Home - Články - Jaký je rozdíl mezi meditací a hypnózou?

Jaký je rozdíl mezi meditací a hypnózou?

vloženo 22. 7. 2020
čas čtení: 5 minut

Jaký je rozdíl mezi meditací a hypnózou?

V obou případech pracuje člověk při relaxaci se svým podvědomím ve změněném stavu vědomí. V obou případech je zacíleno na získání tzv. „vhledu“ neboli vizualizování obrazů k řešeným osobním záležitostem až po smysl lidské existence. Mezi meditačním a hypnotickým stavem je však rozdíl.

sdílet článek na facebooku

Věnujete-li se kvůli svému duševnímu rozvoji řízeným či samostatným meditacím, pak máte velmi dobrou praxi pro úspěchy v léčbě hypnózou. Podstata práce s myslí je tady velmi podobná, jen účel a cíl je zcela jiný. Každodenní meditaci se věnujete nevědomě i vy!

Její různé formy praktikujete v běžném životě i vy, aniž byste o tom věděli! Kdykoli ve zklidněném stavu o něčem rozumově přemítáte, nebo se soustředěně modlíte, anebo se přistihnete, že koukáte „do blba“. To všechno jsou přirozené meditační stavy, při kterých máte blíže ke svému nitru. Tím naznačuji, že zabývat se tímto rozjímáním není nikterak složité či nepochopitelné. A už vůbec ne vhodné jen pro vyvolené jedince. Existuje nespočet meditačních technik od těch nejjednodušších, které vám pomohou zklidnit a ujasnit si každodenní starosti. Až po velmi náročné, jejichž účelem je naprosté osvobození od myšlenek, kterými se zabývají například tibetští mniši.


Co pociťujete u meditace?

Jejím účelem je dosažení zdravé harmonie pomocí duševní relaxace. Stabilní vyrovnanosti dosáhnete zařazením pár minut meditace do každého dne. Uvolníte se v klidu a o samotě se zavřenýma očima při relaxační hudbě nebo v tichu a soustředíte se na vlastní myšlenky. Je velmi důležité být pouhým „pozorovatelem“ vlastních myšlenek a nesnažit se je nijak ovlivňovat. Obrazy a informace, které se tak postupně vynoří, pomohou porozumět sám sobě v každé oblasti našeho života.

Naučíte se nevracet se ke starému způsobu vnímání a pustíte si do života klid, uvolnění a moudrost. Soustředěný stav mysli, na kterém při meditaci pracujete, se vám postupně podaří propojit se vším, co děláte v osobním životě i v práci. Naučíte se žít v přítomnosti bez neustálého přemítání o neúspěších v minulosti a o straších v budoucnosti. Zjistíte, že stav našeho zdraví je přímo úměrný stavu naší mysli.


Z toho vyplývá, že při meditaci pociťujete oddych od všedních obav a sžíravých myšlenek. Postupně ustoupí neklid a nervozita z vašeho těla trvale. Vaší mysli se otevřou zcela nové obzory v podobě příjemných obrazů a nových způsobů vnímání světa. Mnoho lidí se cítí nesvá z nejistoty, co mají vidět a cítit, když s meditací začínají. Vězte, že neexistuje pravidlo, jaké obrazy a informace by vám měly přicházet na mysl. Není ani podstatné, za jak dlouho zvládnete své myšlenky neovlivňovat a nechat je volně plynout. Vše má svůj smysl a přichází vždy v tu správnou dobu. A váš rozvoj se každopádně bude odvíjet přesně tak, jak má.

Jděte hlouběji

Hypnóza je víceméně řízená meditace, při které se většinou dostáváte mnohem hlouběji do svého podvědomí. Často až do té míry, kdy vaše mysl dočasně přestane vnímat své tělo. Máte tak snadný přímý přístup k těm nejniternějším informacím. V tomto stavu s vámi může hypnotizér doslova učinit divy. Je schopen vám odstranit z vědomí nechtěné myšlenky, nepříjemné vzpomínky, obtěžující fobie či příčiny zdravotních problémů. V tomto transovém stavu jste napojeni na tzv. kolektivní vědomí a máte přístup k veškerým informacím. Jste-li zhypnotizovaní, je také jednoduché komunikovat s vašimi zemřelými. Zvlášť pokud je příčinou vašich problémů právě fakt, že se k vám od nich ještě nedostala důležitá informace. Nejčastějším účelem hypnózy je však řešení zdravotního problému.

Při hypnotizování pociťujete pomalé těžknutí celého těla a noření myšlenek hluboko do nitra, podobně jako při usínání. Vede vás k tomu hypnotizér, který na vás neustále mluví, dává pokyny jednotlivým částem vašeho těla a nenechá vás usnout. Jednoduchou automatickou reakcí těla poté zkontroluje, zda jste se už dostali do žádaných mozkových vln. Cítíte se dokonale uvolněně a příjemně, stejně jako u meditace. Člověk, který často medituje, může při své praxi časem sám dosáhnout stejných výsledků jako při hypnóze. Vedení zkušeným člověkem je však vždy rychlejší, jistější a bezpečnější.

|<< < 648 | 649 | 650 | 651 | 652

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.