Home - Články - Láska zvířat na celý život

Láska zvířat na celý život

vloženo 7. 4. 2021
čas čtení: 4 minuty

Láska zvířat na celý život

Vybrat si správného partnera na celý život není pro mnohé z nás lehký úkol. I v říši zvířat je celoživotní partnerství vzácná věc. Přece jsou však druhy, které spolu zůstávají. Která zvířata to jsou?

sdílet článek na facebooku

Lidé si myslí, že jsou v této oblasti výjimeční. Mnoho zvířat jim ale může být vzorem. Jsou lepšími příklady věrné lásky, než většina lidí. Ač je monogamie ve zvířecí říši celkem vzácná, najdeme druhy, u kterých jsou si páry věrné až za hrob.

Opice
Mezi opicemi, jsou překvapivě giboni jedinými. Malé hbité opičky žijí výhradně ve větvích stromů, v rodině s dětmi. Vytvářejí velmi silnou vazbu mezi oběma partnery a spolu pak tráví většinu času. Poslední dobou se nám ale začínají čím dál více podobat, přeci jen občas záletničí.

Labutě
Láska mezi dvěma labutěmi se stala pověstnou. Vztahy jim vydrží mnoho let a někdy dokonce celý život. Z života v páru se pokaždé přiučí ze svých úspěchů i neúspěchů s výchovou mláďat. Známe obrázky dvou labutí, s přitisknutými krky ve tvaru srdce. Vděčný námět fotografů.

Vlci
Vlci, považováni za nebezpečné a nevyzpytatelné, projevují v rodinném životě více loajality, než většina lidí. Vytvářejí smečky, sestávající ze dvou dospělých jedinců, samce a samice, a jejich potomků. Ti starší se dokonce pomáhají starat o mladší sourozence.


Sloni
Partneři se drží jeden druhého. Žijí v rodinných stádech, které vede nejzkušenější samice, takže tu vládne matriarchát. Mají vysoce vyvinutý společenský život. O mláďata se starají společně. Mladí samci se učí od starších s přirozenou autoritou, kteří krotí jejich pubertální chování. Když jeden z partnerů zemře, dlouho a dojemně se spolu loučí.

Supi
Černí supi jsou známí tím, že trestají záletnictví a napadají jiné supy, kteří byli přistiženi při činu. Páry, které se spáří, se pak celý rok společně starají o povinnosti s krmením a výchovu svých mláďat. Když se stanou rodiči, zůstávají spolu.

Termiti
Některé druhy termitů vytvářejí celoživotní párové pouto. Zůstávají spolu i celých dlouhých dvacet let! Když se vztah termitů rozpadne, může to mít velmi neblahé následky. Rozpad bývá doprovázen fyzickým násilím. Okusují si například tykadla.


Papoušek
Jihoameričtí papoušci ara patří k největším na světě. Jsou to ptáci velice vybíraví. Na to, aby spolu žili jako milující pár, v sobě musí najít zalíbení. Jinak je zle. Jsou schopní se navzájem zranit i zabít. Jakmile se však do sebe zamilují, je to láska na celý život. A to velmi dlouhý život. Dožívají se až 60 let.

Monogamie je typická jen pro některé druhy zvířat, většina je promiskuitní... Pro některé savce je sice partnerské soužití silné ..., jiní naopak společně vůbec nežijí.

Láska a věrnost ve zvířecí říši je bezesporu evoluční výhodou. Mláďata potřebují péči obou rodičů, takže jsou svazkem poutáni při rozmnožování. Přestože celoživotní láska není u zvířat záležitostí většiny, my lidé bychom s kritikou měli být velmi opatrní.


|<< < 743 | 744 | 745 | 746 | 747

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.