození od ledového krunýře a přijetí nového života a jeho darů je podstatou Hromnic.

sdílet článek na facebooku

Hromovládný Perun

Tento slovanský bůh přinášel delší den a více světla na radosti života i na práci. (Však i dnes se říká „Na Hromnice o hodinu více“.) Ovce se začínaly „bahnit“, což znamená přivádět na svět mladé. Sněhová či ledová přikrývka sice ještě přetrvávala, ale ve vzduchu byly znát známky jara a skrz roztáté závěje rašily sněženky a bledule. To byly první vlasy a prstíky keltské (pro změnu) bohyně Brighid v její dívčí, bělostné podobě. Kelti i Slovani slavili tento svátek mohutnými ohni, tanci a zpěvem. Často také vyráběli panenky z kukuřičného šustí či z proutí. Měly znázorňovat plodivou sílu života v podobě miminka. Také podoby jehňat, telat či housátek se dávaly jako hračky dětem či pekly v podobě tvarovaných placek a koláčků.

Svíčka Hromnička

Tato svíce spojovaná se svátkem Hromnic má původ v ohňových svátcích starých Slovanů a Keltů. Posvátný oheň měl spálit všechny strasti zimy a očistit lidi k novému životu. Do ohně se házelo smetí vymetené po zimě ze všech koutů, pálilo se v něm staré oblečení a šilo se nové. Symbolicky se v něm také mohly spálit s tímto smetím i lidské hříchy. Avšak Slované a Kelti nechápali hříchy tak jako pozdější křesťané. Pálili prostě „staré já“ a začínali všechny vztahy pěkně od nuly a s čistým štítem. Staré spory byly zapomenuty a rozvadění členové rodiny nebo sousedé si spolu mohli zazpívat a zatančit. Hrom byl pro tyto staré národy radostí - ohlásil se tím příchod nové síly a zvuk hromu zaháněl zlé duchy. Naopak pro křesťany byl hrom hrozbou, že do domu udeří blesk a Bůh nás tak potrestá za naše hříchy. Svíce proto byla spíše symbolem planoucí modlitby, aby Bůh svůj lid ušetřil. Křesťané nechávali svíci při bohoslužbě od kněze požehnat. Také umírajícím lidem s vkládala do sepjatých rukou, aby je vedla a svítila jim na cestu do onoho světa. Včelaři měli zvyk obejít s hromničkou třikrát dokola úly, aby včelstvo bylo uchráněno od nemocí a nepřízně počasí. Sadaři zase obcházeli se svící své ovocné stromy.



Hromniční síla

Možná si vzpomenete, že se dodnes uchoval zvyk při zvuku prvního jarního hromu zdvihnout toho, kdo je právě nejblíže vás. Zažije se s tím spoustu legrace. Pak prý si uchováte sílu po celý rok. No a to je právě tradice převzatá od starých národů ještě před křesťany. Kelti i Slované zvedali při prvním zahřmění těžké truhly, nadzdvihávali těžké vozy, házeli balvany nebo zasekávali do dřeva či do země velké sekery. Věřili, že když podají velký silový výkon, síla se jich bude s požehnáním bohů držet po celý rok. Jde vlastně o návrat energie, která je přes zimu utlumena. O novou životní sílu, která přichází s jarem.

Inspirace starých národů

Nechte se inspirovat Kelty a Slovany. Oblečte se do pestrých barev, k jaru patří světle zelená, oranžová a žlutá. Zpívejte a tančete s nejbližšími. Přiťukněte si medovinou či pivem. Obejmete stromy, abyste se stejně jako ony nalili jarní mízou. Rozdělejte si oheň na zahradě a spalte smetí a vše staré a nepotřebné, abyste začali nový život bez starých krámů a balastu. Skvělé je připojit i balast duchovní a duševní – na papírek si napište, čeho se chcete v tomto roce zbavit a netáhnout s sebou jako přítěž. Mohou to být zlozvyky, neoblíbené činnosti, ba i vztahy. Pak lísteček s tímto seznamem vhoďte do ohně. Možná bude poučné zamyslet se, co na tento lísteček opravdu patří, a co ne. Protože některé nepopulární věci, například žehlení či práce na zahradě, vás mohou učit trpělivosti a novým dovednostem, a tak přijdete na to, že i přes svou neoblíbenost mají pro vás jistý přínos.



 

|<< < 586 | 587 | 588 | 589 | 590

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.