Home - Články - Kde se vzali upíři aneb česnek a stříbrná kulka v akci

Kde se vzali upíři aneb česnek a stříbrná kulka v akci

vloženo 9. 1. 2018
čas čtení: 6 minut

Kde se vzali upíři aneb česnek a stříbrná kulka v akci

Upíři jsou zmiňováni v mnoha starých kulturách. Jedno je však jisté. Nejvíce se o nich začalo vyprávět v 18. století, a to v jihovýchodní Evropě. Snad každý zná všemocného hraběte Drákulu, který sídlí ve svém strašidelném hradu v Transylvánii. Legendy způsobily takový poprask, že byli popravování lidé, kteří se jen trochu vymykali davu. Upíři jsou spjati s obřady, kde hraje hlavní roli krev.

sdílet článek na facebooku

Historie upírů sahá hluboko do minulosti

Povídačky o upírech mají své kořeny v sumerské civilizaci a vyskytují se rovněž v historii Babyloňanů a Asyřanů. Monstra v Mezopotámii byla děsivá a sající krev. Duch Akhkharu byl v Babylónu zlý a krutý, protože v noci vraždil novorozence a těhotné ženy. V Indii se objevuje stvoření Bhuta, duše muže, jež byl zabit a mučen, proto nenalezl klid. Toulal se kolem domů a oživoval mrtvé. V Indii se mohlo stát, že se lidé střetli s bytostí, která nosila kolem krku střeva svých obětí. Z lidské lebky pila stvůra krev. Lze se domnívat, že byl tento tvor praotcem evropských upírů.

Drákula – nejslavnější upír

Mezi nejznámější upíry řadíme Drákulu a Alžbětu Báthoryovou. V roce 1721 se stal ve východním Prusku zajímavý případ. Zemřel zde 62-letý muž a po smrti se objevil párkrát oživlý a prosil svého syna o jídlo. On mu ho však nedal a další den byl nalezen mrtvý. Obdobná historka se vypráví i za moci habsburské monarchie. Oba případy se staly předlohou pro bujnou představivost. Církevní mocnáři si z této historie těžili a pořádali hony na nepohodlné občany, kterým dali nálepku upírů.



Mýty o nadpřirozených stvořeních

Upíra lze rozpoznat dle dlouhých špičáků, jež jsou určeny k sání krve. Rozhodně jim nevoní denní světlo ani česnek. Jejich zabití je možné jedině stříbrnou kulkou do srdce či dýkou. Upíří rysy jsou tedy nepřehlédnutelné. Věříte jim?

Od pradávna se upíři zabíjeli probodnutím kůlu do srdce. Kůl byl z jasanového, javorového, osikového či trnkového dřeva. Díky probodnutí se nemohlo stvoření převtělit. Dříve si lidé mysleli, že když upír zasténá, dochází ke smrti, ale je to jinak. S určitostí lze potvrdit únik plynů z žaludku, střev a jícnu. Dříve nebyl člověk tak vyspělý a myslil si, že růžové tváře, červené rty a nevypadané vlasy značily upírovu nesmrtelnost. Takto uložené tělo v hrobě vydrží déle zachovalé, protože nemá dostatek čerstvého vzduchu a při nízkých teplotách zůstane déle svěží. V podstatě se zmrazí a zpomalí se jeho rozklad. Vše je optický klam!



Co je typické pro upíry?

Tesáky a citlivost na světlo – špičáky delší nežli jiné zuby má za následek porfyrie, dědičné onemocnění zvané upíří nemoc. Kůže je citlivá na sluneční světlo a dásně ustupují. Jak ovšem zodpovíte to, že není vidět upírův obraz v zrcadle? V Bulharsku věří, že musejí zakrýt všechna zrcadla v místnosti, kde leží mrtvý. Jinak zemře někdo jiný z rodiny. Mrtvola se vynáší ven z okna, aby se nebožtík nemohl vrátit domů a odvést si s sebou jiného rodinného příslušníka. Rozhodně je tento jev obrovská záhada.

S upíry souvisí i česnek. Prý ho nemají v lásce. Vše opět souvisí s porfyrií. Česneková šťáva rozpouští krevní barvivo a nedochází k jeho vytváření, proto jsou nemocní bledí jako stěna.

Tato dědičná nemoc je spjata i s pitím krve. Dříve ji totiž doktoři léčili pitím velkého množství krve. Dnes už víme, že je porfyrie způsobena nedostatkem hemoglobinu v krvi. Dnes se praktikují krevní transfuze. Dokážete si představit, co se stalo, když nemocný popíjel krev z poháru a někdo ho načapal?

|<< < 343 | 344 | 345 | 346 | 347

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.